Mersin veya murt ağacı (Myrtus), mersingiller (Myrtaceae) familyasından, maki grubundan çalı formunda bir bitkidir. Boyları 2-3 metreye kadar yükselebilen bitki, Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde, özellikle kıyı kesimlerde görülür.
Öte yandan Akdeniz Bölgesi doğal florasında yer alan, murt veya MURT, hambeles adıyla tanınan meyveye de yaban mersini denilmektedir. Bu meyve Vaccinium cinsine girmez, Latincesi Myrtus communis'dir, Myrtaceae familyasının myrtus cinsine girer.
Murt meyvesi özellikle Akdeniz iklimine sahip bölgelerde yetişen tıbbi aromatik bir meyve türüdür. Hambeles ismi ile de bilinmektedir.
Yabanisi murt, aşılısı hambeles diye anılsa da (Karaisalı; Murt çukuru), mersin bitkisi, gen akışı içinde uzun yaşamlı ve dayanıklı bitki olarak insanlık tarihinde test edilmiş ve onaylanmıştır. Antalya'da ve Mersin' de çalı meşelerle birlikte yaşamayı sever.
Murt meyvesi cilde, metabolizmaya, organların çalışma biçimine ve vücuda oldukça faydalıdır. Antiseptik özelliği mikropların vücuttan uzak tutulmasında etkilidir. Özel içeriği dolayısıyla doğal balgam sökücü olarak fayda sağlar. Damarların sağlıklı kalmasında önemli rolü vardır.
İlgili 21 soru bulundu
Meyvesi, kurutulup öğütüldükten sonra çay olarak tüketilebilmektedir. Ayrıca salatalarda kullanılır veya reçel, marmelat yapımında da kullanılabilir. Buruk ve mayhoş bir tada sahiptir. Ağızda ilginç bir tat bıraksa da olgunlaşmış bir murt oldukça lezzetlidir.
Tesir şekli: Balgam söktürücü, iltihapları önleyici, salgı arttırıcı, anti - septik, dezenfektan, göğsü yumuşatıcı, damarları büzücü, kandaki şekeri düşürücü ve su toplamasını (ödem) önleyici özelliklere sahiptir.
Düşük rakımlı bölgelerde, sahil bandında yetiştirilebilir. Yerine ve iklimine göre değişmekle beraber ortalama hasat zamanı eylül ayı içerisindedir.
Özellikle aralık-ocak ayları arasında meyveleri tezgahlara çıkmaya başlayan hambeles, semt pazarlarında, bazı kuru yemişçilerde ve aktarlarda bulunabiliyor. Hambeles ya da murt, genel olarak alındığı gibi taze meyve olarak yeniyor.
Hambeles (Murt)
Ülkemizde sadece sahil bandında yetişen siyah ve beyaz çeşitleri olan mayıs ayı çiçek açan sonbahara doğru hasadı yapılan saksıda yetiştiriciliğe uygun endemik meyvelerden birisidir.
Mersin veya murt ağacı (Myrtus), mersingiller (Myrtaceae) familyasından, maki grubundan çalı formunda bir bitkidir. Boyları 2-3 metreye kadar yükselebilen bitki, Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde, özellikle kıyı kesimlerde görülür.
Taze meyve olarak tüketilir. Kurutulmuş olarak tüketilir. Kurutulup öğütülerek (baharat olarak) tüketilir. Meyve salataları ve kokteyl yapımında kullanılır.
Kış mevsiminde yapraklarını dökmeyen ve 2-5 metreye kadar boylanabilen ağaç ya da ağaççıklardır. Çiçekleri beyaz, küçük ve kokuludur. Meyveleri, beyaz renkli, yuvarlar ve küçüktür. Bitki, döktüğü tohumlarla kendiliğinden çoğalır ya da gövde çelikleriyle üretilir.
Bitkiye Artvin'de morsivit veya mahabak; Giresun'da çalı çileği; Rize'de likapa; Rize Pazar ilçesinde kaskanaka; Rize Ardeşen ilçesinde çera (çela); Trabzon'da ligarba, lifos veya Trabzon üzümü; diğer bölgelerde ise ayı üzümü, çay üzümü, çoban üzümü olarak isimlendirilmektedir.
Yaban mersini, ülkemizde yöreden yöreye şu isimlerle de anılabiliyor: Mosi, ligarba, çalıçileği, likapa, kaskanaka, çera, morsvi, mahabak, mesi, çalı çiçeği, cırtlık çileği, köpek üzümü, ayı üzümü, çay üzümü, çoban üzümü…
İngilizce kökenli blueberry ve bilberry meyveleri, birbiri yerine kullanılabilen terimler olsa da blueberry Kuzey Amerika'ya özgüdür ve Türkiye'de yetişen yaban mersini değildir. Nemli, sıcaklığı yüksek ve dağlık ormanlarda yetişen bu meyve, orta düzeyde gölgeli ortamlarda daha hızlı büyüme eğilimindedir.
Murt rakımı yüksek olan yerlerde yetişmeyen, yaprağını dökmeyen Akdeniz bölgesinin özellikli maki türlerindendir. Farsça “mürd” sözcüğü Türkçede murt olmuştur. Orijinal adı Myrtus communis'tir.
Hambeles (Murt)
Ülkemizde sadece sahil bandında yetişen siyah ve beyaz çeşitleri olan mayıs ayı çiçek açan sonbahara doğru hasadı yapılan saksıda yetiştiriciliğe uygun endemik meyvelerden birisidir.
Açık köklü fidanlar kasımdan şubata kadar dikimi yapılabilir. Tüplü fidanlar 12 ay boyunca dikimi yapılabilmektedir.
Eskilerden kalma kabir ziyaretlerinin geleneksel alışkanlıklarından olan mersin ağacı dalları böylece Deniz Gezgin sayesinde hiç değerini kaybetmeden Köşk'te de varlığını korumaya devam ediyor.
Murt yaprağının faydaları saymakla bitmez. Öksürük,balgam, sinüzit, bronşit için bire bir. 5 dk kadar kısık ateşte kaynatıp çayını tüketebilirsiniz. Ayrıca saç dökülmesi ne, yüzde oluşan sivilceler konusunda da çok etkilidir.
Mersin ağacının yaprakları, dalları ve meyveleri tüketilebilmektedir. Dal, yaprak ve meyvelerden çayı yapılır ve meyveleri çiğ ya da kuru halde tüketilebilir.
Uçucu yağ, mersin ağacının yapraklarının damıtılmasıyla elde edilir, Myrtus communis L. Murttan% 100 saf uçucu yağ. Murt olarak da bilinen Mersin ağacı, yaklaşık 78 cins ve 1000'den fazla çalı, küçük ağaç ve otsu bitki türünü içeren Myrtaceae familyasındaki çiçekli bir bitki türüdür.
Karasal iklimin hâkim olduğu bölgelerde yetişmeyen murt ağacını evde saksı da yetiştirmek istiyorsak 15-20 litrelik bir saksıda yetiştirmek mümkün. Kendine verimli olan murt ağacını evde, kapalı balkonda saksıda tek başına yetiştirebiliriz. Dikim esnasında köklerine zarar vermememiz yeterli olacaktır.
SİYAH MURT: Çit bitkisi olarak da kullanabileceğiniz, yaprak dökmeyen, sık dokulu bir çalı bitkisidir. 2-5 metreye kadar boylanabilen küçük, beyaz ve kokulu çiçeklere sahip ağaç ya da ağaççıklardır. Meyveleri, siyah-mor renkli, puslu, yuvarlak ve küçüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri