Öz: Tarih kaynaklarında yaygın biçimde geçtiği üzere İspanya Müslümanlar tarafından 92 (711) yılında fethedilmiştir.
Gırnata'nın işgal edilmesiyle (1492), Endülüs Müslümanlarının 8 asır süren İspanya hakimiyetleri sona erdi. İspanyolların “megali ideası” olarak görülen Endülüs'ü yeniden ele geçirme, “Reconquista” hareketinin askerî ve siyasî evresi tamamlanmış oldu.
İslamiyet'in İspanya coğrafyasındaki varlığı hicri 2. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. 711 yılında Musa b. Nusayr ve Tarık b. Ziyad komutasında gerçekleşen fetihler, etkinliği giderek azalsa da bölgede yaklaşık sekiz asır sürecek olan Müslüman hâkimiyetinin başlangıcı olmuştur.
Emevi halifesi Hişam bin Abdülmelik'in torunu ve Muaviye bin Hişâm'in oğlu Abdurrahman, İspanya'ya giderek burada 756 yılında Endülüs Emevî Devleti'ni kurdu.
Sonra zamanların vakanüvislerinden İbn Abdü'l Hakam'a göre, Tanca valisi Tarık ibn Ziyad liderliğinde, 1,700 güçlü adamdan oluşan bir yağma gücü 711 yılında Kuzey Afrika'dan İspanya'ya geçti.
İlgili 38 soru bulundu
Bununla birlikte İspanya Donanmasıyla başedebilecek yeterli güce sahip olmadıklarından 1515 yılında Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'e gemilerle hediyeler göndererek tâbiyet arzettiler, bunun karşılığında da gemi ve Batı Anadolu sahillerinden asker toplama yetkisini temin ettiler.
Çok eski zamanlarda Endülüs'e Ebro vadisinden dolayı İberya, daha sonra Kurtuba'dan geçmekte olan nehir Baetis'in vadisine verilen isimden dolayı Batika adı verilmiştir. Daha sonra ise İşbaniyye (İspanya) adı verilmiştir.
Endülüs (Arapça: الأندلس al-andalus), 711-1492 yılları arasında İber Yarımadası'nda Arapların etkisi altında bulunan bölgelere verilen isimdir. Müslümanların İber Yarımadası'ndaki varlığı en son Moriskoların 1609 yılında İspanya'dan sınır dışı edilmesiyle son bulmuştur.
Katolik Hristiyanlık çoğunluk dinidir. 2023'te, İspanyol Sosyolojik Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, İspanyolların % 51'i kendini Katolik Hristiyan olarak, %2,4'ü diğer inançların takipçileri olarak, Geri kalan ise ateist, agnostik veya inançsız olarak tanımlıyor.
İspanyollar (İspanyolca: Españoles), Güneybatı Avrupa'nın İber Yarımadası'nda yer almakta olan İspanya'nın yerli halkına verilen isimdir.
İspanya. İspanya'da yaklaşık 6.000 Türk vatandaşı yaşamaktadır.
İspanya ismi dilimize İngilizce "Spain" kelimesinden geçmiştir. İspanya kelimesi Latince "Hispania" kelimesinden gelir. İspanya isminin kökeni net olamamakla birlikte span "tavşan" kelimesinden türediği ve anlam bağlamının "tavşan gibi hızlı yayılan" şeklinde olduğu düşünülür.
Kaçan Emevi prenslerinden biri İspanya'ya gelerek I. Abdurrahman adıyla (756 - 788) siyasi anlamda bağımsız bir Emirlik kurdu (Kurtuba Emirliği). Bu hanedanlık 250 yıl boyunca bolluk içinde yaşadı.
İspanya'nın Córdoba (Kurtuba) şehrinde, şehrin ortasından geçen Guadalquivir (Vad'il Kebir) ırmağının kenarında bulunan Kurtuba Camii dünyanın en büyük ve en eski camilerinden biridir. I. Abdurrahman tarafından yaptırılan ve 785 yılında inşasına başlanan caminin yapımı bir yılda tamamlanmıştır.
İspanyol kâşif Hernan Cortes sayesinde Amerika'dan Avrupa'ya getirilmiş. Avrupa'da ilk defa İspanya topraklarına ayak basan çikolata 100 sene boyunca sarayda devlet sırrı gibi saklanmış.
Arapların Endülüs olarak adlandırdıkları bugünkü İspanya, Müslümanların yaptıkları İslam fetihlerinden sonra onların hâkimiyetlerine geçmiş ve 8 asır boyunca İslam beldesi olarak hüküm sürmüştür.
1066 Granada katliamı, 30 Aralık 1066'da (İbrani takvimi: 9 Tevet 4827) İslam hakimiyeti altındaki Endülüs'te Müslüman bir grubun Granada'daki kraliyet sarayına girip Yahudi vezir Yosef bin Nagrela'ya suikast düzenlemesi ve şehirdeki çoğu Yahudinin katledilme olayıdır.
İspanyolca, Hint-Avrupa dil ailesine aittir. Romen dillerinden biridir ve kökeni İspanya'nın Kastilya bölgesine dayanır.
Roma'nın İtalya'da genişlemesiyle 'Latin' kelimesi etnik bir terim ve hukukî bir kategori haline gelmiştir. Günümüzün Latin halkları ise İtalyanlar, İspanyollar, Portekizliler, Fransızlar ve Rumenlerdir.
İspanya'da idari açıdan 17 özerk bölge (Endülüs, Aragon, Asturya, Kastilya-La Mancha, Valensiya, Extremadura, Galiçya, Rioja, Madrid, Murcia, Navarra, Balear Adaları, Bask Ülkesi, Kanarya Adaları, Kantabriya, Kastilya ve Leon ve Katalunya) ile Kuzey Afrika kıyısında 2 özerk şehir (Ceuta ve Melilla) bulunmaktadır.
Öz: Tarih kaynaklarında yaygın biçimde geçtiği üzere İspanya Müslümanlar tarafından 92 (711) yılında fethedilmiştir. Ancak çevirisini sunduğumuz makalede Hamidullah, bu hadisenin daha erken bir dönemde, Hz. Osman zamanında, gerçekleştiğini ileri sürmekte- dir.
Bu çalışmada XVIII. yüzyılda Osmanlı-İspanyol diplomatik ilişkilerinin kuruluşu ve gelişimi ele alınacaktır. Osmanlı Devleti 1782 yılına kadar fiilen olmasa da hukuken İspanya ile savaş halindeydi ve İspanya ile ancak 1782 yılı Ekim ayında imzalanan ahidnâme ile barış yapılabilmişti.
Zamanla İber yarımadasında ise tam bir İslam egemenliği kuruldu. Gırnata Emirliği veya Ben-i Ahmer Devleti (Kızıloğulları Devleti) 1232 yılında kuruldu. İspanya'nın Müslümanlar tarafından alınışı, ilk İslam fetihlerinin son halkasını teşkil eder. Müslümanlar ilk olarak İspanya'ya 711 yılında ayak bastılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri