sıfat,eskimiş Bir yere, birine bağlanmış, kapılanmış, intisap etmiş olan.
Müntesip: İntisab etmiş, bağlanmış, kapılanmış, girmiş, mensup anlamlarına gelmaktedir.
Muhtesip, Artuklular'da beyliğin küçük kasabalarında verginin toplanması görevini gören makam, kişi. Muhtesip,merkeze bağlı eyaletlerde halk ile hükümdar arasındaki münasebeti tesis eden insandı. O, güvenliği ve bilhassa bir hükümdarın ölümünde asayiş ve düzeni sağlamak durumundaydı.
Müstafi, görevinden kendi isteğiyle ayrılmış olan kimse olarak tanımlanmaktadır.
sm-i mensûb ülke, din, mezhep, kabile vb. gibi bir unsura âidiyet ifade eder. Örneğin denildiğinde Bağdat şehrinden olan bir kişi anlaşılır. Bunun dilimizdeki karşılığı “Bağdatlı”dır.
İlgili 29 soru bulundu
Münadi kelimesi tellal ve haberci kişilere denilmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Münkir kelimesi, ''inkar' kelimesinden türetilmiştir. İnkar, hakikati reddetmek ve batıla inanmak anlamına gelirken münkir de inkar eden, gerçeği yalanlayan demektir. Allah'ın birliğini, gönderilen elçileri, Kuran'ı Kerimi ve hesap gününü inkar edenler için de aynı kelime kullanılır.
Münker Ne Demek? Marufun yani iyiliğin zıddı olan "münker" kelimesi sözlükte "bilinmeyen, tanınmayan, kabul edilmeyen, çirkin, kötü, yadırganan şey" demektir. Dini bir kavram olarak da Allah'ın razı olmadığı, İslamın çirkin, kötü, suç, günah ve haram olarak bildirdiği davranışları ifade eder.
“Bir şeyi bilmemek, bir şey zor ve sıkıntılı olmak” gibi anlamlar taşıyan nükr veya nekâret kökünden gelen münker ise “tasvip edilmeyen, yadırganan, sıkıntı duyulan şey” demektir. Ma'rûf kelimesi Câhiliye döneminde “iyilik, ikram, gönül okşayıcı söz ve davranış” anlamında yaygın olarak kullanılmaktaydı.
Müsrif, sahip olduğu her şeyi düşünmeden boşa harcayan, israf etmekten rahatsız olmayan ve savurganlık yapan kimselere verilen isim olmaktadır.
Türk Dil Kurumu'na göre Muğdat isminin anlamı şöyle; Çorak su.
İnca eden ve kurtaran anlamlarından dolayı erkek çocuklara isim olarak verilmektedir. Münci İsminin Anlamı Nedir? Münci ismi kurtarıcı, önder ve kurtaran gibi anlamlar taşımaktadır. İslami açıdan ismin kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
İsrafil'in Kuran'ı Kerimdeki adı Münadi'dir. Nida kelimesinden türetilen Münadi, çağıran ve davet eden demektir. İsrafil mahşer gününde sur borusuna üfleyeceği için kendisine bu isim verilmiştir.
Bunlar Büyük Melek Mikail, Büyük Melek Rafael, Büyük Melek Cebrail ve Büyük Melek Uriel'dir. Bununla birlikte, bazı Anglikan kiliselerinde yedi büyük meleğin tasvir edildiği vitraylar görmek mümkündür. Bu tasvir edilen büyük melekler, Mikail, Cebrail, Rafael, Uriel, Yofiel, Kamael ve Sadkiel'dir.
Raphael neşe aşk merhamet ve mucizeleri temsil eder. İnsanları dua etmeye teşvik eder. Yolculuğa çıkmış kişilerin arkasını kollar. Ayrıca Raphael bilimsel yönlerden de insanları cesaretlendirir.
Yani, Allâhü Teâlâ'nın em- riyle onların canlarını alır. Ayrıca her insanda, 384 vazîfeli melek vardır. Bunlar dan, Kirâmen Kâtibîn melekleri insan ne yaparsa onu yazmakla vazifelidirler.
Türk Dil Kurumu'na göre Mühibe isminin anlamı şöyle; Korku ve saygı uyandıran.
Türk Dil Kurumu'na göre Mükrime isminin anlamı şöyle; Konuksever, ikram eden, ağırlayan.
Miryam ise dişil ilkedir. Dinin ve yasanın zeminindeki manevi yapıyı temsil eder.
Müveddet isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Sevgi, muhabbet, dostluk.
Muhafız kelimesinin sözlük anlamı koruyandır.
Münteha isminin anlamı: Son, sonuç.
Mütevellit Ne Demektir? Mütevellit kelimesi kelime manası doğmuş, dünyaya gelmiş, ileri gelen anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Mütevelli kelimesi aynı yönde bağlantılı bir anlam ilişkisi bulunmaktadır. Mütevellit olması muhtemel ve olması gereken anlamlarda da kullanılan bir kelimedir.
İflas ile aynı kökten türemiş olan bu sözcük, tüm parasını yitirmiş, iflas etmiş kişi anlamına gelir. Dini terminolojide ise, günahkarlar ve Allah'ın varlığını inkar edenler müflis olarak nitelendirilir.
Müsamahakar kelimesi, Osmanlıcadan günümüz modern Türkçesine gelmiş olup kendisine yapılanları tolere edebilme durumu yüksek olan kişiler için kullanılmaktadır. Müsamaha gösteren, sabırlı ya da ayrıcalık göstermemesi gereken olaylara ayrıcalık tanıyan kişiler için kullanılan bir sıfattır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri