Borç Kaydı: Hesaplar arasında ayrım yapılmaksızın herhangi bir hesabın borçlu tarafına (sol tarafına) kayıt yapılmasına borç kaydı veya hesabın borçlandırılması denir. Alacak kaydı: yine hesaplar arasında ayrım yapılmaksızın herhangi bir hesabın alacaklı tarafına (sağ taraf) kayıt yapılmasına denir.
Borç bakiyesi, şirketinizin ödeyeceği toplam tutarı gösterir. Alacak bakiyesinde ise diğer şirketlerden tahsil edeceğiniz tutar kayıtlıdır.
Hesapların iki tarafı vardır. Sol tarafına 'borç' sağ tarafına ise 'alacak' denir. Hesap çizelgesinin üstünde adı yer alır. Hesaba kayıtlar tarih sırası ile yazılır, her kayıt numaralandırılır ve her kayıtta kayıdın gerekçesini içeren bir açıklamaya yer verilir.
Borç ilişkisi, borçlu ve alacaklı olmak üzere iki taraf arasında bir edimin yerine getirilmesine dayanan hukuki bağdır. Edim, borçlu açısından bakıldığında borç, alacaklı açısından bakıldığında ise alacaktır. İki farklı kelime aynı davranışın iki farklı açıdan bakılması ile oluşturulmuş adlandırmalardır.
İlgili 25 soru bulundu
Şirketler için mali açıdan önemli olan borç alacak takibi, müşteri ve tedarikçiler arasında yaşanan her türlü işlemin takibinin yapılması olarak tanımlanır. Düzenli olarak ticari ilişki içinde bulunan herkes, borç alacak takibi yaparak tahsilat ve ödemeleri izler.
Türk Hukuku'na göre alacağını tahsil etmek isteyen bir kişinin başvurabileceği iki yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki dava açmak, diğeri ise icra takibi başlatmaktır. İfası mümkün olan ve muaccel hale gelmiş her borç için ifa davası açılabilir.
Bu nedenle artış ve azalışlar hesap çizelgesinin karşılıklı iki tarafında izlenir [2]. Muhasebede hesabın şekli, iki taraflı bir cetvel veya yaygın adı T cetvelidir. T cetveli benzetmesinde, üst çizginin üstüne hesabın adı ve kodu, çizginin sol tarafına (B) borç ve sağ tarafına (A) alacak yazılır.
Gider ve Zarar Hesapları; ilk kayıt borç tarafından yapılır. Tahakkuk eden giderlerdeki artışlar ilgili hesabın borç tarafına kaydedilirken, azalışlar ilgili hesabın alacak tarafından izlenir.
Giderlerin işlendiği hesaplara gider hesapları gelirlerin izlendiği hesaplara ise gelir hesapları denir. Bu hesapların tümüne genel olarak sonuç hesapları denilmektedir.
Özetlemek gerekirse müşterinizden alacağınız var veya alacaklandırmak istiyorsanız Borç Dekontu, müşterinize borcunuz var veya borçlandıysanız Alacak Dekontu işlemi yapmanız gerekmektedir.
Moderator. diver' Alıntı: merhaba arkadaşlar; bildiğimiz gibi 120 hesap borç bakiyesi 320 hesap alacak bakiyesi veren hesaplardır.
Ön muhasebe, işletmelerin temel muhasebe işlemlerini takip etmektir. Ön muhasebe işletmelerin parayla ifade edilen işlemlerini; nakit para akışı, stok takibi, cari takipleri, müşterileri, çek ve senetleri, banka hesaplar gibi kalemlerin kayıtlarını ve bunların hareketlerini takip etmek için kullanılır.
Hesapların borç ve alacak kısımlarının toplamlarını almak ve fazla olan taraftan eksik olanı çıkararak kalan bakiyeyi bulmak amaçlanmaktadır. Eğer hesabın, borç tarafı fazla ise hesap borç kalanı, alacak fazla ise hesap alacak kalanı veriyor demektir.
Bir başka deyişle, borç ve alacak arasındaki farkı gösterir. Cari bakiyesi, borç bakiyesi veya alacak bakiyesini içerir. Borç bakiyesi, cari hesap bakiyesinin tarafımıza borçlu olduğu anlamına gelir. Alacak bakiyesinde ise tersi bir durum söz konusudur; cari hesap alacağı olduğunu gösterir.
Ekstrenin genellikle sağ altında toplam alacak, toplam borç ve bu ikisi sonucunda ortaya çıkan bakiye bilgisi bulunur. Bazı ön muhasebe programlarında bakiyenin sonunda (A) veya (B) ibarelerini görebilirsiniz. A alacaklı, B ise borçlu olduğunuz anlamına gelir.
Daima borç bakiyesi verir; bu aktif karakterli hesapların bir özelliğidir. Kasa hesabında hem TL hem de döviz cinsinden paranın takibi yapılabilir. Döviz cinsindeki paranın TL karşılığı kasa hesabına alınır. Döviz bedeli ise dilenirse ayrı nazım hesaplarda takip edilir.
368 Hesap İşleyişi
Zamanında ödenmeyen vergi ve diğer yükümlülüklerle erteleme ve taksitlendirme süresi bir yıldan daha kısa olanlar ile vadesi bir yılın altına düştüğü için 438 nolu hesaptan 368 nolu hesaba aktarılarak hesabın alacağına kaydedilir.
İşletmenin temel faaliyet konusuyla ilgili kısa vadeli senetli borçları ”321 Borç Senetleri” ve uzun vadeli senetli borçları “421 Borç Senetleri” hesabında izlenir.
Pasif hesaplar sisteme giriş yapamazlar ve dolayısıyla bu hesapların hiç bir özelliği kullanma yetkisi yoktur. İşlevsel hesaplar üst hesabının yönetimine bağlı kalmak şartı ile kendi alt hesaplarını sisteme ekleyebilir ve hesapları yönetme yetkisine sahip olabilirler.
120 Hesap İşleyişi
Veresiye olarak mal ve hizmetlerin satışları gerçekleşmesi durumunda 120 hesapta borç olarak kaydedilir, ilgili alacağın tahsil edilme durumunda ise hesaba alacak olarak işlenir.
Tüm defterlerin borç ve alacak toplam bakiyelerinin bir tabloya yazılmasını sağlayan ve muhasebe işlemlerini kontrol etmek için kullanılan tabloya mizan denir. Bir başka deyişle, mizan, tek düzen hesap planında yer alan tüm borç ve alacak bakiyelerinin hesap numarası sırasıyla listelendiği belgedir.
Bir tarafta hak sahibi kişi olarak alacaklı, öte yanda yükümlü kişi olarak borçlu.
Mal Varlığı Olmayana Haciz Gelir mi? Herhangi bir malı olmayan kişiye haciz uygulanamaz. Ancak borçlunun hiçbir mal varlığı yoksa ancak maaşla çalışıyorsa maaşı haczedilebilir.
Borçlunun üçüncü kişilerdeki yukarıda belirtilen türdeki bir alacağı talep hakkı ya da taşınır malı haczedilince icra müdürü alacaklının istemi üzerine üçüncü kişiye 89/1 adı altında bir ihbarname gönderir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri