Yunus polis hangi olaylara bakar? Yunus polisleri, özellikle trafiği yönlendiren, trafik kazaları ve diğer acil durumların olduğu yerlerde görev yaparlar. Bunun yanı sıra, vatandaşlarla iletişim kurarak, asayişi sağlamaya çalışırlar.
Trafik yoğunluğu nedeni ile kurulan yunus polis birimi, olaylara tam zamanında müdahale edilmesini sağlar. Motosikletli olmaları nedeni ile araçlı devriyelere göre suçluları daha hızlı bir şekilde takip edebilir. Yunus polisi olabilmek için öncelikle PMYO ya da POMEM okullarından birinden mezun olmak gerekir.
Yunus polisleri genellikle trafik kazaları, trafik ihlalleri ve kaçakçılık gibi suçlarla ilgilenirken, normal polisler suç işleyenleri yakalamak, olaylara müdahale etmek ve suçluları cezalandırmakla görevlidirler. Erkeklerde asgari boy ve yaş şartı 175 santime 28'dir. Kadınlarda ise 170 santime 28'dir.
Yunus polisler, halkın huzurunu sağlamakla görevlendirilmişlerdir. Motosikletleri ile şehrin yoğun trafiğinde olay mahalline daha hızlı bir şekilde ulaşıp, olaylara daha hızlı bir şekilde müdahale edebilmeleri amaçlanmıştır. Toplu olarak gezen yunus polisler, bir motosiklete iki kişi binerler.
Madde 1 - Polis, asayişi amme, şahıs, tasarruf emniyetini ve mesken masuniyetini korur. Halkın ırz, can ve malını muhafaza ve ammenin istirahatini temin eder. Yardım istiyenlerle yardıma muhtaç olan çocuk, alil ve acizlere muavenet eder. Kanun ve nizamnamelerinin kendisine verdiği vazifeleri yapar.
İlgili 40 soru bulundu
“Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun yargı görevi yapan kişilere karşı işlenmesi halinde, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Asayişin temininin sağlanması için görevli olan bir polis memurunun eşi olan bu bayanın üstünün aranmamasından dolayı, bu cezayla karşı karşıya kalabileceğinizi; yani olayda bir kusurunuz olduğunu öngörememiş olmanız son derece makuldür.
Polis, durdurduğu kişiye durdurma sebebini bildirir ve durdurma sebebine ilişkin sorular sorabilir; kimliğini veya bulundurulması gerekli diğer belgelerin ibraz edilmesini isteyebilir.
Yunus polislerin diger polislerden bir arimi yok sadece bir tane var. Istedikleri yerde onceden planlamadan asayis uygulamasi yapabilirler. Pesinden gelip,yada aniden seni durdurma yetkisi zaten tum kolluk kuvvetlerinde vardir.
Ehliyet ruhsat sorabilir. Şüpheli araç olarak nitelendirirse ki "ben şüphelendim" demesi yeterli kanun nazarında, durdurabilir. Evrak isteyebilir.
Yunus polis maaşı 2022: 13.125,00 TL – 13.950,00 TL.
Polis Özel Harekat, Çevik Kuvvet, Yunus Polis.
İlk olarak 1993 yılında İstanbul'da faaliyete geçen Motosikletli Polis Timleri başta asayiş ve narkotik olayları olmak üzere suç işleme amacındakilerin caydırılması, aranan şahısların yakalanması, meydana gelen olaylara en kısa sürede müdahale edilmesi ve şüpheli şahısların yakalanmasında etkin bir şekilde görev ...
Motosikletli Polis Timleri (Yunuslar) ilk olarak 1993 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde kurulmuş bir birim.
Yani motosiklet filomuzu hem sayıca arttırıyoruz hem de yeniliyoruz. 2017'de motosikletli yunus timlerimiz 61 ilde hizmet veriyordu. Bu sayıyı artık ve 2022 yılı itibariyle 76 ile çıkardık.
Yunus polisler, Devriye Hizmetleri Şube Müdürlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösterirler.
Polisin şiddet kullanması yetkisi yoktur.
polisin dövme yetkisi yoktur.
63 ilde faaliyet yürüten Yunus Timleri toplam 2 bin 961 personel, bin 309 motosiklet ile görev yapıyor. Burdur, Kütahya, Osmaniye, Bitlis, Kars ve Muş'un olduğu 6 ilin bu yıl eklenmesiyle birlikte 69 ilde Yunus Timleri görev yapacak.
Polis veya diğer kolluk görevlileri, tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla usûlüne göre verilmiş sulh ceza hâkiminin kararı veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde mülki âmirin vereceği yazılı emirle üst araması yapabilir (2559 sayılı PVSK m.9).
Polise Kimlik Sorma Hakkımız Var Mı? POLİS VAZİFE VE SALȂHİYET KANUNU 4/A maddesi bu konuyu düzenlemiştir. “Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir.
Danıştay 10. Dairesi, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün polislerin görüntülerinin alınmasını yasaklayan genelgesine "dur" dedi. Karar oybirliğiyle alındı. Söz konusu genelgenin haberleşme ve basın hürriyetini kısıtladığı vurgulanarak, temel hak ve hürriyetlerin sadece kanunla sınırlandırılabileceği belirtildi.
PVSK m.4/A'nın üçüncü fıkrası ile Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği'nin m.27 dördüncü fıkrasının ilk cümlesi uyarınca polisin; Kanunda sayılan sebeplerden birisinin varlığını, durdurduğu kişiye veya araçta bulunanlara bildirmeden kimlik sorabilmesi mümkün değildir.
Kişinin bu çağrıya uymayarak kaçmaya devam etmesi halinde, önce uyarı amacıyla silahla ateş edilebilir. Buna rağmen kaçmakta ısrar etmesi dolayısıyla ele geçirilmesinin mümkün olmaması halinde ise kişinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde silahla ateş edilebilir. evrakla beraber adliyeye verilirler.
Yapta aciga alin. Polis olsan bile kimseye vurmaya hakkin yok. Suclularin cezasini sen degil mahkeme veriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri