Yine yasal düzenlemelerle tütün içersin ya da içermesin, tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü ürünün (elektronik sigara, bitkisel nargile, vs.) 4207 sayılı Kanun hükümleri kapsamında değerlendirilerek kamuya açık kapalı alanlarda kullanımı yasaklanmıştır.
Ülkemize ithal edilmesi ve satışı sağlık bakanlığı tarafından hiçbirşekilde ruhsatlandırılmamıştır ve herhangi bir izin verilmemiştir. Bakınız Ayrıca elektronik sigaranın aynı sigarada olduğu gibi kapalı alanlarda ve uçaklarda içilmesi yasaklanmıştır.
Yasalarla getirilen sınırlandırmalara rağmen elektronik sigara giderek daha da yaygınlaşmaktadır. Sonuç olarak, bir çok restoran ve otelde kullanımı serbest olmasına rağmen, kamu kurum ve kuruluşlarının kapalı alanlarında elektronik sigara kullanımı yasaktır.
Elektronik sigara, sigara gibi dumanı içe çekilerek kullanılan ve nikotin almaya aracılık eden ticari bir üründür. Isıtılabilir bir bölmesinde veya kartuşunda sıvı olarak nikotin ve nikotin alımını kolaylaştıran, onun “hoşa gidici (pekiştirici)” özelliğini artıran diğer bazı maddeler bulunur.
E-sigara Meraklısı
Esigarayla ilgili herşeyin(cihaz, atomizer,likit,yedek parça) ithalat ihracat ve yurtiçinde satışı kanunen yasaktır. Ancak kullanımıyla ilgili herhangi bir düzenleme yoktur. Yurtiçinde kullanım yasağı, ateşli gibi kamuya açık, kapalı alanları kapsamaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Elektronik sigaranın dumanı akciğer içerisinde bulunan ve hava keseciklerini koruyan makrofajların işleyişini bozarak onların zarar görmesine neden olabilir. Bu durum da nefes darlığına ve öksürmeye neden olarak patlamış mısır olarak adlandırılan bir akciğer hastalığına yol açabilir.
Eğer önceden günde ortalama 10 adet sigara dalı tüketiyorsanız bu hazne size günlük yeterli olacaktır. Bu haznenin dışında tüketim yapmamaya özen gösteriniz. Eğer günlük bir veya daha fazla sigara paketi bitiriyorsanız toplamda 2 hazneden ortalama 4 ml e likit tüketimi sizler için yeterli olacaktır.
Havaya yayılan buhar ise su tanecikleri içerdiği için kapalı alanda dahi elektronik sigara kötü koku yaratmaz veya havada sis oluşturmaz.
Elektronik Sigaranın İçinde Nikotin Var
Elektronik sigaralarda tütün yerine soğuk buhar yöntemi ile buharlaştırılan ve ağız yoluyla ciğere çekilen bir sıvı bulunur. Bu sıvın içerisinde genellikle değişken miktarlarda sıvı nikotin, gliserin, koku verici maddeler ve propilen glikol bulunur.
Sigara dumanı ve ağır kokusuna nazaran aromalı likitleri sayesinde elektronik sigaranın kokusu kötü değil, aksine hoş kokuludur. Pek çok kişi sigaradan e- sigara geçiş sürecinde en çok ağır koku düşüncesine kapılıyor.
Elektronik sigara ve benzer yeni nesil ürünler, ergen ve gençlerin beyin gelişmesini olumsuz etkilemekte, kullanıcıların hepsinde solunum hücrelerinde hasar oluşturmaktadır. Bu ürünlerin yasal veya el altından satışı kabul edilemez.
Nikotin reseptörleri ortalama 45 dakikada duyarlı hale geliyor. Günde bir paket sigara kullanan kişi, ortalama 16 saat uyanık kaldığı var sayıldığında 45 dakikada bir dal sigara kullanırsa toplam 20 dal sigaraya ihtiyaç duyacaktır. Muhtemelen sigara paketlerinde 20 dal sigara olmasının nedeni de budur.
Eğer elektronik sigaranızın içerisinde yer alan piller bir şekilde zarar gördüyse cihazınız yavaş yavaş ısınır ve bu esnada pilin içinde bulunan zararlı kimyasallar gaz salınımı gerçekleştirir. Bu salınım sırasında ise piller kısa devre yaparak yangına ya da patlamaya sebebiyet verebilir.
Elektronik sigara içilen kapalı ortamlarda oda havasında bu partiküller bulunmakta ve pasif etkilenime neden olmaktadır. Elektronik sigara buharında normal sigara dumanından farklı olarak sadece karbonmonoksit bulunmaz.
Yine yasal düzenlemelerle tütün içersin ya da içermesin, tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü ürünün (elektronik sigara, bitkisel nargile, vs.) 4207 sayılı Kanun hükümleri kapsamında değerlendirilerek kamuya açık kapalı alanlarda kullanımı yasaklanmıştır.
Evet, elektronik sigara sağlığa zararlıdır. Elektronik sigara 2006 yılında piyasaya çıktığı için uzun dönem kullanım etkileri hala bilinmemektedir. Yavaş yavaş akciğer hasarı veya kanseriyle olan ilişkisi gözler önüne serilse de klinik olarak bu kadar uzun süreli bir çalışma henüz yapılmamıştır.
İstek anında sigara kullanımını geciktirebildiğiniz kadar geciktirin. 10 kez derin nefes alıp yavaşça vererek rahatlamaya çalışın. Dikkatinizi dağıtmak için bir uğraş bulun (spor yapmak, duş almak, tv izlemek vb). Ayrıca su içmek sigaranın yerine ağzınıza alacağınız en sağlıklı alternatiftir.
Bataryanın kutbuna likit akmışsa bu akımı engeller ve yeterli ısınma olmadığından buhar az olur, fokurdama yapıp ağza likit gelir.
Elektronik sigara ile her nefeste 0-36 mg/mL arasında nikotin alınıyor. Böylece 30 puf çekildiğinde bir sigaradan alınan miktar kadar nikotin alınıyor. Bu nedenle elektronik sigara, sigaraya göre daha fazla nikotin alınmasına neden oluyor.
Yine elektronik sigara kullanıcılarında öksürük, balgam çıkarma gibi solunum sistem yakınmalarında ve astım atak sıklığında artış olduğu görülüyor.
E-likitler ise yalnızca ısıtıldığı ve yanmadıkları için sigaradaki gibi yapışkan kahverengi bir tabaka oluşturmazlar. Ayrıca katran orataya çıkmaz. Bu sebeple dişlerde sarılaşmaya sebep olacak bir durum elektronik sigara kullanımı için yoktur.
Cihazın Sahip Olduğu Puff Sayısı: Bir tek kullanımlık e-sigaranın bitip bitmediğini anlamanın en kolay yolu hiç kuşkusuz cihazda belirtilen ortalama puff sayısına bakmak olacaktır. Ortalama puff sayısı cihazın paketinde görülebilir.
Ayrıca ortalama bir yaklaşımla 10 ml likitin yaklaşık 1 hafta gittiğini düşünürsek, 30 ml likitin ortalama 3 haftaya yakın bir süre kullanılabileceğini, 60 ml likitin 5-6 hafta ve 90 ml likitin de 70-90 güne kadar gidebileceğini öngörebiliriz.
Sağlıklı alternatiflerle sigaranın yerini tutabilir, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Egzersiz, doğa yürüyüşleri, meditasyon, sağlıklı beslenme ve sosyal etkinlikler gibi alışkanlıklar, sigarayı bırakma sürecinde size destek olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri