Müsellem, Osmanlı Devleti'nde, pek çok görevi yerine getiren, harp zamanlarında ordunun geçeceği yolları temizlemek, köprüleri tamir etmek ve yol açmak gibi hizmetlerle mükellef kimse.
Günümüzde çok kullanılmayan ancak merak eden kelimeler içerisinde müsellem sözcüğü gelmektedir. Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit bu kelimenin anlamı, 'İnkar edilemeyen ya da karşı çıkılamayan ve söz götürmez' şeklinde ifade edildiğini söylemek mümkün.
Burada yaya, ordu askerlerinin atsız asker olmalarını betimler. Piyade askerlerdir. Müsellem ise bu askerlerin vergiden muaf olmalarını anlatır. Ancak zamanla ordu isminde yer alan müsellem, atlı askerleri anlatmak için kullanılmıştır.
müsellem / مُسَلَّمْ
(Selm. den) Teslim olunmuş olan, doğruluğu şeksiz kabul edilen.
Osmanlılar'da reayadan ayrı olarak elinde padişah beratı bulunan, vergi ve yargılamada özel statüye sahip zümre.
İlgili 27 soru bulundu
Müsellem, Osmanlı Devleti'nde, pek çok görevi yerine getiren, harp zamanlarında ordunun geçeceği yolları temizlemek, köprüleri tamir etmek ve yol açmak gibi hizmetlerle mükellef kimse. Buna karşılık barış zamanlarında bütün vergilerden muaf sayılıyorlardı. Zaten bu ismi bu yüzden almışlardı.
Yaya ve Müsellem, Osmanlı Devleti'nde Orhan Bey döneminde oluşturulan ordudur. Müsellem, askerlerin olağan üstü vergiden muaf tutulmalarıdır. Bu yazımızda Yaya ve Müsellem ordusu hakkında genel tarihi bilgi verdik.
Vergi muafiyeti hususu yaya gücü- nün bu durumunu ifade eden “müsellem” kelimesiyle karşılanmış, böylece atlı yahut yaya olarak istihdam edilen bu birliklerin adı askerî terminolojide yaya ve müsel- lem şeklinde yer almıştır.
Bu amaçla ilk düzenli birlikler Orhan Gazi zamanında, Bursa'nın fethinden sonra oluşturuldu. Bursa Kadısı Çandarlı Kara Halil'in önerisiyle yaya (piyade) ve müsellem (atlı) askeri birlikleri kuruldu. “Yaya ve Müsellemler” ilk aşamada sağlıklı ve güçlü Türk gençlerinden 1000 yaya, 1000 de atlı askerden kuruldu.
Osmanlılar'da geri hizmet kıtalarından oluşan askerî teşkilât. Osmanlı ordusunun ilk maaşlı piyade birliği olup muhtemelen Orhan Bey döneminde kurulmuştur.
Azaplar: Azab veya azap, Osmanlı devletinde çoğunlukla garnizon askeri olarak görev yapan bir askeri birim. Sözcüğün anlamı "bekar erkek"tir. Henüz evlenmemiş genç erkekler azab yazılabilirlerdi. Gönüllülerden oluşan yayalardır.Savaşta ordunun en önünde yer alırlardı.
Lala kelimesi dilimize Farsçadan geçmiştir ve 11. yüzyıldan bu yana kullanılmaktadır. Lala kelimesinin sözlük anlamı köledir. Ancak bu kelime Osmanlı Devletinde daha çok muallim ve hoca anlamında kullanılmıştır.
Mütehakkim TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Hâkim olan, hükmeden. Zorbalık eden, hükmünü zorla yürüten.
İlk anlamı, isimlendirilmiş, kendisine isim bahşedilmiş. Yaygın bir deyim olan ''İsmiyle Müsemma'' sözü de buradan gelir. Bu ismin ikinci anlamı ise önceden tayin edilmiş belirli ve özel zamandır.
Cebeci Ocağı, Osmanlı ordusunda, silahların temin edilmesi, korunması ve sefer zamanında cepheye götürülmesiyle görevli kapıkulu ocağı idi. Ocağın adamlarına, Cebeciler denilmekteydi.
Tımar sahipleri yıllık gelirlerinin ilk 3 bin akçesini kendi geçimleri için ayırırlardı. Buna "Kılıç Hakkı" denirdi. Geri kalan gelirin her 3 bin akçesi için de tam teçhizatlı 1 adet atlı asker yetiştirmek ve gerektiğinde bunlarla birlikte savaşa katılmak zorundaydılar. Bu askere "Cebelü" adı verilirdi.
Kapıkulu, Osmanlı Devleti'nin sürekli ordusunu oluşturan ve doğrudan padişaha bağlı olan yaya, atlı ve teknik sınıftan asker ocaklarına ve bu sisteme verilen addır.
Türkmen kökenli olan Yaya ve Müsellem Teşkilatı yerine devşirme kökenlilerden oluşan Yeniçeri teşkilatı oluşturulup, Yaya ve Müsellemler geri hizmete çekilmiştir.
Yaya, trafikte yürüyerek ya da koşarak seyahat eden insanlara verilen ad.
Bu kuvvetlerin yetersiz kalması üzerine Orhan Bey Dönemi'nde ilk düzenli Osmanlı ordusu kuruldu. ... Türklerden meydana getirilen bu ordunun atsız askerlerine “yayalar”, atlı askerlerine ise “müsellemler” adı verildi.
SAKA NEDİR? Saka, çeşme ve sarnıçlardan evlere su taşıyan kimselere verilen addır. Su temininde sıkıntı yaşanılan mahallelerde su ihtiyacını sakalar karşılardı. İslam medeniyetinde su kadar suyu dağıtan kişiye de önemliydi.
Akıncıların görevi, Osmanlı Devleti'nde sınır güvenliği sağlamak, fetih bölgelerinde keşif yapmak, istihbarat toplamak, düşman ülkelere akınlarda bulunmak ve ordu için öncülük hizmetle- ri gibi, zamanın tabiri ile “beşinci kol kuvveti”nin vazifelerini yapmaktır. Akıncı teşkilâtını, Evrenos Bey'in kurduğu sanılmaktadır.
(Sadrazam, Padişahın sağ koludur.)
Deli adı verilen süvarilerden oluşan bu birlik, savaşlarda üstün cesaret göstermeleri ve farklı giyinme şekilleri sebebiyle bu isimle anılmıştır. Asıl olarak kendilerine kılavuz, rehber manasına gelen delil ismi verilmesine karşın, cesur ve korkusuzca düşmana atılmaları nedeniyle halk arasında deli olarak anılmışlardır ...
Sözcüğün Türkçede asker şahıslar için tekil olarak kullanımı, "askere gitmek", "askere yazılmak" vb. deyimlerden muhtemelen 19. yüzyılda türemiştir. Eski Türkçedeki karşılığı sü'dür. Subaşı ise erbaşlar için kullanılırdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri