Okuduğunuz sözcükleri zihninizin içinde yüksek sesle tekrarlamak, başka bir deyişle iç monologunuzu sürdürmek, okuma hızınızın konuşma hızınızdan öteye geçememesine yol açar. Okurken dudaklarınızı kıpırdatmak da yine aynı sebepten ötürü okuma hızınızı yavaşlatır.
Bir kitabı içten ya da dıştan okumak ikisi de yanlış yöntemlerdir. Kitap göz ile okunur. Okuma organımız ağzımız değil gözlerimizdir. Bu nedenle kitap okurken doğru organı kullanmak oldukça önemlidir.
Anlama ve hafızada tutulma oranı göz önüne alındığında “İçten Seslendirmeli SESSİZ OKUMA” ile “Sadece Gözle SESSİZ OKUMA” arasında hemen hemen hiçbir fark yoktur. İkisinin arasındaki tek fark “Sadece Gözle SESSİZ OKUMA“nın diğerine göre biraz daha hızlı olmasıdır.
Sesli kitap okuyan kişiler kendilerini daha iyi ve daha doğru ifade ederler. Sesli kitap okuyarak zekanızı, diksiyonunuzu ve anlama yeteneğinizi güçlendirebilirsiniz. Bununla beraber kelime dağarcığınızı geliştirebilir ve duygusal zekanızı da geliştirebilirsiniz.
Yüksek sesli kitap okumak, akıcı ve hızlı bir şekilde konuşmanızı sağlar. Okuduğunuzu duyduğunuz için diksiyonunuzdaki eksikliklerinde farkına varıp, düzeltme imkanı bulabileceksiniz. Konuşma bozukluğuna sahipseniz eğer mutlaka düzenli olarak yüksek sesli kitap okumalısınız.
İlgili 18 soru bulundu
Akıcı Konuşmayı Geliştirir
Okurken kendi sesinizi duymanız ve telaffuz hatalarınızı fark etmeniz çok daha kolaydır. Özellikle konuşma bozukluğu gibi durumlarda sesli kitap okumak diksiyonu geliştirmek için en ideal çözümlerden biridir.
Sesli kitap dinleme asla okumanın ikamesi değildir. Bir tamamlayıcı olabilir. Ayrıca bugün sesli kitap sunan platformlar için sadece seslendirilmesi için yazılan eserler de var. İleride bu alan genişleyebilir.
Sessiz Kitaplar Çocukların Hikâye Anlatma Becerilerini Geliştirir: Sessiz kitaplar okuma dışında çocukların hayal kurma, algılama, konuşma, dramatize etme gibi yeteneklerini bir arada geliştirirler.
Hızlı Okuma ile göze etkili bir hız kazandırılır ve görme ile anlayarak okuma arasında uyum sağlanır. Hızlı okuma sayesinde kitaplarınızı daha çabuk bitirir, ödevlerinizi daha hızlı ve verimli bir şekilde tamamlarsınız. Hızlı okuma günlük hayatta okuma ve anlama konusunda size her zaman yardımcı olur.
Kitap okumak, hafızayı da güçlendirdiği bilinmektedir. Yani böylece ne kadar çok kitap okursak o kadar güçlü bir hafızaya sahip olabiliriz. Ayrıca düzenli kitap okumak kişinin hayal gücünü geliştirip yaratıcılığına da olumlu şekilde etki etmektedir.
Toparlayacak olursak düzenli kitap okumak; zihni dinlendirir, stresi azaltır, kelime dağarcığını genişletir, başarmayı, karar vermeyi, güzel konuşup, güzel düşünmeyi sağlar. Kitap okumak hayatı sevdirir, insanları daha iyi anlamanızı sağlar.
İnternette geçirdiğimiz zamanı azaltarak günlük rutinimiz de kitap okumaya yer ayırmak gerekiyor. İşte düzenli kitap okumanın bilimsel olarak kanıtlanmış 5 faydası… Kitap okumak, ifade ve iletişim becerilerini geliştirme, özgüven kazandırma, stresi azaltma gibi sayısız fayda sağlıyor.
Bu sayede yeknesak bir anlatımdan uzaklaşarak, akıcı ve güzel bir hitabete kavuşabilirsiniz. Özellikle sesli kitap okumak diksiyon eğitimi alan kişilere sıklıkla tavsiye edilmektedir. Günde 2-3 sayfa sesli kitap okuyarak hitabetinizi geliştirebilirsiniz.
Öğrencilerin dinleme, konuşma, okuma, yazma, görsel okuma ve sunu becerilerini geliştirmektedir. Ayrıca dikkati toplama, anlama, sesli düşünme, gibi zihinsel becerilerin gelişimine katkı sağlamaktadır. Öğren- cinin kendine güvenini artırmaktadır. Sesli okuma aynı zamanda iletişim ve etkileşim aracıdır.
Sesli Okumanın Odaklanmaya Faydaları
Zihin bir kas gibidir. Onu kullandığında güçlendirir ve kapasitesini yükseltebilirsin. Yüksek sesle okuduğunda zihninle sesin arasındaki bağlantıyı tam olarak kullanırsın. Bu da daha fazla odaklanma ve elindeki göreve adapte olabilme yeteneğini geliştirir.
Araştırmalara göre, genç yaştan başlayarak düzenli olarak kitap okuyan öğrencilerin yavaş yavaş geniş kelime dağarcığı gelişir ve kelime hazinesi, standart testlerdeki puanlardan üniversiteye kabul ve iş fırsatlarına kadar hayatın birçok alanını etkileyebilir.
Sesli kitap dinlemenin kolaya kaçmak gibi olduğunu düşünüyor olabilirsiz. Fakat yapılan araştırmalar gösteriyor ki sesli kitap dinlemek en az kitap okumak kadar faydalı; kitap okumak ve dinlemek beynimizin aynı bölümlerini aynı şekilde çalıştırıyor.
b. Gözden Geçirme: Bu okumanın göz atarak okumadan farkı, sadece belli bir konuya dikkat edilmesidir. Söz gelimi bir antolojide sadece kahramanlık şiirlerine dikkat edilerek okuma bu türden bir okumadır. Gözden geçirmede, belli bir konu ve kavramın aranması esas alınır.
Bunun için de günde 15 – 20 dakikalık bir sesli okuma yeterli olacaktır. Özellikle önce ağızda kalemle sesli okuduktan sonra aynı sayfaları bu kez kalemsiz ve yine sesli okumak diksiyon için çok değerli bir çalışmadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri