Muhbir, Osmanlı İmparatorluğu'nda Ali Suavi tarafından 1866 yılında çıkarılmaya başlanan gazete. Bir yıl yayımlanabilen gazetenin sahibi Filip Efendi'ydi ancak gazeteyi Sadrazam Âli Paşa'ya açık bir cephe alan Ali Suavi yönetiyordu.
Mustafa Fazıl Paşa tarafından kullanıldıklarını anlayan Ali Suavi, Yeni Osmanlı Cemiyetinden uzaklaşmış ve Muhbir'in matbaa aletlerinin çalınmasından dolayı gazetesi kapanmıştır. Ali Suavi de Paris'e geçerek burada Ulum'u yayımlanmaya başlamıştır (Çelik 1993: 19-22).
Dönemin siyasî ve sosyal meseleleriyle ilgili eleştiri dolu yazılar kaleme aldığı Muhbir (Çelik 1994: 71-72), otuz ikinci sayıdan itibaren Âli Paşa'nın çıkardığı sansür nizamnamesiyle hükümet tarafından kapatıldı ve Suavi 25 Şubat 1867'de Kastamonu'ya sürgün edildi.
Filip Efendi'nin sahibi olduğu, Ocak-Ma- yıs 1867 tarihleri arasında İstanbul'da yayımlanan Muhbir gazetesinde Ali Suavi'nin terakki ve medeniyet bağlamındaki düşüncelerini ilk defa halka du- yurduğu yazılar bu makalenin konusunu teşkil etmektedir.
5-AYİNE-İ VATAN (1866): Ayine-i Vatan,Eğribozlu Mehmed Arif Bey'in gazetesi 1866'da çıkmıştır.İlk resimli gazetedir. Kapatıldıktan sonra İstanbul adıyla yeniden çıkmıştır.
İlgili 17 soru bulundu
Osmanlı'da ilk Türkçe gazete Takvim-i Vakayi olarak bilinmektedir. Ancak bu gazeteden üç yıl önce 1828 yılında Mısır'da Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın girişimleriyle çıkarılan Vakayii Mısriyye gazetesi yarı Arapça yarı Türkçe olacak şekilde yayınlanmıştır.
Resmî Gazete, Türkiye'nin 7 Ekim 1920 günü kurulan ve 7 Şubat 1921 tarihinden itibaren çıkmaya başlayan resmî gazetesidir. Amacı, TBMM, cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri tarafından çıkarılan kanun, kararname, yönetmelik, genelge ve sair mevzuatı yayımlamaktır.
Türk basın tarihinde bir resmi gazete olarak 'ilk' olma özelliğini taşıyan Takvim-i Vekayi, 1831 yılında yayın dünyasına girmiş ve üslendiği haber göreviyle birlikte Batılılaşma süreci içindeki Osmanlı İmparatorluğunda topluma çağdaş yaşam, görüş ve düşünceler açısından yeni bakış açıları kazandırma yolunda da önemli ...
Gazetenin tarihi
İlk haber toplama ve dağıtma gazetesi, MÖ 59 yılında 2.000 kopya olarak Roma Senatosu'nca çıkarılıp imparatorluğun değişik köşelerine dağıtılan Acta Diurna'dır.
Johann Carolus tarafından 1605 yılında çıkarılan “Relation aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historien” (Önemli ve anılmaya layık olayların muhasebesi), dünyadaki ilk gazete kabul ediliyor.
Yeni Osmanlılar Cemiyeti, Abdülaziz'in seyahatinden sonra çalışma programını oluşturdular; bu programa göre Namık Kemal ve Ziya Paşa'nın "Hürriyet" adlı bir gazete çıkarması kararlaştırıldı. Hürriyet'in ilk sayısı, 29 Ağustos 1868'de çıktı.
Sabah, günlük olarak yayımlanan, küçük kıta, 3 sütunlu ve resimsiz bir gazetedir. Kayserili bir Ermeni olan yayıncı Mihran‟ın müdür, Papadopulos isimli bir Rum‟un da imtiyaz sahibi olduğu gazetenin başyazarı ve başlıca yazarı Şemseddin Sami‟dir.
Hürriyet'te 43 gazetecinin işine son verilmesinin ardından gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar da görevinden ayrıldı. Vahap Munyar'dan boşalan Genel Yayın Yönetmenliğine 6 Kasım 2019'da Ahmet Hakan getirildi. 22 Mart 2018'de Demirören Holding tarafından satın alınmıştır.
Ahmed Midhat (Osmanlıca: احمد مدحت; 1844, Tophane, İstanbul - 28 Aralık 1912, İstanbul), Türk yazar, gazeteci ve yayıncı. Tanzimat dönemi yazarlarındandır. Türk edebiyatının gerçek anlamda ilk popüler yazarıdır. 1870'te Devir (Çağ) adıyla bir gazete çıkardı ancak ilk sayıda kapandı.
Rusya Türkleri'nin ilk siyasî temsilcisi, İslâmcı gazeteci-yazar, seyyah. Mısır valisi ve Mısır'ın ilk hidivi (1863-1879). Ahmed Midhat Efendi'nin (ö. 1912) çıkardığı Türk basınının en uzun ömürlü gazetelerinden.
Gazete, 1875 yılında İstanbul'da Çiçek Pasajı'nda ciltçilik yapan Papadopulos tarafından Sabah adıyla yayımlanmaya başladı. Başyazarı Şemsettin Sami olan gazete, sık sık sansürle başının derde girmesi ve Şemsettin Sami'nin gazete patronuyla anlaşamayarak ayrılması üzerine 1882'de el değiştirdi.
Ankete katılanlara göre "en tarafsız gazete" 10.8 oranıyla Zaman Gazetesi. Habertürk'te yayınlanan ankete göre ikinci sırada ise 10.4 ile Habertürk geliyor.
Çoğu araştırmacıya göre dünyanın ilk gazetesi 1609'da Bremen yakınlarında yayımlanan Avis Relation Oder Zeitung'dur. Aynı yıl Strasbourg'da Relation adlı başka bir gazetenin yayımlanmaya başladığı da bilinmektedir.
Ankara'da 1953'te yayına başlayan günlük siyasi gazete. Kurucusu Cemil Sait Barlas'tır. 1960'ta İstanbul'da yayınlanmaya başladı ve AP'nin yayın organı oldu. Devamlı yazarları Tekin Erer, Mümtaz Faik Fenik, Adviye Fenik'ti.
Cerîde-i Havâdis, Türk basın tarihinin yarı resmî olan ilk Türkçe gazetesi. Gazetenin ilk sayısı. Cerîde-i Havâdis, Osmanlı'da İlk yarı resmi gazete olarak İngiliz misyonundan William Churchill tarafından 1840'ta çıkartılmıştır.
Öz. Osmanlı Döneminde XVII. yüzyılda yaşamış olan ünlü seyyah Evliya Çelebi'nin Seyahatname isimli eseri, dönemine kaynaklık eden detaylı bir çalışmadır. Seyyah, gezip gördüğü yerlere ve insanlara dair gözlem ve bilgilerini anlattığı eseri aynı zamanda etnografik açıdan değerlendirilebilen bir metindir.
“Takvim-i Vekayi” adıyla yayınlanan ilk resmi gazete, II. Mahmud döneminde 1831 yılında çıkarılmış olup 7 Şubat 1921 yılında “Ceride-i Resmiye” adıyla Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilk resmi gazetesi olacaktır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgaline direniş göstermek üzere kurulan, asli görevi yürütmeyi denetlemek olan ve yasama erkini kullanan Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasal devlet organıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri