Murabbâ' (Osmanlıca: مربع), bent adı verilen dört dizelik kıt'alardan oluşan şiir türüdür. Kelime anlamı "dörtlük" demektir. Aruz ölçüsüyle yazılır. Genelde 3-7 bentten oluşur.
MURABBA: *Divan edebiyatı (klasik edebiyat) nazım biçimidir. *Kelime anlamı "dörtlük" demektir. *Murabba, bent adı verilen dört dizelik kıt'alardan oluşan nazım şeklidir.
Edebiyatta murabba yoğun olarak kullanılmaktadır. Dörder satırlık bendler ile yazılan şiirler için kullanılmıştır. Genellikle en kısa 4 ya da 5 en uzun ise 8 bendden oluşan nazım şekline murabba adı verilmektedir. Şiirlerin dörtlük ile yazılmasından dolayı murabba ismi verilir.
Murabba, bent adı verilen dört dizelik kıt'alardan oluşan şiir türüdür. Kelime anlamı "dörtlük" demektir. Genellikle 4 ile 8 dörtlükten oluşur. Uyak düzeni genelde aaaa/bbba/ccca/ddda/ şeklinde olmakla beraber, ilk bendi kafiyeli olmayan ya da sonraki bentlerde kafiyesi tekrarlanmayan murabbalar da vardır.
Murabba kelimesi Arapçada dörtlemek manasına gelen terbi sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük daha sonra Divan edebiyatında dörder satırlık bendlerle yazılan şiirler için kullanılmaya başlanmıştır. Bu tür eserlerde genellikle vahdet-i vücut ve fenafillah - bekabillah gibi temel tasavvufi konular işlenmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
Murabbalarda bir konu sınırlaması olmamakla beraber övgü, yergi, manzum, mektup ve mersiye yazılırken sıklıkla murabba kullanılmıştır. Murabbalar, halk edebiyatındaki koşmalara benzediğinden divan şairleri tarafından yaygın bir şekilde kullanılmıştır.
Şarkı'nın Özellikleri
Dört dizelik bentlerden oluşur. Tekrarlanan dizeye nakarat denir. Eğer bendin son dizesi aynen tekrarlanırsa buna murabba-i mütekerrir denir.
Murabba, aşk başta gelmek üzere övgü, yergi, dinsel ve didaktik konularda kaleme alınan şiirlerdir. Uyak düzeni, aaaa/bbba/ccca/ddda…. biçiminde olursa bu tür murabbalara murabba-i müzdevice adı verilir. Uyak düzeni, aaaA/bbbA/cccA/dddA….(A'lar nakarattır) şeklinde olursa buna murabba-i mütekerrir adı verilir.
Nazım biçimi aslında uyak düzeni, ölçüsü, nazım birimi ve konusuna göre manzumenin kazandığı dış özellikleridir. Doğal olarak nazım biçimi ilgili manzumenin uyak yani kafiye ölçüsü incelenerek bulunur. Nazım biçiminde yer alan uyak düzeni şiirin sonlarında yer alan ses benzerlikleri olarak tanımlanmıştı.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Nazım şekilleri; Gazel, Rubai, Kaside, Tuyuğ, Mesnevi, Murabba, Kıt'a, Şarkı, Müstezat, Terkib-i Bent, Terci-i Bent, Musammat olmak üzere 12 (on iki) türe ayrılır.
Murabba çoğunlukla üç ve yedi bentten oluşmaktadır. Divan edebiyatında 15. Yüzyılda sultanü'ş-şuara yani şairler sultanı adı verilen Ahmed Paşa tarafından murabba kullanılmıştır. Tarihi ileri sarıp Tanzimat edebiyatına gelindiğindeyse, Namık Kemal'in murabba konusunda başarılı bir yazar olduğunu söylemek mümkündür.
4- Bu dönemin şairleri en fazla gazel, murabba, tahmis ve nazire türünde şiirler yazmıştır. 5- Mahallileşme akımı ile birlikte halk yeniden divan edebiyatına ilgi duymaya başlamıştır.
Şiirin dış yapısında; nazım birimi, kâfiye ve redif, vezin ve nazım şekillerini görürüz. Şâir muhtevâyı bu dış yapı içerisinde sunar. Dış yapı devrin ve şâirin edebî anlayışına göre değişebilmektedir. "Şiirde dış yapı unsurları" dediğimiz bu şeklî yapı divan şiirinde kuralcı ve gelenekçi bir hüviyet kazanmıştır.
Rubai, aruz ölçüsüyle yazılır. Birimi dörtlüktür. 4 dizelik (mısralık) bir Divan Edebiyatı nazım biçimidir.
Muhammes, beş dizelik bölümler halinde söylenen nazım şeklidir. Bir muhammesin ilk beşliğindeki son dizenin, aynı beşlikteki diğer dört dize ile kafiyeli olması şart değildir. Beşlik sayısı bir kayda bağlı değildir. Bend sayısı 4-8 arasında değişir.
Günümüzdeki kullanımı yaygın olarak edebiyat terimine işaret eder. Bir uzun, bir kısa şekilde yazılan divan edebiyatı nazım şeklidir. Murabba, muhammes, rubai, kıta, beyit gibi şekillerle birleştirilerek yazılgelmiştir. En çok "gazel müstezat" şeklinde yazılmıştır.
Nazım birimini bulmak için kafiye ya da diğer adıyla uyak ölçüsü incelenmektedir. Bu sayede nazım birimini tespit etmek mümkün hale gelmektedir. Şiirde bulunan en küçük nazım birimi ise dize (mısra) olarak bilinir. Ayrıca beyit, dörtlük ve bent gibi nazım birimleri de bulunmaktadır.
Rubai, tuyuğ, şarkı, murabba, divan edebiyatı nazım biçimleri (bent) terkibî-i bent ve terci-i bent olarak ayrılmaktadırlar. Anonim, aşık ve tasavvuf edebiyatı nazım biçimleri olarak 3 başlık altında toplanmaktadır.
aa-bb-cc-dd gibi bir düzene sahip olan «düz uyaklı» bir nazım biçimidir. Divan şiirindeki «mesnevi» nazım biçimini andırmakla birlikte beyitler arasında anlam bütünlüğü ve konu birliğinin bulunması, çeşitli ölçü ve kalıplarda yazılabilmesi gibi bakımlardan mesnevi nazım biçiminden ayrılır.
Murabbâ' (Osmanlıca: مربع), bent adı verilen dört dizelik kıt'alardan oluşan şiir türüdür. Kelime anlamı "dörtlük" demektir. Aruz ölçüsüyle yazılır.
Muhammes beş dizelik bölümler halinde söylenen nazım şekli olmaktadır. Muhammes Arapça kökenli bir kelime olup manası Arapça beş sayısından geldiği için beşli olarak bilinmekte ve edebiyatta da beşli olarak kabul edilmektedir.
Klasik Türk Edebiyatında aruzun fâilâtün fâilâtün fâilün kalıbıyla yazılan dört dizelik milli bir nazım biçimidir. Tek dörtlükten oluşur. Kafiyelenişi rubaiyle aynıdır: aaxa. Genellikle lirik tarzda olan ve aaaa şeklinde kafiyelenen tuyuğlara "Musarra Tuyuğ" denir.
Fars edebiyatında ortaya çıktıktan sonra Arap ve Türk edebiyatına geçen rubai, dört mısradan oluşan küçük nazım şeklidir. Özel aruz kalıplarıyla yazılan rubailerde genellikle birinci, ikinci ve dördüncü dize kafiyeli olur, üçüncü dize ise serbest bırakılır.
- Nazım birimi dörtlük olan nazım şekillerinden biridir. - Genellikle 3 ile 7 dörtlükten oluşur. - Her konuda murabba yazılabilir. Ancak dini ve didaktik konular ile övgü, yergi, manzum mektup, mersiye vs. türlerde murabba nazım şekli daha çok kullanılmıştır.
Rubai aruz ölçüsünün 24 kalıbıyla yazılır. Tuyuğ sadece fâ i lâ tün / fâ i lâ tün / fâ i lün kalıbıyla yazılır. Rubaide mahlas yoktur genelde. Aralarındaki tek fark ölçüsünde.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri