RESMİ MÜHÜRLERİN YAPIMI: Madde 6 – Yapılması kararlaştırılan mühürler Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından imal edilir. Bu Genel Müdürlükçe imal edilmemiş resmi mühürler kullanılmaz. RESMİ MÜHÜR SİCİLİ: Madde 7 – Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nde bir resmi mühür kütüğü oluşturulur.
Kişinin Adı ve Soyadının yazılı olduğu bu mühür noterde tasdiki yapılarak bunun tüm kamu kurumlarında, kullanımını sağlar. Bazen seçimde, bazen alım satımlarda, bazen de imza adı altında resmi evraklarda kullanılmaktadır.
3 yıl geçerliliği bulunan mali mühür için yenileme başvurusu Kamu SM web sitesi üzerinden yapılır. Bu web sitesine kamusm.gov.tr adresinden ulaşılabilir. Web sitesinde yer alan form doldurulur. Sonrasında banka şubelerinden ya da internet üzerinden vergi kimlik numarası ile mali mühür ücreti ödenir.
Mühür çıkarmak ne kadar sürer, belgenin türüne ve noterliklerin iş yoğunluğuna bağlıdır. Ancak, genellikle mührü noterden çıkarmak için birkaç saat ile birkaç gün arasında bir süre gereklidir.
Madde 6 – Yapılması kararlaştırılan mühürler Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından imal edilir. Bu Genel Müdürlükçe imal edilmemiş resmi mühürler kullanılmaz. TESLİM ALMA: Madde 8 – İmal edilen resmi mühürler mühür beratı ile birlikte mahalline gönderilir.
İlgili 22 soru bulundu
Mali Mühür Başvurusu NasılYapılır? Firmalar e-fatura, e-defter, e-irsaliye veya e arşiv kullanmak istiyorsa; mali mühür başvurusu yapmalıdır. Mali mühür, TÜBİTAK bünyesindedir ve Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından verilir. Başvuru, Kamu SM sitesi üzerinden gerekli bilgiler doldurularak yapılır.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü
RESMİ MÜHÜRLERİN KULLANILACAĞI BİRİMLER : Madde 3 – Resmi Mühürler yalnızca kuruluş kanunları ve Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri gereği kendilerine kamu görevi verilmiş kurum veya kuruluşlarca kullanılabilir. a) (Değişik:RG-7/2/2019-30679-C.K. -716/1 md.)
Kaşe, aynı zamanda resmi veya özel amaçlı işlerde kullanılabilen, kauçuk ya da lastik üzerinde bulunan şirket veya şahsa ait bilgilerin kağıt üzerine baskı yoluyla yazılmasını kolaylaştıran bir çeşit mühür veya damgadır.
T.C. ibareli olan ve kamu kuruluşlarına mensup personellerin ve kamu makamlarının mühürleri ancak devlet matbaası tarafından basılabilmektedir. Bu mühürlerin devlet matbaası dışında imalatı/üretimi kanunca yasaklanmıştır.
Mühür ya da kaşe, belge, senet, sertifika ve vesika gibi çeşitli evrakın onaylanması ve bazı durumlarda iletilen bilgilerin güvence altına alınması gibi fonksiyonları üstlenebilen, balmumu ya da kil gibi materyaller üzerine basılarak bırakılan işarete verilen isimdir.
* Onaylatılmış Kazıma imza mühürü ömür boyu geçerlidir.
Farsça olan mühür (mühr) kelimesi kıymetli veya yarı kıymetli taşlar gibi sert malzeme üzerine, basıldığında düzgün çıkması için ters olarak kazınmış imza yerine geçen yazı, arma, simge veya damgalarla bunların baskısı için kullanılır; Arapça'sı hâtem ve tâbi' (tâbe') olup Allah'ın inkârcıların kalplerini, kulaklarını ...
İmza yetkisi için tarafların vekaletnameyi karşılıklı imzalayarak notere sunması şarttır. İmza sirküleri tüzel kişiler tarafından notere yapılan talep üzerine; kurumla ilişkilendirilen belgelerde sahtecilik yapılması, sahte imza kullanılması vb. sorunların önüne geçmek amacıyla oluşturulur.
Madde 16 - İmza atamayanlar, imza yerine usulüne göre onaylanmış olması koşuluyla, parmak izi, el ile yapılmış bir işaret ya da mühür kullanabilirler. Kambiyo senetlerine ilişkin hükümler saklıdır.
Mühürler, kullanan şahsa ve kullanım amacına göre üç çeşittir: Devlet işlerinde kullanılan mühürler, mühr-i resmî (resmî mühür); şahıslara özel olanlar mühr-i zâtî (şahsî mühür); vakıf kütüphanelerine bağışlanan eserlere basılmak üzere özel kazıtılmış mühürler ise vakıf mührü olarak adlandırılır.
mühür t.c. ibaresi ve bayrak içeren ve ilgili kurumun adını taşıyan yuvarlak, belgelere resmiyet kazandıran ıslak veya soğuk yani ezerek iz çıkarandır. kaşe ise kişi, kurum, şirket unvan ve adreslerini veya maktu ifadeleri tekrarlamak için kullanılan resmi değeri veya belgeyi resmileştirme özelliği olmayan şeydir.
Mühür kazma işine hakkâklik; bu işi yapana da hakkâk, mühür kesen gibi isimler verilirdi. Osmanlı toplumunda hakkâklik itibarlı bir meslek olarak kabul edilirdi. Zira bu mesleği icra edenler hem kabiliyetli, sanatkâr insanlar hem de asla sahtekârlık yapmayan, güvenilir insanlardı.
Mührün üstüne atılacağı belirtilmiş bulunan imzanın da mührü kapatmayacak ve okunmasını engellemeyecek şekilde atılması, Suretiyle uygulama yapılması gerekmektedir.
Mührünü kaybeden YMM üst dilekçe ile Oda'ya başvuruyor. Oda evrakların birer fotokopisini alıyor, YMM Oda'nın hazırladığı üst yazıyı elden TÜRMOB'a götürüyor. TÜRMOB'dan alınan üst yazı ile Bakanlıktan yeniden mühür alınıyor.
Resmi mühür elden teslim fiyatı 240,00 TL, posta ile teslim fiyatı 270,00 TL; Plaka damga (araç plaka damgası) elden teslim fiyatı 3.000,00TL, posta ile teslim fiyatı 3.050,00 TL'dir.
İttifakın sütunu içerisine basılan mühür, ittifakın yanında yer alan parti veya ittifakın sütununa taşarsa oy geçersiz sayılır. Mühür, parti veya bağımsız adayın sütununu taşar ancak diğer parti, aday veya ittifakın sütununa karışmazsa oy geçerli, diğer sütunlara denk gelme halinde ise geçersiz sayılır.
Etiket/kaşe, üst yazının ilk sayfasının ön veya arka yüzüne basılır. (6) Birime fiziksel ortamda gelen belgelerle ilgili havale, talimat ve benzeri işlemler, üst yazının ilk sayfasının ön veya arka yüzüne kaşe basılarak belge üzerinde gösterilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri