Mâtürîdiyye âlimlerine göre kesb, ihtiyarî fiillerin meydana gelişinde kullarda Allah tarafından yaratılan irade ve kudretin rolünü ifade eder. Fiiller Allah'ın yaratmasıyla meydana gelmekle birlikte onları yaratmanın gerçekleşmesi için kulun irade ve kudretini kullanarak fiili işlemeye yönelmesi gerekir.
Buna göre insan fiilleri ihtiyarî ve ızdırarî olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır. İhtiyarî fiiller, zorunlu olmamakla birlikte yapıldığında ceza veya mükafat gerektiren, insanların tercihine bırakılmış, irade ve ihtiyara dayalı fiillerdir.
Kişinin dinî, ahlâkî ve iktisadî hayatındaki her türlü kazanımını ifade eden terim. Hukukî bir sebebe dayanmadan bir şahsın mal varlığının başkası aleyhine çoğalması. Allah'ın hoşnutluğunu kazanma niyetiyle harcamada bulunma.
Bu yüzden Eş'arî insan fiillerini ifade etmek için “kesb” ilâhî fiilleri ifade etmek için de “halk” (yaratma) terimlerini kullanmaya büyük önem vermektedir.
Kesb teorisi, Mu'tezile'nin ihtiyarî fiillerde kulu ilâhî irade ve kudretten bağımsız hale getiren anlayışı ile Cebriyye'nin fiillerinin meydana gelişinde kulun etkisi bulunmadığını iddia eden görüşü arasında mutedil bir fiil anlayışına ulaşmak için Sünnî âlimlerince düşünülüp geliştirilen üçüncü bir teoridir.
İlgili 33 soru bulundu
Bir fiili işlemek yahut işlememek konusunda kesinleşmiş karar veya irade. Hanefî mezhebinin imamı, büyük müctehid. Basra Mu'tezilesi'nin ilk âlimlerinden. Kişinin dinî, ahlâkî ve iktisadî hayatındaki her türlü kazanımını ifade eden terim.
KESBETMEK – KESBEYLEMEK
birl. geçişli f. (Ar. kesb + Türk. etmek, eylemek) Kazanmak, edinmek: Mumu söndürünce odanın ne hal kesbedeceğini düşündüm (Muallim Nâci).
Cebir ve tehdit kullanarak kişiyi rızâ göstermeyeceği bir söz veya davranışa zorlamak anlamında fıkıh terimi.
Teklîf-i mâ lâ yutâk: İslam düşüncesinde, özellikle fıkıh ve kelam literatüründe, güç yetirilemeyen şeylerin insana teklif edilmesini ifade eder.
Esasen kesb, Allah'ın irade ve yaratıcılığı karşısında insan iradesinin yeri ve bu irade- nin fiil üzerindeki etkisi konusundaki tartışmaların bir sonucu olarak ilk kez Eş'arî tarafından bir doktrin hâline getirilmiştir.
Kesbi sözcüğü, daha çok, sonradan kazanılmış meziyetler ve alışkanlıklar için kullanılır. İnsanın özünde olan nitelikler ise Vehbi yani Allah vergisi olarak tanımlanır.
Emek çekerek kesb ü kâr eylemek, kazanmak. Günah kazanmak.
Allah'a emirleri, hükümleri ve fiillerinde hür olması anlamında nisbet edilen sübûtî sıfatlardan biri. Bir davranışı tercih edip gerçekleştirme gücü anlamında terim.
Anadolu'da çoluk çocuk sahibi olanlara adam ya da kadın, torun sahibi olanlara ihtiyar, elden ayaktan düşenlere yaşlı denirdi. Şimdi bu ayrım yapılmıyor. Yaşlılık yaşla sabitlenmiş. Neredeyse 50 yaşın üstüne çıkan herkese yaşlı deniyor.
Sanat, eşyayı güzelleştirmek; yani g-öz-e konu kılmaktır; ancak göze konu olan yani g-öz-el olan güzeldir. Bu nedenle denmiştir ki; "Kesb-i kemâl, seyr-i cemâl iledir" [Güzelliğin seyri, insanı kemâle erdirir].
Özet. Kelam literatüründe kulun gerçekleştirmiş olduğu fiillerde seçme hürriyetinin olmaması anlamında kullanılan cebir ve irade özgürlüğü anlamına gelen ihtiyar kavramları İslam düşünce tarihinde cebir ve ihtiyar meselesi olarak yıllarca tartışılagelmiştir.
Arapça klf kökünden gelen taklīf تكليف “zahmet ya da sorumluluk yükleme” sözcüğünden alıntıdır.
MÂLÂYUTAK. (ﻣﺎﻻﻳﻄﺎﻕ) sıf. (Ar. mā “şey” ve lā-yuṭāḳ “güç yetirilmez” ile mā-lā-yuṭāḳ) Tâkat getirilmez, dayanılmaz: “Teklîf-i mâlâyutak.”
Yutak veya farinks, sindirim kanalının, ağız ve burun boşluğunun arkasında yer alan bölümüdür. Yutak ağız boşluğu ile burun boşluğunun birleştiği yerde bulunur. Alınan besinin yemek borusuna geçmesini sağlar. Solunum sisteminde de etkin rol oynar.
Yaşlılara dilimizde ihtiyar denir. İhtiyar seçim sahibi, seçmeye ehliyetli demektir. (Köylerde eskiden ihtiyar heyetleri vardı, muhtarın senatörleri gibiydiler, köyle ilgili kararlarda muhtar onlara danışırdı.) Yaşlanmayla beraber aklın arttığı düşüncesiyle âkil kişilere ihtiyar denirdi.
Kısaca sefeh, görüş ve düşüncede hevâ ve hevese uymak, akıl ile değil zevk ile hareket etmektir.
ihtiyar / ihtiyâr / اختيار / اِخْتِيَارْ
Yaşlanmış kimse. Yaşlı.
kesb-i kuvvet
Kuvvet kazanma, kuvvetleşme.
kesb-i malumat / kesb-i malûmat
Bilgi sahibi olma, bilgi kazanma.
kesb-i muarefe / kesb-i muârefe
Tanımak, alışkanlık kazanmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri