Yeni sistem musluklarda bulunan filtrelerden geçemeyen pislikler, filtreyi tıkayarak musluktan akan suyun yönünde oynamalara yol açar. Siz musluğun bozulduğunu zannedersiniz ancak borudan gelen pislik musluğun deliklerini tıkamıştır.
Borularda pas birikmesi olabilir. Veya, bazen, kahverengi su, su kaynağınızdaki demir veya manganezin bolluğundan kaynaklanır. Sıhhi tesisat sistemindeki pas, su içinde çözünerek, kahverengi, kırmızı, sarı veya turuncu bir gölgeye işaret eder.
Su tesisat borularından akan pas renginde su için kalıcı çözüm demir tesisatın değiştirilmesidir. Sıcak su neden kahverengi akar için tesisat değişimi dışında aranan çözümler çözüm olmaz. Demir borulardaki korozyon suyu pas rengine boyar, musluktan sarı pas renginde su akması sorunu temelde buna bağlanır.
1 cevap. Merhabalar, kaynaklı imalatlarda yüksek su sıcaklığı nedeniyle boru içi hatalı kaynak noktalarında çözünme ve suya karışma söz konusu olabilmekte, şebeke suyu kullanımından dolayı da suda oksitlenme ve çökelti oluşarak bu tarz durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Arıtılan su da musluktan akan su gibi beyaz olur. Bunun sebebi nedir? Bu beyazlığın sebebi borulardan kaynaklanır. Borularda basınçla duran su dışarıya çıktığında hem kabarcık oluşur hem de suyun rengi beyaz olur.
İlgili 17 soru bulundu
Su kesintisi sonrası gelen ilk suda çamurlu olabilmektedir. Bu durumda gelen çamurlu suyun devamlılığı gözlenmelidir. Devamlı çamurlu su gelmeye devam ederse, su deposu temizliği ve su tesisat hattının temizliği yaptırılmalıdır. Şebekeden gelen suyun kirli olması da, musluklardan çamur akıyor şikayetinin bir sebebidir.
Çeşmelerden akan sular içerisinde micron seviyelerde tortular bulunur. Bu tortular mangan, demir, bikarbonat, kum, kil, silis ya da kalsiyum olabilir. Suyun bakteri miktarının giderek artış göstermesi de daha bulanık görünmesine neden olabilir.
Diğer taraftan, musluk suyunun sarı veya kahverengi renkte olması demir, siyah renkte olması manganez, yeşil renkte olması bakır minerallerinden kaynaklı kirliliğe işaret eder. Bu mineraller yüksek dozda alınırsa toksik etkiye sahiptirler.
TİFO ve PARATİFO
Hastalık enfekte insanların idrar ve dışkıları ile kontamine olmuş gıda ve suların alınması ile bulaşır. Kanalizasyon sularının, içme ve kullanma sularına karışması sonucunda tifo salgınları görülür.
Su içindeki zararlı mikroorganizmaları temizlemenin en basit yolu kaynatmaktır. 35-36 derece ve üzerindeki sıcaklıklarda yaşayan mikroplar yani mikroorganizmalar insanlarda hastalıklara neden olabilirler. Suyu yaklaşık 2 dakika kaynatarak su içindeki tüm bakteri ve mikroorganizmaları öldürebiliriz.
Safra sıvısı, karaciğerde üretilir ve safra kesesi isimli organda depolanır. Bu sıvı besinlerden elde edilen yağların kolay bir şekilde sindirilerek ince bağırsağa gitmesini sağlamaktadır. Yeşil ve sarı safra sıvısı midede bulunmamaktadır. Ancak kusarken pilorik sfinkter açılır ve bu sıvı kusma yoluyla dışarı atılır.
Tipik olarak turuncu veya kırmızımsı lekelenme, kuyu suyu sistemlerinde en yaygın olan yüksek demir içeriğinden kaynaklanır.
İstanbul'daki şebeke suyundan son günlerde kötü kokular gelmesi üzerine İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) bir açıklama yaparak, kokunun sıcaklığa bağlı yosunlaşma ve algdan kaynaklandığını açıkladı.
Musluktan akan suyun öncelikle paslımı yoksa çamurlu mu olduğu iyi tespit edilmelidir. Eğer su paslı geliyorsa öncelikle su deposu kontrol edilmeli daha sonra tesisat hat kontrolü sağlanmalıdır. Su deposu metal alaşım yani çelik, sac veya galvaniz ise vakit kaybetmeden temizliği ve dezenfeksiyonu yapılmalıdır.
Su tesisatı temizliği hizmeti su deposundan hidrofor vasıtasıyla uygulanmaktadır. Su deposu temizliği sonrası depoya Sağlık Bakanlığı onaylı dezenfektan ürünler ilave edilir. Dezenfektan haline getirilen su, hidroforlar vasıtasıyla tüm su tesisatına basılır ve çeşmelerden tahliye edilir.
SİRKE VE KARBONAT
Sirkenin asidik yapısının olması muslukta oluşabilecek kireçlenmeyi anında götürecektir. Sirkeye ekleyeceğiniz az miktarda ki karbonat tepkime oluşturarak, musluğunuzu kireçten kurtaracak ve daha temiz bir musluğa sahip olacaksınız.
Kirli su içmenin neden olduğu en riskli hastalıklar dizanteri, kolera, tifo, paratifo ateşi ve polio olarak sıralanabilir. Özellikle akut gastroenterit sıkça görülür.
Musluk suyu içerisinde bakteri ve parazitler varsa E. coli, giardia ve cryptosporidium en yaygın görülen su kaynaklı enfeksiyon nedenleri arasında yer almaktadır. Su kaynaklı enfeksiyonlarda yaygın belirtiler benzerdir ve karın ağrısı, gaz, kanlı dışkı ve şiddetli ishal, iştah kaybı ve ateş olarak ifade edilebilir.
Su kirliliği, zehirlenmelere, canlıların zarar görmesine, hastalanmasına ve ölmesine neden olabiliyor. Kirli su ile cilt teması, yeme ve içme yoluyla kullanım, ekin yetiştirilmesi kirlenmeden etkilenmenin en yaygın yolları oluyor. Kirleticilerin bedene girmesi ve organlara ulaşması, hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Verimli bir filtreleme yapılamaması suda kum, demir, kil, sülfür gibi maddelerin ve tortuların asılı kalmasına neden olur. Bunun sonucunda da içme suyu bulanık olur. Böyle bir durumla karşılaşıldığı zaman filtrelerin değiştirilmesi gerekir.
Soluduğumuz oksijenin yarısını işte su yosunlarının bu fotosentezi yoluyla elde ediyoruz. Bitki planktonları, gözle görülebilen ışık spektrumunun kırmızı ve mavi kısımlarındaki elektromanyetik ışınımı emer, ama yeşili yansıtır. Bu organizmaların yoğun olduğu denizlerin daha yeşil görünmesinin nedeni budur.
Sağlık Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Musluk suları mikroorganizmalar tarafından kirletilmiş olabilir ve içmek için uygun olmayabilir. Şehir şebeke sisteminden alınan suları yetkililerin uyarıları istikametinde kullanın” uyarısında bulunuldu.
Suya karışan maddeler suyun üstünde biofilm denilen bir tabaka oluşturuyor. Biofilm tabakası Cryptosporidium ve Giardia gibi tehlikeli kistleri oluşturan bakterilerin oluşum ve gelişimine olanak sağlıyor. Bu iki parazit cinsi de gastroenteritlerin ve beslenme bozukluklarının en önemli sebepleri arasında.
Yani bir sıvının kaynama noktası dış basınca bağlıdır. Örneğin deniz seviyesinde suyun buhar basıncı atmosfer basıncına eşit olduğunda su kaynar. Suya ısı verdiğimizde su moleküllerinin hızını yani kinetik enerjilerini artırırız. Moleküller hızlandıkça buharlaşma miktarı artar.
Sudaki bulanıklığa kum, silt, kil kalsiyum karbonat, demir,mangan, sülfür gibi maddeler neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri