Türk Dil Kurumu'na göre Mürsel isminin anlamı şöyle; 1. Gönderilmiş, yollanmış. 2. Peygamber.
Münir kelimesi Kuran'da peygamberlere ve ilahi kitaplara sıfat olarak kullanılıyordu. Aynı zamanda ışık veren anlamındadır.
Ülkemizde yaygın olarak kullanılan isimlerden birisi olan Mürsel ismi, yalnızca erkek çocukları için kullanılmaktadır.
Erkek çocukları için kullanılan güzel bir isim olması ile beraber, Murtaza ismi birçok değişik ifadeye sahiptir.
Kız ismi olarak kullanılan Maral aynı zamanda bal gibi anlamında da kullanılabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Ziya isminin anlamı, Nur- ışık ve aydınlık demektir. Yeni doğacak bebeğine isim arayanların tercihi olan Ziya isminin kökeni Arapçadır.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Müberra ismi ne demek ve anlama gelir sorularının yanıtları şu şekildedir; İlgisi, alâkası kalmamış, arınmış, arındırılmış. Her türlü beşerî zaaf ve ihtiyaçtan berî, uzak olan, hiçbir şeye veya kimseye ihtiyâcı bulunmayan (Allah).
1. Anlatan, ifade eden, anlamlı. 2. Yararlı, faydalı.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müştak kelimesi ''iştiyak'' sözcüğünden türetilmiştir. İştiyak, arzu etmek ve özlemek manasına gelirken, müştak da özleyen, hasret çeken demektir. Dil bilgisinde ise isim ya da fiil soylu bir kelimeden türetilmiş olan sözcüklere müştak denir.
1. Ayrılmayan, tutunup kalan. 2. Bir işe girmek için bir süre parasız gidip gelen.
Kurtarıcı, kurtaran, önder.
Aden ismi, anlam olarak; "cennet bahçesi" anlamına gelir. Ayrıca, terimsel anlamına göre, biyolojik açıdan; salgı yapan organ ve bez anlamında kullanılmaktadır. Aden, bunların yanında, Yemen'deki bir liman şehrinin de adıdır. Aden isminin kökeni, Arapçadır.
Neva, Kur'an'da geçen bir kız bebek ismidir. Neva ismi Kur'an'da yer alan Enam Suresi'nin 95.ayetinde geçmektedir. Neva ismi Fransızca ve Arapça kökenli bir kelimedir ve kısa olmasından dolayı da tercih edilmektedir.
İlk anlamı adım adım, yavaş yavaş anlamına gelmektedir. Rüveyda isminin ikinci anlamı ise; nazik, ince ve hoş anlamlarına gelmektedir. Son olarak Rüveyda ismi biraz anlamına da gelmektedir. Birçok insan bebeğine Kuran'da geçen bir isim vermek istiyor.
Ay yüzlü, süs, ziynet, değerli ve ay kadar parlak anlamını taşıyan bir isim olarak bilinen Zahra, sevecen ve tatlı dilli kişi olarak da açıklanmaktadır.
Arapça bir isim olan Ahmet isminin ilk anlamı Övülmüş olan ve övülmeye layık olandır. Aynı zamanda Ahmet ismi beğenilmiş anlamını da taşımaktadır. Bir diğer anlamı olarak Ahmet ismi Allah'a şükreden anlamlarını taşımaktadır.
Zehra Türkçeye Arapça üzerinden gelmiş, yani Arapça kökenli bir addır.
Aden ismi Kuran'ı Kerim'de, 4 ayrı surede geçmektedir. Necm ve Hud surelerinde helak olan kavimlerden birinin adı ''Adn'' olarak geçer. Furkan ve Ankebut Surelerinde ise altından ırmaklar akan ve sayısız meyvenin olduğu cennet bahçelerinin adının Aden olduğu bildirilir.
Lina ismi, Kur'an-ı Kerim içerisinde mevcut halde bulunan Haşr suresinin 5. ayetinin içinde geçmektedir. Lina ismi, bahsedilen yerde yumuşak hurma ağacı manasını taşımaktadır.
Asel Kur'an'da Muhammed Suresi'nin 15.ayetinde geçmektedir. Söz konusu olan ayette cennetin içerisinde bir bal ırmağı olduğu söylenir ve bu ayette Asel kelimesine de yer verilir. Ayette Asel kelimesi bal anlamında kullanılır.
Mükerrem kelimesi coğrafyamızda hem erkek hem kadınlara verilen bir isimdir. Arapça olması nedeniyle Kuran'da geçtiği sanılmaktadır.
Melis ismi hakkında merak edilen konulardan bir tanesi de bu ismin Kur'an- ı Kerim içerisinde yer alıp almadığıdır. Bu isim Kur'an- ı Kerim içerisinde yer alan bir isim değildir. Fakat bu isim Kur'an- ı Kerim içerisinde yer almasa da dinen bu ismi kullanmakta bir sakınca bulunmamaktadır.
Kız çocukları için uygun görülen Rümeysa ismi; Kur'an-ı Kerim'de Rümeysa ismi yer almamaktadır. Arapça kökenine sahip pek çok ismi Kur'an-ı Kerim'de görebilmemiz mümkünken, Rümeysa ismine yer verilmemiştir. Ancak sakıncalı isimler arasında da yer almamaktadır.
Dilimize Arapçadan geçen mülazım kelimesi, mülazemet sözcüğünden türetilmiştir. Mülazemet, bir yerde durmak, devamlılık sağlamak ve sebat etmek anlamına gelir. Bir yerde uzun bir süre çalışan kişilere ise mülazım denir.
Danişment TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,tarih Tanzimattan önce, kadıların yanında yetişmek üzere görevlendirilen kimse. Sahn Medreselerinde oda sahibi olabilen öğrenci.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri