Doğada kendiliğinden yetişen ve renkleriyle ağaçları süsleyen, genellikle dağ çileği olarak bilinen “bileydin” meyvesi, kışın habercisi olarak da anılıyor. Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yakup Yüzbaşı "Şifalı bir özelliği var. İçerisinde A,B,C ve E vitamini var.
Bilyedin ağacı, 5 ila 20 cm boyunda ve 2 m (80 inç) uzunluğa ulaşan, düşük büyüyen, dik, yaprak döken çok yıllık otsu bir bitkidir.
Denizi gibi doğası da oldukça cömert olan Sinop verimli topraklara sahip. Bunun sonucunda pek çok meyve ve sebzenin üretilebildiği Sinop'ta yetişen ürünler arasında en meşhuru Sinop Kestanesi. Türkiye'nin en lezzetli kestanesi olduğundan mevsiminde gittiyseniz mutlaka tadına bakmanızı tavsiye ederiz.
- Vücudu birçok dış zararlıya karşı önemli oranda korur. - Özellikle çocuklardaki bağırsak kurtlarını önlemede yardımcıdır. - İdrarda yer alan enfeksiyonlu hücreleri uzaklaştırır. - Akne ve siyah nokta ile beraber sivilce gibi vücudun değişik noktalarındaki zararlı unsurları azaltıcı bir etkisi vardır.
Özellikle Sinop'ta Ayancık yolu, Gerze yolu ve Erfelek yolu üzerindeki ormanlık alanlarda bu bitki yabani bir ağaç formunda gelişiyor. Sonbaharda ekim ile kasım arasında bir meyve oluşturuyor. Bu meyveyi de yöre halkımız 'bileydin' olarak adlandırıyor. Çileğe benzer, bu nedenle ağaç çileği de deniyor.
İlgili 39 soru bulundu
Hünnap antioksidan bileşenler ve C vitamini açısından zengin bir meyvedir. Vücut direncini artıran ve yaşlanma etkilerini geciktiren bu özelliği ile hünnap ölümsüzlük meyvesi olarak anılmıştır. Yüksek antioksidan içeriği ile hünnap meyvesi vücuttaki serbest radikallerle savaşarak zararlı hücrelerin yayılımını önler.
Töngel meyvesindeki C vitamini, kansızlık için çok faydalıdır, ayrıca iskorbüt tedavisine destek olma potansiyeline de sahiptir. Antienflamatuar özelliğe sahip töngel, kansere karşı savaşmakta etkili olan besinlerden biridir. İçinde bol miktarda lif bulunur. Bundan dolayı hızlı bir şekilde kilo vermeye yardımcıdır.
Öğütülmüş hali bal ile karıştırılarak tüketilebiliyor. Taze hali birçok tatlı tarifinde tıpkı diğer meyveler gibi kullanılıyor. Klasik çilek gibi reçeli, marmelatı da yapılabiliyor. Kocayemiş bitkisinin meyveleri dışında yaprakları da kurutularak bitki çayı olarak değerlendirilebiliyor.
Meyveleri toplanmazsa 1 sene boyunca bitki yeni meyveler verene kadar dalında kalabilmektedir. Bu özelliği ile kamkat ağacına benzemektedir. Türkiye'de Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgesindeki makilerle birlikte bulunur.
Bu kırmızı meyveler 12 ay gibi uzunca bir dönemde olgunlaştığı için, ancak yaz döneminde doğadan toplanabiliyor. Birçok çeşidi olan kocayemiş, doğada kendiliğinden yetişiyor.
''Kiraz'ın anavatanı'' Giresun'dur. Bu nedenle ismini de Yunanca kiraz anlamına gelen Kerasus veya Keresea kelimelerinden aldığı bazı tarihçiler tarafından dile getirilmektedir.
Sinop'un 1925 yılında kurulan ünlü Şen Pastanesi'nde üretilen prenses tatlısı, tüm dünyada ilgi görüyor. İki tartolet hamuru arasına krema eklendikten sonra üzerine çikolata dökülüyor. Servis edilirken fıstık eklenen prenses tatlısı şehrin meşhur lezzetleri arasında.
Dağ çileği, yabani çilek adıyla da bilinen koca yemiş funda bitkisi ailesine aittir ve ağaçta yetişmektedir. Oldukça yavaş bir sürede büyüyüp olgunlaşan koca yemiş, dalları üzerinde öncelikle sarı renkte görünür. Ardından kırmızı rengi alır. Kırmızı rengi alması kış mevsiminin geldiğinin habercisidir.
Açıklama. Kocayemiş bitkisi, Marmara, Akdeniz, Ege ve Karadeniz'in ılıman bölgelerinde rastlanan 10 metreye kadar boylanan herdemyeşil bitkilerdir.
Kocayemiş bitkisi, Marmara, Akdeniz, Ege ve Karadeniz'in ılıman bölgelerinde rastlanan 10 metreye kadar boylanan herdemyeşil bitkilerdir. Ekim ayında açan çiçekleri beyaz renkli, salkımlar halinde aralık ayına kadar bulunurlar. Meyveleri fındık büyüklüğünde olgunlaşınca kırmızımsı renk alır.
Fragaria vesca, yabani çilek ya da dağ çileği, ormanlık veya çalılık alanlarda yetişen meyve.
yenilebilen bir çalı türüdür. Boğredin olarak da bilinir. metreye ulaşan türlerine rastlanmaktadır. Dağ çileği imiş.
Mersin'in Silifke ilçesi Uzuncaburç mevkisinin yüksek kesimlerinde sandal ağacının meyvesi olarak bilinen çilek, bölge halkı tarafından tüketiliyor.
YAPILIŞI: Olgunlaşmış kocayemişler çok yumuşak olduğu için pişerken dağılıyor. O yüzden marmelat yapımı için daha uygunlar. Olgunlaşmamış olanlardan da reçel yapılıyor. Her ikisi için ortalama 1 bardak şekere, bir bardak su ilave edilir. 10-15 dk kadar kaynatılır.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Saksıda kocayemiş fidanı tercih edilebilir.
Muşmula yaprağı idrar söktürücü özelliği sayesinde sık idrara çıkmanızı sağlamaktadır. Ayrıca böbreklerdeki yükü hafifleterek kum ve taş oluşumunu engeller. Safra kesesinde oluşan bazı kum ve taşlarında atılmasına yardımcı olmuş olur. Bağırsak enfeksiyonlarının engellenmesinde ise aktif rol oynamaktadır.
Halk arasında yemişen olarak bilinen alıç, dikenlerinden dolayı akdiken olarak da bilinir. Hafif buruk bir tada sahip olan meyve, görünüş olarak muşmulaya benzediğinden dolayı bazı yörelerde muşmula adıyla da anılır.
Antioksidan Zenginliği: Antioksidanlar, muşmulanın içinde bulunan önemli bileşenlerdir. Bu antioksidanlar, antijenlerle savaşarak hücre hasarını önlemeye yardımcı olabilir. Kalp Sağlığına Katkı: Potasyum içeriği sayesinde muşmula, kan basıncını düzenlemeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye katkı verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri