▸ Muntazam kelimesi düzenli, uyumlu, tertipli anlamlarına gelmektedir. ▸ Bu kelime sıklıkla iş, okul, ev gibi yerlerin düzenli ve organize edilmiş olması için kullanılmaktadır. Örnek Cümlelerle "Muntazam" Kelimesi: Muntazam bir beslenme programı ile sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığında genel olarak 'düzgün ve düzenli' şekilde muntazam kelimesi karşılık bulur. Herhangi bir durum ya da insan için kullanılabilmektedir. Aynı zamanda yapılan bir işin harika olduğunu ve eksiksiz bir şekilde tamamlandığını gösteren anlam üzerinden de ele alınır.
zf. (muntaza'man) esk. Düzenli olarak: “Bu garip ve yorucu vazifeyi, derslerini ve müzakerelerini yaptığı gibi muntazaman başardı.” -S. F.
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"muntazam"dır. MUNTAZAM SÖZCÜĞÜNÜN ANLAMI NEDİR? TDK sözlüğüne göre dilimizdeki anlamı"düzgün, düzenli, derli toplu"olan muntazam,Arapça kökenlidir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mükemmel kelimesi, ''tekmil'' sözcüğünden türetilmiştir. Tekmil, bir şeyi tamamlamak ve kemale erdirmek anlamına gelirken, mükemmel sözcüğü de hiçbir noktanı ve kusuru bulunmayan demektir.
İlgili 41 soru bulundu
1- Çok fazla içtiği için dengesini yitirmiş ve sersemlemiş olan kişi. 2- Henüz yeni uyanmış olan kimse.
1. Nizâma ve düzene ait, nizâmında olan, tertipli, muntazam.
Münzevi kelimesine Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığında, 'İnsanlardan kaçan ve tek başına yaşamayı tercih eden kişiler' olarak tabir edilmektedir.
Muntazır TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bekleyen, gözleyen.
(ﻏﻴﺮ ﻣﻨﺘﻈﻢ) sıf. ve zf. (Ar. ġayr ve muntaẓam ile ġayr-i muntaẓam) Muntazam olmayan, düzensiz: Bir düşman müfrezesi sağ cenah grubunun taarruzuyle gayrimuntazam çekiliyor (Ahmet H. Tanpınar).
muntazaman / منتظما / مُنْتَظَمًا
İntizamlı ve düzgün olarak. Muntazam bir tarzda. Devamlı ve sürekli olarak.
Mültezim, Osmanlı toprak sisteminde açık artırma usulüyle, belirli eyaletleri (Özellikle merkezden uzak olanları) kiraya vermeye iltizam, iltizam sahibi olan kişiye de mültezim denirdi. Bu yolla elde edilen para doğrudan devlet kasasına giderdi.
Muntazır olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: beklemek, gözlemek.
muntazır / منتظر / مُنْتَظِرْ
Bekleyen. Gözleyen. Birisinin gelmesini bekleyen.
Müstahzar kelimesi genel olarak tıp alanında yaygın olarak kullanılan bir kelime olup önceden hazırlanmış ve eczanede bulunan ilaç demektir. Öte yandan müstahzar kelimesi kullanıma hazır hale getirilmiş ve hazırlanmış anlamına de gelmektedir.
Münzevi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Topluluktan kaçan, yalnız başına kalmayı seven.
(Tekin, 2016, s. 57-64) Alaturka Münzevi, otobiyografik özellikler göstermemesine rağmen tekil bakış açısıyla yazılmış olması bakımından dikkate değer bir eserdir. Kendisi ile yapılan bir söyleşide yazmanın sırrının okumakta gizli olduğunu aktaran yazar, yazma ve okumanın kendisi için bir tutku olduğunu ifade eder.
Issız bir Yerde Yaşayan Münzeviler. Bu tür hayatta, insan yaşamının sosyal yanı tamamen ya da büyük oranda manevi deneyime öncelik vermek amacıyla feda edilmektedir. Bu nedenden ötürü Hristiyanlık geleneksel olarak münzeviliği kutsanmış hayatın en saf ve mükemmel hali olarak görmüştür.
Noksan kelimesi anlam olarak, herhangi bir şeyde olmayan bir durumu belirtmek için kullanılan bir kavram olmaktadır. Noksan kelimesi halk arasında eksik olan eksiği bulunan şeklinde ifade edilmektedir. Bu kelime bazen bilgi eksikliğini bazen de insan davranışlarındaki eksikliği belirtmek için kullanılmaktadır.
mülzem / مُلْزَمْ
Susturulmuş, ilzam ve iskât olunmuş, sükuta mecbur olmuş.
Madrabaz halk arasında daha çok hile yapan ya da hileci kişiler için kullanılan bir terimdir. Herhangi bir konu hakkında insanı kandıran, yalan söyleyen ya da ya da yapan kişiler adına dile getirilir.
Keder duyma, Ayrılığın verdiği büyük üzüntü. Hicran Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Türk Dil Kurumu sözlüğünde geçen Hicran kelimesinin manası; bir yerden yada bir kimseden ayrılma durumu, ayrılık, ayrılığın getirdiği büyük acı olarak geçmektedir.
Mahur bakışlı kelimesi, yumuşak, süzgün bakışı nitelemek için kullanılır. Mahur bakışlı kişi, bakışları ile karşı tarafı etkilemektedir. Bir kişiye mahur bakışlı dendiğinde o kişinin daha baygın, süzgün, etkileyici bir bakışı olduğu ifade edilmektedir.
Ümran, bayındırlık manasına gelirken mamur da bayındır hale getirilmiş, eski haline göre çok daha fazla gelişmiş olan yer demektir. Bu kelimenin yer aldığı ''Dört Başı Mamur'' deyimi ise 15. yüzyıldan beri yaygın olarak kullanılmaktadır.
(ﻣﺴﺘﺪﻳﺮ) sıf. (Ar. istidāre “dâire şeklini almak”tan mustedіr) Dâire şekline giren, dâire şeklinde olan, yuvarlak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri