Farsçadan sırasıyla Yunancaya ve Latinceye geçmiş Maguş sözcüğü Kitabı Mukaddes'in Türkçe çevirilerinde müneccim, kâhin veya yıldızbilimci olarak geçer.
Müneccim kelimesi TDK'ya göre, 'Yıldızların durumundan ve devinimlerinden anlam çıkarmak suretiyle, falcılık yapan kişi' olarak ifade edilmektedir. Aynı zamanda yıldız falcısı olarak da söylenebilir. Müneccim Ne Demek? Münnecim kelimesi halk arasında geleceği gören ve gelecek konusunu tahmin eden şeklinde bilinir.
Arapça ncm kökünden gelen munaccim منجّم “yıldız ilmiyle uğraşan kişi, astrolog” sözcüğünden alıntıdır.
MÜNECCİM TDK ANLAMI NEDİR? TDK sözlüğünde Müneccim Yıldız Falcılığı olarak geçmektedir. Münnecim kelimesi halk arasında geleceği gören ve gelecek konusunu tahmin eden şeklinde bilinir.
İnsanları ve olayları etkilediği inancına dayanan ilim dalıyla uğraşan kimse; astroloji ve yıldız falcılığını meslek edinen kişi.
İlgili 24 soru bulundu
Gelecekten haber vermek (kâhinlik) ve falcılık haramdır: "Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar) fal ve Şans okları birer şeytan işi pisliktir. Bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz" (Mâide, 5/90).
Osmanlıca; “ilm-i tencim” ya da “ilm-i ahkam-ı nücum” diye ifade edilirdi. Osmanlı ilk dönemlerinde, astronomi ve astrolojiyi birlikte yürüttü. Bu kişilere “müneccim” deniyordu!
Müneccimbaşı, müneccim-i sani ve müneccimlerden oluşan müneccim- başılık, sistemli ve teşkilatlı bir Osmanlı Devleti müessesesidir. Bu müessese, Osmanlılardan önceki devletlerin teşkilatları içinde bulunmayıp ilk defa Osman- lılarda ortaya çıkmıştır.
Mütercim, kaynak dile ait yabancı bir metni hedef dile çeviren kişiye denirken tercüman, çeviri işlemini sözlü olarak yapan kişi anlamında kullanılır. Özetle mütercim olan kişi, metin üzerinden çeviri işini yaparken tercüman olan kişi çeviriyi simültane, yani eş zamanlı, bir şekilde sözel olarak gerçekleştirir.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
meymun / meymûn / ميمون
Bereketli, uğurlu. Kuvvetli. Kutlu.
Mümbit kelimesi, Arapça kökenli bir kelimedir. Dilimizde mümbit kelimesinin anlamı ise, verimli demektir. Bu kelime, daha çok verimli alanları ve toprakları nitelemek için dilimizde sıkça kullanılır.
Muhsin isminin anlamı iyilik yapan, bağış yapan ya da ihsan eden olarak tanımlanır.
Sey-u Suluk yolunda en yüksek mertebeye erişmiş olan, dünya nimetlerinden tamamen vazgeçip Allah'a yönelen insanlara ermiş denir. Tasavvufta ermişler için insan-ı kamil ve gavs olarak adlandırılır.
Denenmiş, sınanmış, tecrübe edilmiş.
Astrolog veya müneccim, bir insan doğduğu sırada yıldızların durumuna bakarak, onun geleceği hakkında iddialarda bulunur.
mütercim - Nişanyan Sözlük. Arapça trcm kökünden gelen mutarcim مترجم “tercüme eden” sözcüğünden alıntıdır.
Arapça trcm kökünden gelen mutarcim مترجم "tercüme eden" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça tarcamat ترجمة "başka dile çevirme" sözcüğünün failidir. tercüme maddesine bakınız.
Yıldızların durumu ile devinimlerine bağlı olarak anlam çıkartan, gelecek üzerine tahminler yürüten kişiler müneccim olarak ifade edilir. Aynı zamanda falcı şeklinde yine anlatmak mümkündür. Ayrıca yıldız falcısı olarak da ifade edilen kişiler olduğunu söylemek gerekir.
XVI. yüzyılda müneccimbaşıların astronomi ve astroloji alanında saraya ait bir çok vazifesi bulunmaktaydı. Müneccimbaşılar XVI. yüzyıldan itibaren saray ve ileri gelen devlet adamları için takvim, imsakiye ve zâyiçe (horoskop) gibi işler yapmaya başlamışlardır.
Devlet geleneği haline gelen bilim : Astroloji
Osmanlı'da olayları ve İnsanları ve etkilediği düşünülen ilme ''nücûm'' ve bu ilme sahip olanlara da ''müneccim'' denirdi.
İnsanları ve olayları etkilediği düşünülen ilme 'nücûm' ve bu ilme sahip olanlara da 'müneccim' denir. Bir müneccimin astronomi ve astroloji alanlarında uzman olması beklenir. Bu durum onun tutarlı olma katsayısını artırırken, yaptığı hesapların da bozuk çıkmasına engel olur.
Osmanlılar'da arpalık adıyla bazı devlet memurlarına tahsis edilen ilâve gelirin ne zaman verilmeye başlandığı da kesin olarak bilinmemekle beraber bu terime XVI. yüzyıl kaynaklarında rastlanmaktadır.
Osmanlı Devleti'nin ekonominin temeli tarıma dayanıyordu. Vergilerin çoğunluğu tarımsal faaliyetlerden alınmaktaydı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri