Düz yazı, nesir anlamındaki inşa masdarından türeyen münşeat kelimesi, münşi adı verilen devlet teşkilatında çalışan nişancı ya da kâtiplerin yazdığı veya şair ve edebiyatçıların kaleme aldığı her çeşit sanatlı düz yazıya ve bu yazıların toplandığı kitaplara verilen ad olarak kullanılmıştır (Uzun, 2002: 18 ).
Münşeat', divan edebiyatında nesir yazarlarının yazdıkları yazılara ve bu yazıların toplandığı mecmualara (dergilere) denir. Divan nesri üç bölümde incelenir.
Münşeat mecmuaları inşâ ilminin kurallarına uygun olarak yazılmış resmî ve özel mektupların veya şiirlerin bir araya getirilmesi ile oluşturulan eserlerdir. Bu eserler edebiyat ve tarih açısından son derece önemlidir.
MÜNŞE'ÂT-I LÂMİ'Î (LÂMİ'Î ÇELEBİ)
Lâmi'î Çelebi (ö. 1532)'nin içinde yer yer manzum parçalar da olan, münşeât türündeki eseri.
Münşeat nedir sorusunu soran kişiler, bu konu hakkında araştırma yapmıştır. Münşeat çeşitli konularda mensur yazı ve mektupların toplandığı yapıtların genel adıdır. Münşeatın kelime anlamı, "düz yazı, nesir" olarak ifade edilir.
İlgili 43 soru bulundu
Münşi, edebî ilimlere vâkıf, bir maddeyi mensur olarak ve kusursuz bir şekilde kaleme alabilen kâtip demektir.
Tez olarak belirlediğimiz münşeat mecmuası, başta yazışma örnekleri olmak üzere mektuplara dair teorik bilgiler veren, ilaç ve mürekkep yapılışını anlatan kıymetli bir eser mahiyetindedir. Ayrıca münşeatta önemli simalara ait mektup örnekleri de bulunmaktadır.
ÖZ: Şinasi'nin Münâcât'ı Türk edebiyatında geleneksel ve klasik iman sisteminin sorgulandığı bir metindir. Şair pozitivizmin etkisi ile Tan- rı'yı akıl yoluyla algılamayı teklif eder. Şinasi'nin bu önemli manzumesi edebiyatımızda akılcılığın kapılarını açan önemli bir metindir.
Tezkire, kelime anlamıyla "zikredilen, zikri geçen" anlamına gelen, kişilerin biyografisini çeşitli yönleriyle subjektif veya objektif ele alan eserlerdir. Tezkireler ilk kez İran edebiyatında ortaya çıkmıştır. Bu eserler mensur yazılmakla birlikte içinde manzum kısımların yer aldığı tezkireler de vardır.
Bu eserler arasında pek azı “mürettep divan” özelliği göstermektedir. Bu mürettep divanlardan biri de Şahin Uçar tarafından tertiplenen Dîvân'dır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan münşeat sözcüğü, inşa kelimesinden türetilmiştir. İnşa, bir şeyi sıfırdan yapmak, kurmak ve düz yazı anlamına gelir. Münşeat ise yazılmış, kaydedilmiş şeyler demektir. Diğer adı nesir olan mensur eserlerin tümü münşeat olarak tanımlanır.
Divan edebiyatında nesir biçimindeki yazıya inşâ, nesir yazarına da münşî denmiştir. Nesir hâlindeki yazıların bir araya toplanmasından meydana gelen eserlere de münşeât denir. Münşeâtlarda resmî ve özel mektuplara geniş yer verilirdi.
Ayrıca inşa ilmiyle ilgili çok geniş malumatın verildiği Osmanlı dönemi siyaset ve kültür tarihi için önemli olabilecek resmi-hususi mektupların çokça yer aldığı kaynaklardır. Münşeatların bu yönü ayrı bir yazı konusudur.
Edebiyatta Münşi Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı
Öykü, roman ve novella türünde eserler yazan müelliflere münşi denir. Münşiler, deneme, makale, anlatı türünde düşünce yazları da kaleme alır. Bu kelime günümüzde daha çok usta yazarlar için bir övgü sözü olarak kullanılır.
Taştir, bir gazelde her beytin iki mısrasının arasına iki veya üç mısra ekleyerek manzume meydana getirmektir. Divan edebiyatı nazım şeklidir. Kelime, Arapça "bir şeyin yarısı, iki cüzünden bir cüzü" anlamındaki şatr kökünden gelir.
Arapça bir kelime olan tezkire, hatırlamaya vesile olan şey demektir. Şair tezkireleri, şairlerin toplandığı biyografik eserlerdir ve edebiyat tarihimizin vazgeçilmez kaynaklarıdır. İlk örnekleri Arap edebiyatında görülen türün Fars ve Türk edebiyatında da birçok örneği verilmiştir.
En bilinen tezkireler 16.yüzyılda yazılmaya başlanmıştır. En önemlileri Mecalisün Nefais, Heşt Bihişt, Latifi Tezkeresi, Kınalızade Tezkeresi, Beyani Tezkeresi, Gülşeni Şuara, Meşairü Şuara olmaktadır. Tezkirenin Bugünkü Karşılığı Nedir? Tezkirenin günümüzdeki karşılığı biyografi olarak kullanılmaktadır.
Heşt Bihişt, İdris-i Bitlisi tarafından II. Bayezid'in isteği üzerine yazılan ve Osmanlı Devleti'nin II. Bayezid dahil sekiz padişah dönemini anlatan Farsça tarihi kitabıdır.
Münâcât, gerçek sözcük anlamı ile "yakarma, dilekte bulunma" anlamı taşır. Edebiyat terimi olarak bir tür olarak değerlendirilir ve Allaha yakarmak ve istekte bulunmak amacıyla yazılmış şiirlere denir. Mesnevilerin giriş kısımlarında Tevhid'den sonra Münacaatlar yer alır.
Münacat kelimesi; fısıldamak, kulağa söylemek, iki kişi arasında gizli bir konuşma gerçekleştirmek gibi anlamlara geliyor. Bir kişinin ellerini göğe kaldırarak dilediği şeyi Allah'tan gizli bir şekilde istemesine de münacat deniliyor.
Münacaat Özellikleri
Münacaat; kelime anlamı olarak yalvarma, yakarma gibi anlamlara gelen tasavvufi bir kavramdır. İslamiyet'in yayılmaya başlamasıyla bir edebi tür olarak Arap coğrafyasında ortaya çıkmıştır. Münacaatlar çoğunlukla kaside ve mesnevi nazım biçiminde kaleme alınmıştır.
Şiirin dışında kalan söz dizimi kurallarına uygun anlatım biçimi.
TEHZİL (HEZL): Başkalarını kırmak amacı olmaksızın şaka, alay veya latife yoluyla tanınmış bir şiirin kafiye ve ölçüsü örnek alınarak yazılan nazirelere tehzil denir. Tehzili nazireden ayıran nokta, tehzilde şaka ya da alaya almanın söz konusu olmasıdır.
Yazının bulunduğu tarihe kadar çıkabilen en eski edebiyat türlerinden biri olan mektubun eldeki en eski örnekleri, MÖ XV. XIV. yüzyıllara ait, Mısır firavunlarının diplomatik mektupları ile Hitit krallarının Hattuşa (Boğazköy) arşivinde bulunan mektuplarıdır.
Temin süresi 3 gündür. Osmanlıca tabiri, Arapça elifbadan Farsça ve Türkçe bazı seslerin takviyesiyle oluşturulmuş alfabe ile belli bir dönem Türkçenin yazılıp okunmasını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri