Alt Hesap Ekstresi Nedir? Alt Hesap Ekstresi, hesap planındaki bütün hesaplara girilmiş işlemlerin, her hesap için ayrı olarak listelenmesini sağlamaktadır. Yani, hesap planında herhangi bir hesaba ait işlemlerin görüntülendiği rapordur.
Buna göre hesaplar ilk ayırımda bilanço hesapları ve gelir tablosu hesapları (sonuç hesapları) olarak ayrıma tabi tutulur. Bilanço hesapları kendi içinde aktif hesaplar ve pasif hesaplar olarak ayrıma tabi tutulurken gelir tablosu hesapları ise gelir hesapları ve gider hesapları olmak üzere ikili ayrıma tabi tutulur.
1-Ana (Asli) Hesaplar: Varlıklar, borçlar ve sermayeyi temsil eden bilanço hesapları ile gelir ve giderleri temsil eden sonuç hesaplarının hepsi asli hesaplardır.
Aktif: Bilançonun sol tarafında, işletmenin varlıklarını (mevcutlarını ve alacaklarını) gösteren kısımdır. Pasif: Bilançonun sağ tarafında, işletmenin kaynaklarını (sermayesini ve borçlarını) gösteren kısımdır.
İlgili 23 soru bulundu
Şöyle ki, VARLIKLAR = BORÇLAR + SERMAYE olup varlıklara “aktif”, kaynaklara (Borç + Sermaye) “pasif” de denilmektedir.
Kasa hesabı aktif bir hesaptır. Herhangi bir nedenle kasadaki para çoğaldığında, yevmiye maddesinde borçlandırılır. Başka bir ifadeyle, yevmiyede sol tarafa kaydedilir.
Alt Hesap nedir? Alt hesaplar, birden fazla hesap üzerinden alım satım yapabilmenizi sağlar. Alt hesapları, sorumlulukları bölmek ve işlemleri yönetmek için kullanabilirsiniz.
Muhasebe hesap koduna kırılım sayısı birden fazla verilmek istenildiğinde kırılımlar arasında öncelik sırasının girildiği alandır. Belirlenen kırılıma göre Muhasebe hesap kodunun sayısal olarak kaç haneli rakamdan oluşacağının belirlendiği alandır.
Çocuğunuzun adına gerekli yasal belgeleri yasal temsilcisi olarak siz imzalarsınız. Çünkü 18 yaş altındaki kişiler tarafından banka hesabı açılamaz.
Muhasebede hesabın şekli, iki taraflı bir cetvel veya yaygın adı T cetvelidir. Bu hesabın sol tarafına yapılan kayıtlara borç kaydı veya hesabı borçlandırma, sağ tarafına yapılan kayıtlara alacak kaydı veya hesabı alacaklandırma denir.
770. Genel Yönetim Giderleri: Bir işletmenin yönetim fonksiyonları, işletme politikasının tayini, organizasyon ve kadro kuru luşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da kapsayan muhasebe ve mali işler servislerin gi derleri bu hesaba borç kaydedilir.
Bir arkadaşınıza para verdiğinizde alacaklanırsınız, arkadaşınızdan para aldığınızda borçlanırsınız. Burada kendinizi bir muhasebe hesabı olarak düşünüp 'alan hesap borçludur veren hesap alacaklıdır' sonucuna varabilirsiniz. Başka bir ifadeyle 'paranın girdiği hesap borçludur, çıktığı hesap alacaklıdır. '
770 Genel yönetim giderleri hesabı, firmaların yönetim fonksiyonları, organizasyon ve kadro kuruluşu, büro hizmetleri, kamu ilişkileri, güvenlik, hukuk işleri, personel işleri, kredi ve tahsilatı da içine alan muhasebe ve mali işler servislerin vb. giderlerinin takip edildiği hesaptır.
Muhasebe kodları ifade ettiği alana göre 3'e ayrılmaktadır. Bunlar; 320 muhasebe kodu.
320 satıcılar hesabı, işletmenin faaliyet konusu ile alakalı tüm mal ve hizmetlerden kaynaklanan ve bir senede sahip olmayan borçlar hesabı olarak bilinmektedir. 320 hesap, ortakların, ana kuruluşun, iştirakler ve bağlı ortaklarının senetsiz ticari borçlarının bilanço dipnotlarında gösterilmesi gereken hesaptır.
Bu hesap, bir işletmenin mal ve hizmetlerinin müşterilere teslim edilmesi sırasında ortaya çıkan tüm giderleri takip etmek için kullanılır. Bu giderler arasında, pazarlama ve reklam harcamaları, satış personeli ücretleri, kargo ve nakliye maliyetleri gibi çeşitli kalemler yer alabilir.
760 Hesap İşleyişi
Ürünün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcılara teslimine kadar yapılan giderler 760 Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Hesabı'na borç kaydedilir.
102 Bankalar Hesabı: Bu hesap, işletmelerin yurt içi ve yurt dışında banka ve benzeri finans kurumlarında açtırılan hesaplarına yatırılan ve hesaptan çekilen paraların izlendiği hesaptır.
Günlük mevduatlarda alt limit özelliğinin bulunması, vade bozdurmadan işlem yapılabilmesini ve hesaptan para çekilebilmesini sağlar. Alt limit üzerinde gerçekleştirilen işlemlerde ise sadece günlük faiz getirisinden vazgeçerek tıpkı vadesiz mevduatlarda olduğu gibi hesap üzerinden özgürce işlem yapabilmek mümkün olur.
Fatsi Hesabı Nedir? Yurtiçi yerleşik gerçek ve tüzel müşterilerimizin, bankamızdaki altın hesaplarına yatırdıkları fiziki altınlarının Türk lirası cinsinden mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülmesine ve ek getiri alabilmelerine imkân tanıyan TCMB hesap türüdür.
Çalışan Vadeli Hesap, hesabınızdaki parayı sizin adınıza gecelik mevduat faiziyle değerlendirir. Dilediğiniz zaman hesabınıza para ekleme/çıkarma yapabilirsiniz. Çalışan Vadeli Hesabınızdan otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz.
Kasa fazlalığı tespit edildiğinde, fazlalık Tekdüzen Muhasebe Sistemi içerisinde “ 397 SAYIM VE TESELLÜM FAZLALARI ” hesabına alacak , “100 KASA” hesabına borç kaydedilerek kapatılır. Kasa fazlalığının nedeni tespit edilinceye kadar fark 397 Nolu hesapta tutulur.
Cari hesap bakiyesi, temelde alacak ile verecek arasındaki farkı gösterir. Dolayısıyla borç ve alacak bakiyelerini içerir. Borç bakiyesi, şirketinizin ödeyeceği toplam tutarı gösterir. Alacak bakiyesinde ise diğer şirketlerden tahsil edeceğiniz tutar kayıtlıdır.
Böyle bir durumun varlığı da atıl nakdin kasada gösteril mesine rağmen şirkete ait paraların şirket kayıtla rı dışında değerlendirildiğinin bir işaretidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri