Evet, Peygamberimiz (s.a.s)'in öğütlediği ilk görev, Müslümanların birbirlerine selam vermesidir. Selam; gönülden gönüle muhabbet köprüsü kurmaya vesile olur. Güven ve huzuru gerçekleştirmenin, dostluk ve kardeşliği pekiştirmenin yoludur. İmanın gereği, güvenin teminatı ve sevginin kemalidir selam.
Tez konumuz olan bu özelliklere sahip olan bir mü'min her türlü zulümden ve şirkten uzak durmalı, Allah'a iman etmeyi ve itaati kendisinin asıl vazifelerinden bilmelidir. Şüphesiz ki Allah'a edilen itaat imanın gereğidir.
Hadis: «Müslümanın müslüman üzerindeki hakkı altıdır: Karşılaştığın zaman ona selâm ver, seni dâvet ederse icabet et, senden nasihat isterse ona nasihat et, aksırınca Allah'a hamdederse yerhamukellah (Allah, sana rahmet etsin) de, hastalandığında onu ziyaret et ve öldüğü zaman cenazesinin ardından git.»
Müslüman, İslam dinine mensup kişi. Sünni, Şii ve Mutezili mezhep inancına göre, Allah'a ve Allah'ın birliğine, Muhammed'in Allah'ın peygamberi olduğuna inanan kimselere denir.
İlgili 28 soru bulundu
Namaz kılmak
İslâm dinindeki en önemli ibadet olup Kur'an'da birçok ayette bahsedilmiştir.
İslam dininin, insanı bütün mahlukattan üstün tutması, Allah'ın insana verdiği değeri gösterir. İnsanın dinini, aklını, canını, malını ve neslini korumak İslâm dininin temel hedefidir.
İslami literatürde kullanımı
Kur'an'da Allah tarafından belirlenmiş olan bu sıfat, Allah'a güvenerek inanan veya kendisine güvenilen anlamına gelmektedir. İnancın, Allah ile kul arasındaki güçlü güven bağının adıdır. Aynı zamanda Kur'an'da geçen Allah'ın güzel isimlerinden birisidir.
“Lâ ilâhe illallah”, “Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh”. Bu cümleleri, ezanı dinlerken ya da camide namaz kılarken hepimiz duymuşuzdur. “Lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah” ifadesine 'kelime-i tevhid' denir.
Mümin, genel olarak bir inanç sistemine veya bir kişiye güvenen, inanan ve iman eden kişiyi ifade eder. Bu kelime, sadece dini inançlarla sınırlı kalmadan genel bir inanç veya güven duygusunu ifade edebilir. Örnek Cümle: Müminler, Allah'a ve ahiret gününe inanan kişilerdir.
Zira Kur'an-ı Kerim'de belirtilen Mümin, Müslüman, Muhsin, Muhlis, Muttaki, Mütevekkil, Salih, Sadık Sabir, Şakir, Zakir şeklinde ifade edilen ve iman eden bireye ilişkin olarak oluşan bu kategorizasyonun, İslami dindarlık tanımlaması açısından önemli ölçüde kapsayıcı olabileceği gözlenebilir.
Müslüman şahsiyet, Allah Teâlâ'ya karşı kulluk eden, Peygamber aleyhisselâm'a karşı ümmet olan, ulemâya karşı saygılı davranan, anne-babaya karşı sâlih evlat, eşine karşı refîk ve refîka, komşuya karşı iyi komşu, kendi evladına karşı şefkatli baba, arkadaşlarına karşı ülfet eden ve ülfet edilen, âmirlerine karşı hak ...
İslâm'a göre her fert, kendi yaptıklarından sorumludur. Başkalarının yaptıklarından sorumlu değildir. Kur'ân-ı Kerîm'de, "Hiçbir günahkâr başkasının günahını yüklenmez.
Şartlarını zorlayarak erken yatmaya çalışmalı; gece namaza kalkıp, teheccüd namazı kılmalı, tefekkür ve zikirle meşgul olmalı ve meali ile birlikte bir miktar Kur'an okumalıdır. Sabah ezanla birlikte kalkmalı; tefekkür, istiğfar ve bilinçli zikirle meşgul olmalı, bu arada sabah namazının farzını kılmalıdır.
İlâhî sözleri kullara ulaştıran harf ve seslere kelâm-ı lafzî denir. Bunlar Allah'ın zâtında bulunmayıp herhangi bir nesnede yaratıldıklarından hâdistir ve mecazi olarak kelâm-ı ilâhî diye adlandırılır.
Güzel söz; gönül alan, onur kırmayan, hak ve doğruyu gösteren bütün sözlerdir. Fertler arasında sevginin, hak ve doğrunun üstün tutulması; nefret ve düşmanlığın giderilmesi, hakka uygun sözlerle mümkün olmaktadır.
Güzel söz söylemenin dinimizde önemli yeri vardır ve Hz. Peygamberimiz: “Tatlı dil, güzel söz sadakadır” demiştir. yahut sussun” demiştir. Hayırlı ve güzel söz, sahibine Allah'ın rızasını kazandırır, nimetleri ile nasiplenir.
Mümin, zerre kadar dahi olsa insana ve hiçbir canlıya zarar vermez, yetimin ve yoksulun hakkına girmez, ticaretinde kimseyi aldatmaz, ölçü ve terazide hile yapmaz, yalan söylemez, iftira etmez, karıncayı incitmez. Çünkü her şeyi bilen ve gören Allah aklında ve gönlündedir.
Takipçilerine, "iman etmiş" veya "inanan" anlamlarına gelen mümin veya "Allah'a teslimiyet gösteren" anlamına gelen Müslüman denir.
Kâfir (Arapça: كافر - kāfir, çoğulu: كفّار - kuffār, kadın için kâfire kullanılır, çoğulu: kevâfir), İslam dinî terminolojisinde küfür işleyerek dinden çıktığı düşünülen veya hiç Müslüman olmamış kişiye denir.
Bunlar; Kur'an-ı Kerim. Hadisler.
İslâmın Şartları
İslâmın beş şartı, Hz. Peygamber'den (sav) nakledilen, “İslâm beş esas üzerine bina edilmiştir: Allah'tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed'in Allah'ın Resûlü olduğuna şahitlik etmek.
2–Malın Muhafazası, 3–Dinin Muhafazası, 4–Aklın Muhafazası, 5– Neslin Muhafazası.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri