Kulun bütün davranışları ve sözlerinde sadece Allah'ın rızâsını gözetmesi anlamında ahlâk ve tasavvuf terimi.
Çünkü muhlis sözcüğünün anlamı inanç ve dostluğunda içten olan kimse demektir. Muhlis kelimesi, İslam'da da yaygın olarak kullanılır. Muhlis kişiler, ibadetlerini düzenli olarak yaparlar ve nefis duygularına kapılmazlar.
Allah tarafından ihlâsa ulaştırılmış, ihlâssız amellerden korunmuş, riya, ucb, kibir gibi ihlâsı kıran mefsedetlerden muhafaza edilmiş insana da muhlas denir.
İflas kararı verilmek ile birlikte iflas açılır, borçlu “müflis” sıfatını alır. Burada müflis, iflas eden borçlu anlamında kullanılmaktadır. İflasın açıldığı anda nerede ve kimin elinde olduğu önem taşımaksızın müflisin haczi kabil bütün mal ve hakları, bir masa teşkil eder (aktif masa).
Saf, katışıksız, temiz, eksiksiz, içinde yabancı madde bulunmayan.“Halis muhlis bir zeytin yağı satarız biz.”
İlgili 31 soru bulundu
“Katıksız (hâlis) din” deyimini, kelime-i şehâdete dayalı din veya İslâm dini şeklinde açıklayanlar olmuştur (Zemahşerî, III, 337).
İflas ile aynı kökten türemiş olan bu sözcük, tüm parasını yitirmiş, iflas etmiş kişi anlamına gelir. Dini terminolojide ise, günahkarlar ve Allah'ın varlığını inkar edenler müflis olarak nitelendirilir.
Muhlis kendi iradesi ve gayretiyle ihlâsa kavuşan, muhlas ise Allah tarafından kendisine ihlâs bağışlanan kimsedir.
Arapça fsd kökünden gelen müfsid "fesat sokan" sözcüğünden alıntıdır. Lügâtte bozucu veya fesad eden gibi mânâlara gelir. Müfsid kelimesi, İslam kelâmında imanı (inanç), İslam fıkıhında ise başlanmış bir ibâdeti bozarak geçersiz kılan durumlar için kullanılan bir terimdir.
Eşraf kavramı Arapçadan dilimize geçen bir kelimedir, Arapçada „çok onurlu, çok şerefli‟ anlamına gelmektedir. Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlükte de “bir yerin zenginleri, sözü geçenleri, ileri gelenleri” olarak tanımlanmıştır(TDK, 2005 s.658-659).
"Muhlis" hâlis olan, ihlâsı kazanmak için gayret gösteren, samimi ve itikadı doğru olan, her hâli içten ve riyasız olan kimse demektir. "Muhlas" ise, kişinin belli bir gayret, samimiyet neticesinde Allah'ın rızasını kazanarak ihlası elde edip, muhlisler seviyesine çıkmasıdır.
Arapça "murad" kökünden Türkçeye geçmiştir. Arapça rwd kökünden gelen murād (مراد), "istenen şey, dilek" sözcüğünden alıntıdır.
Sual: Muhlis ve Murad isimlerinin tasavvufi manaları nasıldır? Murad, istek, arzu demektir. Tasavvufta ise Murad, seçilmiş kimse demektir.
Muhlis TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Dostluğunda ve inançlarında içten olan.
1995 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesinde dünyaya geldi. Müzik yaşamına 4 yaşındayken bağlamasıyla adım attı. Yaşadığı coğrafyanın geleneksel müziğini ve geleneğinden gelen ustalarını tanıma,çalışma,dinleme fırsatını yakaladı.
Munis, Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre kullanılan bir sıfattır. Bu kelime Arapça kökenli olup "dost, arkadaş, yakın, içten" gibi anlamlara gelir. Munis, bir kişinin sıcakkanlı, içten, samimi ve dostça davrandığını veya bir ilişkideki samimiyeti ifade eder.
peygamberliğini ilan ettikten sonra müşrik kelimesi kullanılmaya başlanmıştır. Allah'a karşı gelen, başka ilahlar edinen ya da kendi yaptığı putlara tapanlara müşrik denilmiştir. Allah'tan başka varlıklara inanmak şirk olarak adlandırılır. Allah'a şirk koşanlar da müşriklerdir.
Mevt kelimesinden türetilmiş olan meyyit, Farsça kökenli bir sözcüktür. Müennes hali meyyite şeklinde yazılan kelime, ölü anlamına gelir. Bu sözcüğün çoğulu ise emvat şeklinde yazılır. Örneğin İhya-yı Emvat, diriler ve ölüler manasında kullanılan bir tamlamadır.
çok ve boşuna para harcayan, tutumsuz, müsrif.
Türk Dil Kurumuna göre müsrif kelimesi, tutumlu olamama ve ziyan etme anlamında ifade edilmektedir. Müsrif Kime Denir? Müsrif, sahip olduğu her şeyi düşünmeden boşa harcayan, israf etmekten rahatsız olmayan ve savurganlık yapan kimselere verilen isim olmaktadır.
İsraf ve Tebzir
[2] İsraf, “İster ifrat ister tefrit türünden olsun her türlü aşırılığı ifade eder.” “Din-i mübinin, aklıselimin, tabii selimin ve örfi sahihin kabul etmeyeceği, inanç, söz ve davranışların genel adıdır.”[3] Müsrif ise israf eden demektir.
TDK'ya göre metanet kelimesinin iki farklı anlamı vardır. İlk anlamı: Metin olmak, insan psikolojisini olumsuz etkileyen durumlarda bile güçlü kalmayı başarmak. İkinci anlamı: Başını öne eğmemek, vakur olmak.
Hırs kelimesiyle aynı kökten türeyen muhteris sözcüğü, dilimize Arapçadan geçmiştir. Bir şeyi isteme hususunda ifrata varan, aşırı tutkulu ve hırslı kişiler muhteris olarak nitelendirilir. Tıpkı hırs kelimesi gibi ihtiras kelimesi de bu sözcükle aynı kökten türemiştir.
Bunun üzerine Allah Resûlü (s.a.s) şöyle buyurdu: “Aksine gerçek müflis şu kimsedir: Kıyamet günü kıldığı namaz, tuttuğu oruç ve verdiği zekâtla gelir. Ancak dünyada iken şuna sövmüş, buna iftira atmış, ötekinin malını yemiş, berikinin kanını dökmüş, bir başkasını dövmüştür.
Mücrim sözcüğü Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre; "suçlu, suç işleyen" anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri