Osmanlılarda murabaha (muamele-i şer'iyye) göstermelik satış işlemi olarak kullanıldığı için faizin hileli yollarından biri olarak kabul edilmiştir.
Tarafların, murâbaha borcunun taksitler hâlinde ödenmesi üzerine anlaşmalarının caiz olduğuna dair hüküm, murâbaha akdinin satış sözleşmesinin bir türü olmasına dayanır. Satış sözleşmesinde ödenecek bedelin peşin, vadeli veya taksitli olması caizdir.
Kâr payı; tasarruf sahiplerinden toplanan fonların, ticaret ve sanayide değerlendirilmesi sonucu elde edilen kazancın birikim yapmak isteyen kişilere paylaştırılmasıdır. Katılım bankacılığı, faize değil kâr esasına dayalı olan bir sistemdir.
geçmekle birlikte Kur'an'da ve hadislerde murâbaha kelimesine rastlanmamaktadır.
Belirlenen esaslara uygun çalışmaları durumunda katılım bankalarının kâr hesaplarına para yatırmak ve iştirakçilerine vermiş oldukları kâr payını almak caizdir. Kâr payı oranlarının, banka faizlerine yakın veya eşit olması söz konusu işlemi faize dönüştürmez.
İlgili 37 soru bulundu
Türkiye'de Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Ziraat Katılım, Emlak Katılım ve Vakıf Katılım bankaları İslami esaslarda faizsiz kredi desteği veren bankalardır. Bu bankalar ihtiyaç, konut, taşıt gibi finansman türlerinde tüketicilerin ihtiyaçlarına İslami usullerde destek sunmaktadır.
"Kur Korumalı TL Katılma Hesapları" karşılaşılan olağanüstü durum sebebiyle kamu yararı dikkate alınarak maslahat ilkesi çerçevesinde değerlendirildiğinden İslâmî Finans İlke ve Esasları'na uygun görülmüştür.
İslam Hukukunda Kullanılan Akitler ve Kullanım Alanları
Bir malı peşin alıp vadeli satmaktır. Türkiye Finans, Tüketici Finansmanı ve Kredi Kartı ürünlerinde işlemlerini murabaha akdi ile yürütür.
Murabaha; bir kimsenin sahip olduğu malı, alış fiyatı üzerine müşteriyle anlaşılan miktarda kar koyarak ve bu durumu müşteriye beyan ederek satmasıdır. Malın maliyetinin ve üzerine konulan kar miktarının müşteri tarafından bilinmesi şarttır.
Murabaha, İslam hukukunda bir satış türüdür. Alış fiyatı veya maliyet üzerine bir miktar kâr ilâvesiyle yapılan satış muamelesidir. İslam hukukunda murabahalı satış akdi, güven esasına dayalı akitlerdendir. Bu tür akitlerde alıcı, satıcının beyânının doğruluğuna itimad etmekte ve akdi buna bina etmektedir.
Günümüzde sayıca az bazı yazarlar tarafından riba ile faiz arasında mahiyet ve buna bağlı olarak hüküm farkı olduğu iddiaları mevcut olmakla birlikte bu iki terim arasında esasa ilişkin bir fark bulunmamaktadır. Dolayısıyla İslâm'da faiz, orijinal adıyla riba, kesin olarak haram kılınmış bir getiridir.
Kuveyt Türk, kurulduğu 31 Mart 1989 tarihinden bu yana faizsiz finans alanında faaliyetlerini yürütmektedir. Kuveyt Türk, dinamik kurumsal yönetim anlayışıyla, müşterilerinin hizmetine sunduğu yenilikçi ürünleriyle ve yurt dışı açılımıyla katılım finansın gelişimine katkı sağlamaktadır.
Katılım Bankaları, hiçbir işleminde faize yer vermemektedir. Katılım Bankacılığında faiz yasağı bulunmakla birlikte; belirsizlik yasağı, aşırı risk ve spekülasyon yasağı da bulunmaktadır. Mal ve hizmet satın alma işleminde para müşteri yerine fatura karşılığında satıcıya ödenir.
Murâbaha, müşterinin talimatı ve satın alma vaadi ile bir malın katılım bankası tarafından ilk satıcıdan peşin veya vadeli alınıp alış fiyatı veya maliyetinin üzerine belirli bir kâr ilave edilerek, müşteriye beyan edilmek suretiyle peşin veya vadeli olarak satılması işlemidir.
Bankamız, tedarikçi ile alıcı arasında müzakere edilen 6 aylık vade üzerinden murabaha (peşin alış-vadeli satış) usulüne göre tedarikçiye malın fiyat teklifini yapıyor. Tedarikçi firma da bankamızın teklifini değerlendirip uygun bulması halinde siparişi bankamızın onayına gönderir.
Murabaha, bir malın satılırken üzerine karının eklenerek satılması anlamına gelmektedir. Murabaha: Arapça kökenli bir kelimedir. Bir malın satılırken üzerine karının eklenerek satılması anlamına gelmektedir. Eğer bankalar İslami usullere uygun bir şekilde çalışıyorlarsa murabaha kurallarına uymaktadırlar.
Yazı işleri, mevduat işleri vb. işlerinde çalışmak ise direk haram işlemektir. Cabir bin Abdullah Radiyallahu anhu'dan rivayet edildiğine göre Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem; Faizi yiyeni, yedireni, şahidini, ve yazanı lanetlenmiştir. Ve “tümü günahta eşittirler” demiştir.
İslam'da Faiz Yasağı
İslami usulle çalışan bankaların kurulmasının temel nedeni faizdir. İslam, Müslim- gayrimüslim ayırımı yapmadan faizin her türlüsünü kesin bir şekilde yasaklamıştır.
İslami kurallara uygun bankacılık hizmeti veren bankalar sıkça Murabaha çerçevesinde çalışırlar. Murabaha kredisi, Türkiye'deki katılım bankalarının benimsedikleri çalışma metodudur. Bir mal alımı için faiz içeren bir kredi anlaşmasında alıcı krediyi bankadan çeker ve mal bedelini satıcıya aktarır.
Ziraat Katılım Danışma Komitesi ise verdiği icazet belgesi ile katılım bankalarının açtığı kur korumalı TL katılım hesaplarının İslam'a uygun olduğunu duyurmuştu.
Hibenin şartsız ve ivazsız olması esastır. Zâhirîler'e ve Şâfiî mezhebinde bir görüşe göre ivaz şartı akdin yapısına aykırı olduğundan ivaz şartlı hibe hatta şartlı hibe câiz olmaz. Buna karşılık ivazlı hibe, yani bağışlanan tarafa herhangi bir mükellefiyet yükleyen şart İslâm hukukçularının çoğunluğunca câiz görülür.
Katılım Bankaları arasında aktif büyüklüğü en büyük banka Kuveyt Türk'tür. Ülkemizde mevcut 6 katılım bankası arasında yer alan Kuveyt Türk aktif büyüklük açısından ilk 10 banka arasına girmiştir.
Kuveyt Türk, IRBA'da “Türkiye'nin En Güçlü İslami Bankası” ödülüne layık görülmüştür. Kuveyt Türk ve Vakıf Katılım'ın iştirakiyle “Teknogirişim Girişim Sermayesi Yatırım Fonu” kurulmuştur.
Kuveyt Türk'ün sermayesinin %62,24'ü Kuveyt Finans Kurumu'na (Kuwait Finance House), %18,72'si Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne, %9'u Wafra Uluslararası Yatırım Şirketi'ne, %9'u İslam Kalkınma Bankası'na ve %1,04'ü diğer ortaklara aittir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri