Suçun mevzuattaki düzenlemesi şu şekildedir; '' Kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldıran veya konuluş amacına aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.''
14 Mayıs seçimlerinde sandıkta mühür kırarak sosyal medya hesaplarından paylaşanlara 1789, 37 TL ceza kesildi. Türkiye, 14 Mayıs'ta sandık başına gitti. Bu seçimde sosyal medyada yayılan mühür kırma videoları ise rekor kırdı.
TCK 203 Suçunda Yargılama Süreci
Bu nedenle mührün bozulduğuna ilişkin bildirimin hukuki niteliği ihbardır. Dolayısıyla şikayetten vazgeçme, uzlaşma gibi hususlar TCK 203 suçunda söz konusu olmaz. Gene mühür bozma suçunda etkin pişmanlık hükümleri de düzenlenmemiştir. Mühür bozulduktan sonra savcılık soruşturma yapar.
Eşya ya da herhangi bir alan için konulan mührün kaldırılması; mührün o yerden alınması, kırılması ya da koparılması anlamını taşımaktadır. Korunan eşya ya da herhangi bir yerin, mühür kırıldıktan sonra farklı amaçlarla kullanılması şartı aranmaz. Mührün kırılması başlı başına bir suçtur.
Alıntı: Madde 5 - Yapımına 3 üncü maddede belirtilen mercilerce karar verilen mühürler Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nce imal edilir.
İlgili 30 soru bulundu
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 203. Maddesi "Kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldıran veya konuluş amacına aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır."
Eskiye göre bir şey değişmeden mühürleme kararının değiştirilmesi mümkün değildir. Tadilat ruhsatı alacaksa alsın ve ruhsatına uygun inşaat yapsın. Mühür buna engel değildir. Mühür ruhsatsız inşaat içindir veya işyerinin faaliyetini durdurmak içindir.
Mühür Bozma Suçu Zamanaşımı
Mühür bozma suçunda zamanaşım süresi 8 yıldır. Suçun işlendiği tarihten itibaren dava açılmamış veya dava açılmış olsa dahi 8 yıl içerisinde dava sona ermemiş ise zamanaşım süresinin dolması nedeniyle düşme yönünde karar verilecektir.
KAYBETME: Madde 13 –(Değişik: 27/9/2004-2004/7928 K.) Mühür veya mühür beratı ya da ikisi birden kaybedildiğinde durum 3 üncü maddede belirtilen merci tarafından usulüne uygun olarak Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne bildirilir.
Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur. Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Bu tebligatın bir nüshasıda muhtara bırakılır.
Mühür bozma suçunun cezası, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezasıdır (TCK md. 203). Yani, fail hakkında ya hapis cezası ya da adli para cezası verilecektir.
Para Cezasının Ödenmemesi
Örneğin günlüğü 20 TL'den 50 gün karşılığı adli para cezası alan hükümlünün ödemesi gereken miktar 1.000 TL'dir. Hükümlü 500 TL ödeme yapar ancak kalan kısmı süresinde ödemezse, 500 TL'ye karşılık gelen 25 gün, hapis cezasına çevrilir.
Uzlaşmanın sağlanması halinde, soruşturma konusu suç nedeniyle tazminat davası açılamaz; açılmış olan davadan feragat edilmiş sayılır. Uzlaştırma müzakereleri sırasında yapılan açıklamalar herhangi bir soruşturma ve kovuşturmada ya da davada delil olarak kullanılamaz.
Mühür Bozma Suçunda Uzlaşma ve Görevli Mahkeme
Mühür bozma suçu uzlaşma kapsamında olan suçlardan değildir. Bu nedenle mühür bozma suçu hakkında uzlaşma hükümleri uygulanamaz. Mühür bozma suçu nedeniyle açılan davalara da genel mahkeme olan Asliye Ceza Mahkemelerince bakılır.
Oy pusulalarında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında, pusulanın herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. Oy pusulalarından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak.
Köyde İzinsiz Ev Yapmanın Cezası
Bu eylemler, 42. maddenin 5. fıkrasına göre cezalandırılır. Buna göre, bu yapıların diğer şartlar taşınmasına rağmen sadece muhtarlık izni alınmaksızın yapılması halinde yapı sahibine bin Türk Lirası (2022 yılı için 1.485,00 TL) idari para cezası verilir.
Resmi mühür elden teslim fiyatı 240,00 TL, posta ile teslim fiyatı 270,00 TL; Plaka damga (araç plaka damgası) elden teslim fiyatı 3.000,00TL, posta ile teslim fiyatı 3.050,00 TL'dir.
Mühür kimde ise Süleyman odur.
Köktürk, dürüst abonelerin sayaçlarına 'mavi', borç ve benzeri nedenle elektriği kesik abonelerin sayaçlarına 'yeşil', trafolular gibi çok elektrik tüketen abonelerin sayaçlarına 'sarı' ve kaçak elektrik kullanan abonelerin sayaçlarına 'kırmızı' mühür basılacağını söyledi.
Adli Para Cezası Sicile İşler Mi? Adli para cezası, tıpkı hapis cezası gibi adli sicil kaydına işlenir. Adli para cezası taksitle ödenirse son taksitin yatırıldığı gün; peşin olarak yatırılırsa peşin olarak tamamen yatırıldığı gün ceza infaz edilmiş sayılır. Böylece, ceza adli sicil kaydından silinir.
Opak cam ve bazı şeffaf camların imalatında önemli bir bileşiktir. Topikal kremlerin üretiminde pigment maddesi ve küf önleyici özelliğinden dolayı kullanılır. Küçük imalatında hızlandırıcı ve aktivatör madde olarak kullanılır.
Mahkeme; ikamet edilen evlerin 'her ne suretle olursa olsun mühürlenerek kullanıma engellenmesinin' genel hukuk ilkelerine aykırı olduğuna karar verdi.
Eğer mührü sökerek işyerinizi çalıştırmaya devam ederseniz 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalmanız söz konusudur. İşyeri açma ruhsatı almamanın cezası 2022 yılında 9600 TL + KDV olarak hesaplanır.
Mühürlenerek durdurulan yapıda; ruhsata aykırılığın giderilmiş olması, ruhsat alınması veya yapının ruhsata uygunluğunun anlaşıldığı durumunda mühür, belediye veya valiliklerce kaldırılır ve inşaatın devamına karar izin verilir. İnşaat ruhsatının yenilenmesi durumunda yürürlükteki imar planına uyulması gerekir.
Kalın ya da ince etler tercih edebilirsiniz. Tavada tutma süresini buna göre ayarladığınız sürece etleriniz çok güzel pişecektir. İnce etler için yüksek ateşte yapılacak bir mühürleme 2-3 dakika sürerken, kalın etler için bu süre 4-5 dakikayı bulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri