Ülkedeki yanlışlar hakkında herkesin bilgi sahibi olmasını isteyen Atatürk, Harp Okulu'nda başladıkları el yazısı ile gazete hazırlama işine geri döndü ve gazete çıkarmaya başladı.
Hakimiyet-i Milliye
İlk sayının gazete başlığının altında ise “mesleği milletin iradesini hakim kılmaktır” diye yazmaktadır. 10 Ocak 1920 günü yayınlanan gazetenin ilk başyazısını Mustafa Kemal yazmıştır.
Minber Gazetesi, Osmanlı Devleti için adeta sonun başlangıcı olan Mondros Mütarekesi'nden hemen sonra, 1 Teşrin-i sani (kasım) 1918 tarihinde yayınlanmaya başlandı. Toplam 51 sayı olarak yayınlanan gazete, 21 Kanun-i evvel (Aralık) 1918 tarihinden son sayısını çıkardıktan sonra Türk basın tarihindeki yerini aldı.
Minber gazetesinin dikkat çeken iki özelliği vardır. İlki yayın hayatına başladığı kasım 1918 yılı, diğeri de gazetenin sahip ve ortağı. Minber, Mondros Mütârekesi'nin imzalandığı 30 Ekim 1918'in hemen ertesi günü yayın hayatına başlamıştır.
Tam o sıralarda, 1 Kasım 1918 tarihinde Minber adlı bir gazete çıkarıldı. 21 Aralık 1918 tarihine kadar toplam 51 sayı çıkan bu gazetenin sahipliğini, Ali Fethi Bey (Okyar), sorumlu müdürlüğünü ise Dr. Rasim Ferit yaparken, gazete için en büyük fedakârlığı ise Atatürk yapmıştı.
İlgili 32 soru bulundu
Gazetede Mustafa Kemal Paşa da köşe yazarlığı yapmıştır. Kurtuluş Savaşı'nın galibiyetle sonuçlanması ve Cumhuriyetin ilanından sonra da Cumhuriyet Halk Fırkası'nın yarı-resmi yayın organı olarak hayatını sürdüren Hakimiyet-i Milliye; 1934 yılında Ulus adını almıştır.
Türkiye'de gerçek anlamda gazetecilik 1860 yılında, bu iki girişimci gazeteci aydın tarafından yapılmaya başlanmıştır.
İstikbâl gazetesinin kurucusu ve başyazarı olan Faik Ahmet Barutçu aynı zamanda. Traba zon Muhafaza-i Hukuk-ı Millîye Cemiyeti'nin kurucuları arasında yer almıştır.
Sol sütunda Mustafa Kemal ile yayımlanan mülakat metni ve fotoğraf görülüyor. Toplam 51 sayı çıkarmıştır. Sahipliğini Ali Fethi Bey'in (Okyar), Sorumlu Müdürlüğü'nü Rasim Ferit'in (Talay) yaptığı ve Mustafa Kemal Paşa'nın (Atatürk) kuruluş sermayesi ve yayımına katkıda bulunduğu gazete uzun ömürlü olmadı.
Albayrak: Mart 1913–1921 arasında Erzurum'da yayınlandı. Selim Polat tarafından kurulan gazete, İttihat ve Terakki Partisi'nin yayın organı durumunda idi ve Millî Mücadele yıllarında Doğu Vilayetleri Müdafaa-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti'nin güçlü bir sesi olmuştur.
Tanzimat Döneminin ilk gazetesi ve Osmanlı Devleti'nin ilk resmi gazetesi olan Takvim-i Vakayi 2. Mahmut'un çabalarıyla 11 Kasım 1831'de yayın hayatına başlamıştır. Takvim-i Vakayi devlet eliyle, devlet matbaasında memurlar vasıtasıyla haftalık olarak yayınlanmıştır.
Ülkemizde Devletin yayın organı olan ve birçok resmî işlemin geçerliliğinin bağlandığı Resmî Gazetenin kökeni, Sultan II. Mahmut döneminde Tarihçi Esat Efendi'nin yönetiminde 11/11/1831 tarihinden itibaren haftada bir yayımlanmaya başlanan “Takvim-i Vekayi” gazetesine dayanmaktadır.
Mustafa Kemal Paşa bu heyetin başkanı olarak seçilmiştir. Bu heyet Sivas Kongresi ile beraber bütün ülkenin temsilcisi haline gelmiştir. Kongrede Milli Mücadele'yi halka anlatabilmek için bir gazete çıkartılmasına karar verilmiştir. Bu amaçla kurulan gazeteye İrade-i Milliye adı verilmiştir.
10 Ocak 1920 tarihinde yayın hayatına başlayan gazete, bizzat Mustafa Kemal Paşa tarafından kurdurulmuştur. Hakimiyet-i Milliye, Millî Mücadele hareketinin dayandığı fikrî temelleri, görüş ve kararları halka yaymak üzere çıkarılmıştır. Gazetenin tarihî kıymeti de buradan kaynaklanmaktadır.
Vakit gazetesi ilk olarak 1875 yılında Filip Efendi tarafından yayınlanmıştır. 1884 yılına kadar yayınlarını sürdüren Vakit, 1884 ile 1917 tarihleri arasında yayınlanmamıştır. Vakit gazetesi, 22 Teşrin-i Evvel Ekim 1917'de Ahmed Emin Yalman ve Mehmet Asım Us tarafından tekrar yayın hayatına başlatılmıştır.
Mustafa Fazıl Paşa tarafından kullanıldıklarını anlayan Ali Suavi, Yeni Osmanlı Cemiyetinden uzaklaşmış ve Muhbir'in matbaa aletlerinin çalınmasından dolayı gazetesi kapanmıştır. Ali Suavi de Paris'e geçerek burada Ulum'u yayımlanmaya başlamıştır (Çelik 1993: 19-22).
Ziya Bey, Ali Suavi, Nuri, Reşat, Rıfat Beyler, Namık Kemal ve Agâh Efendi'nin katıldığı toplantıda Suavi Efendi'nin Muhbir, Ziya Bey ile Namık Kemal'in Hürriyet gazetesini çıkarmaları kararlaştırıldı. İlk olarak Londra'da 31 Ağustos 1867'de Muhbir gazetesi çıkarıldı.
İkdam, 5 Temmuz 1894 (1 Muharrem 1312) yılında Ahmet Cevdet tarafından kurulmuştur. Şapolyo'ya göre, istibdat devrinin büyük gazetelerinden biri olan İkdam, fikir ve havadis gazetesi olarak yayın hayatına başlamıştır (Şapolyo, 1971: 166).
22 Mart 2018'de Demirören Holding tarafından satın alınmıştır. Satın alma sonrası yaklaşık 50 yazar toplu olarak işten çıkarıldı.
Alemdar, 1912-1922 yılları arasında İstanbul'da yayımlanan ve Türk Kurtuluş Savaşı'na karşı çıkan günlük gazete.
Gazete, 1875 yılında İstanbul'da Çiçek Pasajı'nda ciltçilik yapan Papadopulos tarafından Sabah adıyla yayımlanmaya başladı. Başyazarı Şemsettin Sami olan gazete, sık sık sansürle başının derde girmesi ve Şemsettin Sami'nin gazete patronuyla anlaşamayarak ayrılması üzerine 1882'de el değiştirdi.
Namık Kemal ve Ziya Paşa'nın 1868-1870 arasında Londra'da çıkardığı 'Hürriyet' gazetesi, 'Sürgünde Muhalefet - Namık Kemal'in Hürriyet Gazetesi' adıyla yayımlandı. Ele aldığı konular ve yayın tarihi yönünden dikkate değer bir eser.
Türk basın tarihinde bir resmi gazete olarak 'ilk' olma özelliğini taşıyan Takvim-i Vekayi, 1831 yılında yayın dünyasına girmiş ve üslendiği haber göreviyle birlikte Batılılaşma süreci içindeki Osmanlı İmparatorluğunda topluma çağdaş yaşam, görüş ve düşünceler açısından yeni bakış açıları kazandırma yolunda da önemli ...
Çoğu araştırmacıya göre dünyanın ilk gazetesi 1609'da Bremen yakınlarında yayımlanan Avis Relation Oder Zeitung'dur. Aynı yıl Strasbourg'da Relation adlı başka bir gazetenin yayımlanmaya başladığı da bilinmektedir.
Böy- lece 1831 yılında Osmanlı Devleti'nde ilk resmi gazete olan Takvim-i Vakayi yayımlanmıştır. Bu gazeteden on yıl sonra Osmanlı Devleti'nin ikinci gazetesi olan Ceride-i Havadis Gazetesi 1840 yılında yayın hayatına başlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri