Arsenik, bakır, nitrat, radon ve kurşun da musluk suyunda bulunduğu takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden olacak maddeler arasında yer almaktadır. Suda bulunan kirleticilere her insan vücudunun aynı şekilde tepki vermesi beklenmez. Bazı gruplar suda bulunan kirleticilere karşı çok daha hassas olabilir.
Musluk suyunda bulunan tarım ve böcek ilaçları, kalp-damar hastalıklarından doğum sorunlarına kadar birçok hastalığa neden olur. Musluk suyunda bulunan kurşun, cıva, alüminyum gibi metaller beyin, sinir sistemi, üreme hastalıklarına yol açar.
Musluk suyu veya diğer adıyla çeşme suyu herhangi bir filtrasyon işlemine uygulanmamış suya denir. İnsan vücudunun %70'i su olduğu düşünülürse, mümkün olan en sağlıklı suyu içmemiz sağlıklı olur.
Birleşik Krallık, Almanya, İsviçre, Kanada, Belçika, Hollanda gibi dünyanın pek çok ülkesinde insanlar gönül rahatlığıyla çeşmeden su içiyor. Bizde ise özellikle büyük şehirlerde çok uzun zaman önce şebeke suyu içmekten vazgeçildi. Hâlbuki evsel ve kişisel temizlikte şebeke suyunu gönül rahatlığıyla kullanıyoruz.
Özellikle musluk sularında bulunan cıva, alüminyum ve kurşun gibi metaller vücutta birçok açıdan olumsuz etkilere neden olur. Bu metaller beyin ve sinir sistemine de etki eder. Musluk sularında virüs ve parazit bulunur. Bunlar ise birçok salgın hastalığın kolayca yayılmasına yol açar.
İlgili 37 soru bulundu
MUSLUK SUYU
Bu nedenle musluk suları nispeten güvenlidir. Bağışıklığı baskılanmış (kanser hastaları, HIV/AIDS gibi) ve kirli sudan hastalanmaya duyarlı olan bireylerin arıtılmış su tüketmesi daha iyi olur. Su kirliliğinin sorun olduğu ülkelerde şişelenmiş veya arıtılmış su tercih edilmesi daha güvenlidir.
Çay demlemede kullanmak için temiz, taze dağ suyuna erişebilmemiz çok zor. Bu nedenle su seçiminde göz önünde bulundurabileceğiniz, suyunuzun kalitesini değiştirerek kolayca çayınızın kalitesini arttırabileceğiniz bazı önerilerimiz var. Kesinlikle musluk suyu kullanmayın.
İstanbul'da musluk suyunun kötü tadı olmasının nedeni, Barselona veya Roma gibi diğer Akdeniz şehirlerine benzer şekilde yerel su tedarik şirketleri tarafından suya klor eklenmesinden kaynaklanmaktadır.
Suyun kaynatılması sırasında zararlı maddelerin yanı sıra faydalı maddeler de kaybolur. Ayrıca musluk suyunu klor ve ağır metallerden arıtmak için kaynatmak yeterli değildir. Bu nedenle yemek hazırlarken kullanılan suyun önceden kaynatılmış olması suyu sağlıklı ve lezzetli hale getirmez.
Sağlık Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Musluk suları mikroorganizmalar tarafından kirletilmiş olabilir ve içmek için uygun olmayabilir. Şehir şebeke sisteminden alınan suları yetkililerin uyarıları istikametinde kullanın” uyarısında bulunuldu.
– Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. – Sularda fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler bulunmamalıdır. – Yeterli derecede yumuşak olmalıdır. – Ne aşındırıcı olmalı, ne de taş yapmalıdır.
Yapısında kendinden başka madde bulunmayan ve özellikleri her noktasında eşit olan maddeler saf madde kabul edilmektedir. Bu özellikler dikkate alındığında içme suyunun saf özellikte olduğu ortaya çıkmaktadır.
Su arıtma cihazları ile sağlanan arıtma su bu maddeleri barındırmaz. Arıtma su ne musluktaki ne de damacanadaki zararlı maddeleri barındırır. Bu sebepten ötürü de son derece sağlıklı kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra filtrelenmiş, arıtılmış suların birçok hastalığın oluşumunu engellediği de bilinmektedir.
Musluk suyunda hangi kimyasal ve toksik maddelerin fazla miktarda bulunabileceğini ve bu maddelerin hangi olumsuz sonuçlara yol açabileceğini birlikte inceleyelim: Arsenik, sindirim borusunda ve ciğerlerde hasara yol açabilir. Cıva, kas kontrolü kaybına, böbrek hastalıklarına ve beyin hasarına neden olabilir.
Suyu 2-3 dk kaynatmak yeterli olacaktır. Çok uzun kaynatmak suyun yararlı minerallerinin yok olmasına sebebiyet verebilir. Su nasıl temizlenir dediğimizde en bilinen ve yaygın yol klorlama yöntemidir. Musluklardan akan sular ya da depodan gelen sular düzenli olarak klorlanarak zararlı maddeler yok edilir.
Su, bir gıda maddesidir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Türkiye'deki musluk suları, içilebilir sular. İyi bir filtrasyon ile musluk sularımız içilebilir. Ama hayatımızı sadece çeşme suyu içerek de geçiremeyiz; mineral oranı iyi, sağlıklı ambalajlı sulardan da tüketmek gerek.
Çeşme suyu kaynatmanın sadece acil durumlarda tercih edilmesi gereken bir yöntem olduğu ve yalnızca su içerisindeki mikroplara karşı önlem almada etkili olabileceği unutulmamalıdır. Sağlıklı bir su arıtma işleminde suyun ağır metaller, radyoaktif maddeler ve çeşitli kimyasallardan da arındırılması gerekmektedir.
Kaliteli bir içme suyu makarnaya daha iyi bir tat verir. Musluk suyunda bulunan klor gibi yabancı maddeler makarnanın tadını bozabilir. Makarna yapacağınız tencereyi büyük tutmalısınız. Böylece makarna daha rahat ve birbirine yapışmadan pişebilir.
Peki, yemek pişirirken kullandığımız suyun özellikleriyle ilgili dikkat etmemiz gereken şeyler var mı? Konuyla ilgili olarak resmi ya da yapılmış olan herhangi bir çalışma yoktur. Yani doğal kaynak suyu ve ya işlenmiş su ya da musluk suyu yemek pişirilirken kullanılabilir.
ASLA MUSLUK SUYU İÇMEYİN
Kaç yıldızlı otelde kaldığınızın bir önemi olmayacağı bu gibi durumlarda siz iyisi mi yanınızda her zaman pet şişe su taşımaya ya da otele check-in yaptığınızda dışarıdaki yakın bir marketten kapalı su tedarik etmeye dikkat edin. Bunun haricinde musluk suyunu ağzınıza koymaktan uzak durun.
Hastaların tedavisi aksatılmadan sürüyor" dedi. Koca, şebeke suyunun içme suyu olarak kullanılmaması gerektiğini de vurguladı. Türkiye, Kahramanmaraş depreminin yaralarını daha saramamışken Hatay'da meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki deprem ile yeniden sarsıldı.
Rüyada Mezarlıkta Çeşmeden Su İçmek
Rüyasında mezarlıkta bulunan bir çeşmeden su içtiğini gören kişi aile yaşantısında olumlu pozitif şekilde etkileneceği yorumlanır.
Suyun tadını değiştiren kireç dâhil musluk suyunda bulunabilecek partikülleri %99,8 oranında ayrıştıran su arıtma cihazları sayesinde size, taze suyu afiyetle tüketmek, lezzetli çaylar ve kahveler yapmak kalır!
Hazır satılan sularda mineral oranı yok denecek kadar az.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri