Herhangi bir konu üzerinde sanat, edebiyat, spor, siyaset, bilim gibi alanlarda ün yapmış kişilerle soru-cevap şeklinde yapılan konuşmalara mülakat denir.
Mülakat, herhangi bir sosyal konu ya da sorunun üzerinde, uzman kişi ya da kişilerle yapılmış konuşmaları yansıtan yazı türüdür. Toplumun tamamını ya da bir kısmını ilgilendiren her alanda "mülakat" yapılabilir. Gazete ve dergilerde yayımlamak üzere yapılan mülakatlar için daha çok röportaj sözcüğü kullanılır.
Bu nedenle, mülakatta bilinmeyen bir soruyla karşılaşıldığında, kişi “Şu an hatırlayamıyorum ama araştırıp öğreneceğim” şeklinde cevap vermeli ve böylece “Bilmiyorum” mesajından ziyade “Öğrenmeye her zaman açığım” mesajını iletmelidir.
Aday hakkında detaylı bilgi alınarak ilgili işe ya da staja uygun olup olmadığına karar verilir. İş alanına göre bu mülakatların içeriği değişiklik gösterse de her mülakatta adaya yöneltilen standart sorular vardır. Bu soruları önceden bilmek ve hazırlıklı olmak adayların mülakatta daha özgüvenli olmasını sağlayabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Mülakat genellikle 15-45 dakika sürer.
Hürriyet gazetesinden Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre, Sınavdan sonra “akılda kalan” soruların, adaylar tarafından sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılmasının suç olduğunu bildiren ÖSYM, söz konusu suçun cezasının “2 yıldan 5 yıla kadar hapis” olduğuna dikkati çekti.
Şirketin ve pozisyonun gerektirdiği nitelikleri öne çıkartarak kendinizi ifade edebilirsiniz. Güçlü yanlarınızı, yeteneklerinizi, temel başarı ve iş tecrübelerinizi anlatın. Sizi işe almaları durumunda işleri nasıl kolaylaştırıp fazlasını elde etmelerine katkı sağlayacağınızı belirtin.
Değerlendirmede adayın; a) Konu hakkında bilgi düzeyi, b) Kendisinden istenileni kavrama, c) Özgüveni, ç) İfade etme yeteneği, d) Beden dilini kullanma becerisi, olmak üzere beş ayrı kritere göre ve her bir kriter yirmi puan olmak üzere toplam yüz tam puan üzerinden yapılır.
Nasılsınız gibi bir soru sorulduğunda “iyiyim, teşekkür ederim efendim” yanıtı gibi bir yanıtla yetinilmeli “siz nasılsınız” gibi devam sorularından kaçınılmalıdır.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Bir online mülakat 20 ila 30 dakika sürmektedir. Mülakattan önceki yapılacak hazırlıklar biraz zaman gerektirir. Mülakat sırasında süreyi verimli kullanmanız gerektiğini unutmayın.
Mülakat sırasında, başvuran adayın eğitim geçmişi, çalışma koşulları, adayın tecrübeleri ve karakteri, bilgi birikimi, hedefleri ve kariyer planı konuşulur. İnsan kaynakları ya da firma yetkilisi tarafından adayın verdiği yanıtlar değerlendirilir ve eğer karşılıklı olarak uygun görülürse işe alım gerçekleşir.
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
Fakat görüşmenizin kısa sürmesi, sizin yetersizliğiniz ve eksikliğinizden değil bazen fazla kalifiye olunmasından da kaynaklanabiliyor. Firma yetkilileri karşısındaki adayın CV'si ve yeteneklerini daha detaylı duymaya başladığında, hem maddi hem de manevi olarak adayı tatmin edemeyeceğini düşünüp görüşmeyi hızlıca ...
Bunun adına torpil demeyelim de yapılacak işin gerçek manada hakkını vermek ve o işi yapmaya uygun kimlik ve aranan şahsiyet olduğunuzu ispat diyelim. Böyle olursa caiz olur.
Mülakatta elenen öğretmenler 2021 yılı için belirtilen tarihlerde itiraz edebilirler. KPSS sonucunda her alan için oluşan puan sıralamasına göre en yüksek puan alandan başlamak üzere, alanlar için belirlenen kontenjan sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılır.
Görüşme esnasında görüşmeci ile aranızda oluşan negatif enerji ve aklınızdaki sorulara içten olmayan cevaplar almanız, olumsuz görüşme belirtilerindendir. İşe başlama tarihi ve bir sonraki görüşme hakkında bilgi verilmemesi ya da sonuçla ilgili geri dönüş yapılmaması da olumsuz sonuçları düşündürebilir.
Mülakatı yapan kişinin sana işle veya başka nerede mülakat yaptığınla ilgili sorular sorması iyiye işarettir. Mülakatı yapan kişi seni işe almakla ilgilenmiyorsa, işe olan arzun veya diğer şirketlere olan ilgin pek önemli olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri