Kabartma tozu, sarı lekeleri oldukça iyi çözen doğal bir halı temizleyicidir. 1 bardak karbonatı ½ bardak suyla karıştırın ve lekeli bölgeye sürün. Yumuşak kıllı bir fırça kullanın ve karbonatı halı liflerinin derinliklerinde uygulayın. Sarı leke halıdan tamamen çıkana kadar tekrarlayın.
Halı şampuanı ile sararan halıyı temizleyebilirsiniz. Halıda sarı leke olan bölgelere halı şampuanını dökün ve ortalama olarak 15-30 dk arasında bekleyin. Sonrasında temiz ve nemli bir bez ile alanı ovalayarak temizleyin. Sarı lekeler tamamen kaybolduktan sonra temiz su ile ıslatılmış bez kullanarak alanı durulayın.
Beyaz sirke ve su eşit miktarlarda sprey özelliği bulunan bir şişenin içinde iyice karıştırılır. Bu karışımı direkt olarak sarı lekeler üzerine uyguladığınızda ve ardından silme işlemi yaptığınızda sorun çıkar. Leke tamamen yok olana kadar direk uygulama ve silme yapılması gerekmektedir.
Çoğunlukla ıslak temizleme yöntemiyle sararma meydana gelir, birçok yün halı kurutulduğunda saçak gibi bir madde – tanen (bitki kökenli doğal liflerden yapılan ürünlerin güçlü bir şekilde ıslatılmasının bir sonucu olarak) açığa çıkarır, ikincisi, birçok halıda iplikler bulunur.
*Havuz sistemi veya kuyu suyu ile yıkanan halıların. uzun vadede iplik yapısı bozulması sebebi ile olur.
İlgili 15 soru bulundu
Bundan dolayı halının sararmaması için iyi bir şekilde durulanmalı ve deterjan kalıntısı kalmamalıdır. Aynı zamanda suyun iyi bir şekilde sıkılmaması da sararmaya sebep olduğundan halılar iyi bir şekilde sıkılmalı, sulu bir şekilde bırakılmamalıdır. Halıda biriken su sararmalara sebep olur.
Mümkün olduğunca yaymamaya özen gösterin ve fırçalamayın. Bir kaşık bulaşık deterjanı, bir kaşık sirke ve iki bardak ılık suyu karıştırın. Temiz bir süngeri karışıma batırın ve lekeye uygulayın. Leke gidene kadar sünger ile temizleyin.
Deterjan Seçimine Dikkat Edin
Halının tüylerine, boyasına ve dokusuna zarar vermemek için mutlaka saf sabun ya da Arap sabunu tercih etmekte fayda vardır.
RENK DÜZENLEYİCİ KULLANABİLİRSİNİZ
Halının yüzölçümüne göre hesaplayacağınız suyun içerisine kimyasal renk düzenleyici karıştırarak halıyı eski görünümüne kavuşturmak oldukça basit. Örneğin; 5 metrekare halınız varsa yaklaşık olarak 12 litre su içerisine 1 bardak renk düzeltici ekleyebilirsiniz.
Beyaz sirke de leke çıkarma noktasında verimlidir. Ilık su içerisine sirke ekleyebilir sonrasında bu karışım ve bez yardımıyla lekeyi silebilirsiniz. Etkili bir yöntem olmasının yanında, inatçı lekeler üzerinde de başarılıdır.
Tek yapmanız gereken iki litre ılık suya bir paket karbonat döküp bir saat kadar beklemek. Bir saat bekledikten sonra sararmış kıyafetinizi çamaşır makinenize atıp uygun programda yerli deterjan markası ile yıkamak. Bu şekilde hızlı ve pratik yöntemlerle sarı lekelerden kurtulabilirsiniz.
SİRKE VE KARBONAT MUCİZESİ
Duş teknesine, küvete ve duşa kabine bu karışımdan bolca sıkın. Ardından bölgeyi iyice fırçalayın ve en az 1 saat boyunca bekletin. Beklettikten sonra tekrar fırçalayın ve sıcak su ile lekelerin olduğu bölgeyi durulayın. Bir süre sonra sarı lekelerin artık tamamen çıktığını göreceksiniz.
Boş bir sprey şişesini bir bardak su ve bir çay kaşığı bulaşık deterjanı ile doldurup iyice karıştırdıktan sonra halıdaki lekelerin üzerine püskürtün. Lekenin kenarlarından başlayarak merkezine doğru bir bez yardımı ile hafifçe bastırarak halıyı silin.
Halıları yıkadıktan sonra kapalı alanda kurutuyoruz. Kapalı alanın en büyük avantajı açık havadaki tozdan halıyı korumaktadır. Aynı zamanda yeni yıkanan bir halı direkt güneş ışığına karşı çok hassastır. Dolayısıyla kapalı alanlarda kurutulması büyük önem taşır.
Halının üzerinde oluşan can sıkıcı lekelere birkaç damla limon suyu damlatıldığında leke kaybolmaya başlayacaktır. Birkaç dakika bekletildikten sonra temiz bir bezle hafif ıslaklık katarak silebilirsiniz.
Bir su bardağına yaklaşık bir yemek kaşığı hidrojen peroksit ekleyin. Giysiyi suyun altına daldırın ve 15-20 dakika bekletin. Sarı lekeler çıkana kadar bu işlemi tekrarlayın (kullandığınız hidrojen peroksit miktarını artırmanız gerekebilir.), ardından her zamanki gibi çamaşırlarınızı yıkayın.
Kabartma tozu, sarı lekeleri oldukça iyi çözen doğal bir halı temizleyicidir. 1 bardak karbonatı ½ bardak suyla karıştırın ve lekeli bölgeye sürün. Yumuşak kıllı bir fırça kullanın ve karbonatı halı liflerinin derinliklerinde uygulayın. Sarı leke halıdan tamamen çıkana kadar tekrarlayın.
Leke oluşan bölgeye birkaç damla limon suyu sıkın. Birkaç dakika bekleyip ıslak bir bezle güzelce silin. İşinizi kolaylaştıracak diğer bir öneri de; bir kaba ılık su, bulaşık deterjanı, beyaz sirke ve limon suyunu ekleyin. Halınızın lekelenen alanlarına sürün ve temiz bir bezle güzelce silin.
Kuru temizleme deterjanı olarak da bilinen perkloretilen, Beyaz ispirtodur.
– Hayır, bulaşık tabletleri halı temizliği için uygun ürünler değildir.
Etkili ve derinlemesine bir temizlik için ise bulaşık tabletini denemenizde fayda bulunur. Bulaşık tableti ile halı ve koltuklarınızı aşağıdaki yöntemle silebilirsiniz; Çok çaba sarf etmeden tertemiz koltuklar için sıcak suyun içerisine bir tane bulaşık tableti atın ve erimesini bekleyin.
Halınıza damlayan kan lekesini çıkarmak için karbonat kullanabilirsiniz. Karbonatı kan lekesinin üzerine serpin. Bir süngeri hafifçe ıslatın ve lekenin üzerini bu süngerle ovun. Böylece halınızın üzerindeki kan lekesini çıkarabilirsiniz.
Lekeli bölgeye biraz halı leke çıkarıcısı uygulayarak fırçalayabilirsiniz. Leke hala temizlenmediyse lekekli bölgeyi sirke ve su karışımına batırılmış bir bulaşık bezi ya da sünger ile ovalayın. Biraz soğuk suyla durulamadan önce lekeyi yaklaşık 5-10 dakika fırçalayın.
Bunun için öncelikle kumaşın lekelenen kısmını hafifçe ıslatmalısınız. Lekelenen bölgeye çamaşır sodası ilave ederek birkaç dakika bekledikten sonra hafifçe ovalayarak söz konusu izi çıkarabilirsiniz. Bu ipuçlarını yalnızca leke çıkarma işleminde değil, çamaşır yıkarken de etkili sonuçlar almak için kullanmanız mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri