Pazarlama muhtevası ürün veya hizmetlerin birer örnekleriyle değiştirilmesine de denir. Bu ürün ve para değiştirilmesi işlemine kişisel el becerileri, deneyim, fikir de eklenebilir.
Makro pazarlama, pazarlama faaliyetlerinin ülke ve toplum düzeyinde ele alınmasıdır. Örn; Pazarın demografik özellikleri, kültürel yapısı, ekonomik durumu, büyüklüğü vs.
E-postalar, çevrimiçi reklamlar, el ilanları, veritabanı pazarlaması, promosyon mektupları, gazeteler, dış reklam, telefon metin mesajları, dergi ilanları, kuponlar, telefon görüşmeleri, kartpostallar, web siteleri ve katalog dağıtımı, doğrudan pazarlama stratejilerine bazı örneklerdir.
Mikro Lokasyon Bazlı Pazarlama, en genel tanımıyla satıcının, tüketiciyle doğru yerde, doğru zamanda ve doğru mesajla bağlantı kurmasına imkan sağlayan; teknolojik imkanların en üst seviyede kullanıldığı bir pazarlama türüdür. Mikro Lokasyon Bazlı Pazarlama, markaların mesajlarını geniş hedefli hale getirebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Ancak, makro pazarlama toplumun tamamına yönelik bir faaliyet iken mikro pazarlama toplumun çeşitli kriterlere göre tanımlanmış spesifik bir küçük grubuna yönelik faaliyetler bütünüdür.
Yeşil pazarlama; kirlilik, enerji tüketimi ve tükenebilir kaynakların tüketiminin olumlu ve olumsuz yanlarını inceleyen toplumun ve tüketicilerin ihtiyacını tatmin etmede sorumluluk anlayışı içerisinde uzun vadeli karlılığı hedefleyen bir iş stratejisidir.
Kitlesel pazarlama, hedef kitle davranışları gözetmeksizin bir ürün veya hizmetin daha fazla kişiye ulaşmasının hedeflendiği bir pazarlama stratejisidir. Burada amaç daha fazla tüketiciye ulaşma imkânı elde etmektir. Yani hedef kitle değil tüm pazara hitap edecek çalışmalar gerçekleştirmektir.
Ağızdan ağıza pazarlama (AAP), temelde, tüketicilerin birbirleri ile işletmenin ürünleri hakkında olumlu yönde iletişim kurmalarını sağlayarak, işletme- marka imajının güçlendirilmesini ve satışların artırılmasını amaçlayan bir ileti- şim ve pazarlama yöntemidir.
Niş pazar çok dar bir tüketici grubunun istek ve gereksinmelerine göre bölümlenmiş pazarlardır. Büyük işletmelerin girmek istemediği ya da göremediği özel pazar bölümleri, sınırlı tüketicisi olan bir yapıya sahiptir. Ortopedik ürünler, çok büyük numarada giysi, ayakkabı, özel turizm etkinlikleri gibi.
Maksi Pazarlama:
İşletmenin Pazarlama kapasitesinin en yüksek düzeyde kullanımı ve uzun dönemde değişen çevre koşullarına uygun olarak tüm kaynakları kullanma çabasına denir.
Veri Tabanlı Pazarlama, müşteri adaylarının tespiti, müşteri veri tabanının oluşturulması, verile- rin analizi, koordineli müşteri iletişimi ve bütünleşik pazarlama yaklaşımından oluşan bir süreçtir.
Proaktif pazarlama, bilgiye ulaşmak için aktif araştırma yapılarak, verilerin analiz edilmesi ve olası senaryolar eşliğinde pazarlama planının hazırlanmasıdır.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Pazarlamanın iki ana bölümü işletmeler arası (B2B) pazarlama ve işletmeler arası (B2C) pazarlamadır. Bu kavramların temelinde ise son zamanlarda ortaya çıkan P2P pazarlama yer alır.
Dolaylı pazarlama genellikle; belirli bir mal, ürün ya da hizmetin devamlı müşterisine kendini hatırlatması şeklinde karşımıza çıkar. Daha önce mal, ürün ya da hizmetten yararlanmış olan müşteriye marka bir nevi hatırlatılır ve satışın tekrarı sağlanır.
Küresel pazarlama, uluslararası pazarlarda bir ürün satmak için gerekli bütün süreçleri içeren geniş bir kavramdır. Bir şirketin ürünlerini dünya çapında bir pazarda planlaması, üretmesi, yerleştirmesi, yerelleştirmesi ve tanıtması gibi süreçleri içerir.
Çok kanallı pazarlama (Omni-Channel Marketing) kampanyalarında amaç, hedef kitleye maksimum düzeyde ulaşıp, verimli bir kullanıcı deneyimi oluşturmaktır. Adından da belli olduğu üzere çok kanallı pazarlama, firma ve müşteri bağını oluştururken, birçok kanalı kullanılarak müşteri ile etkileşime geçmeyi hedefler.
Seminerde ekolojik pazarlama; 'pazarlama faaliyetlerinin çevre kirliliği, enerji tüketimi ve diğer kaynakların tüketimi üzerine olumlu veya olumsuz etkileriyle ilgili çalışmalar' olarak tanımlanmıştır.
Sanat pazarlaması, sanatsal çıktıları yaratma sürecini etkilemeden izleyici ya da alıcıları bulma işlevini üstlenir ve sanatçıyı üretmeye teşvik ederek üretken hale getirip tüketicilerin ihtiyaçlarını gidermeye yönelmez.
Dark Marketing, Türkçe anlamıyla “karanlık pazarlama” demektir. Karanlık pazarlama, ürün ve hizmet tanıtımları için kullanılan bir reklam çeşididir. Aşina olduğumuz günümüz reklamlarından farkı bünyesinde aleniyeti barındırmıyor oluşudur.
Bütünleşik pazarlama iletişimi, pazarlamaya farklı bir açı kazandırmaktadır. Tüketicilerin müşteri olarak tanımlandığı ve tüm pazarlama planlarının merkezinde tüketicilerin yer aldığı bu yaklaşım, tüketiciyi satın almaya doğru davranışsal olarak harekete geçirmeyi ve müşteri sadakati oluşturmayı amaçlamaktadır.
'Modern Pazarlama Yaklaşımı', işletme amaçlarına ulaşmak için hedef pazardaki müşteri istek ve ihtiyaçlarının belirlenmesi ve tatminin sağlanması amacıyla işletmenin bütün birimlerinin koordineli olarak çalışmasını içeren bir işletme yönetim felsefesidir.
Bir işletmenin mal veya hizmetinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici-pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik, bilinçli, programlanmış ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan bir iletişim sürecidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri