Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleştirilmiş Kocacık Yörüklerindendir. Annesi Zübeyde Hanım ise Selânik yakınlarındaki Langaza kasabasına yerleşmiş eski bir Türk ailesinin kızıdır.
Dedesi Feyzullah Efendi'in taşıdığı "Sofu-zade" (Sofular) lâkabı, yerleştikleri Sarıgöl bölgesindeki yer adları ve ailedeki hatıraların gösterdiği üzere, Mustafa Kemal Atatürk'ün anne soyu Karaman'dan Rumeli'ye gelen ve bundan dolayı da "Konyarlar" olarak Rumeli'de anılan Yörük Türkmenlerdendir.
Falih Rıfkı Atay'ın aktardığına göre, 1830'larda Selanik'e Söke'den göç etmiştir. Ali Rıza'nın ailesi, bugün bir anma evinin bulunduğu Kuzey Makedonya'da, Centar Župa Belediyesi'nde Kodžadžik'ten gelmektedir.
1857 doğumlu Zübeyde Hanım ile 1839 doğumlu Ali Rıza Efendi 1870 veya 1871 yılında evlendiler. Bu evlilikten altı çocukları olmuştur: Fatma (1871/72-1875), Ahmet (1874-1883), Ömer (1875-1883), Mustafa (Kemal Atatürk) (1881-1938), Makbule (Boysan, Atadan) (1885-1956) ve Naciye (1889-1901).
Mustafa Kemal Atatürk'ün baba soyu, Aydın/Söke'den gelerek Ma- nastir Vilayeti'ne yerleştiler. Ali Rıza Efendi Manastır Vilayeti'nin Debre-i Bala Sancağı'na bağlı Kocacık'ta (muhtemelen 1839'da) dünyaya gelmiştir. Aile sonradan Selanik'e giderek yerleşmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Soyadı Kanunu'nun çıkmasından beş ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verildi. 17 Aralık 1934'te çıkarılan yasa ile bu soyadının diğer kişiler tarafından kullanılması yasaklandı.
1979 yılında TRT'de yayımlanan Atatürk'ten Anılar adlı programın 31. bölümüne konuk olan Dilâçar, Mustafa Kemal Paşa'ya "Atatürk" soyadının verilmesi teklifinin Konya milletvekili Naim Onat'tan geldiğini ve Ruşen Eşref tarafından paşaya iletildiğini söylemesine rağmen ölümünün ardından Mustafa Kemal'e "Atatürk" ...
Atatürk "Güneş Dil Teorisi" nedeniyle Türk dilleri içerisinde eski Doğu ve Batı Türk dil lehçelerinden kendi Arapça ismine benzeyen isimler aramış ve bunun sonucunda da "kale, sur, ordu" anlamlarına gelen "kamal" ismiyle Arapça kökenli olup "mükemmel" anlamına gelen "kemal" ismini değiştirmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk (1881, Selanik, Osmanlı İmparatorluğu - 10 Kasım 1938, İstanbul, Türkiye), Türk asker, devlet adamı, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. (1935'ten sonra mareşal.)
mustafa kemal'in sülalesi olan kızılcaoğulları, rumeli aleviliğinin anadolu koludur. bu kolun anayurdu tokat –almus tozanlı vadisidir. bugün burada yaşayanların tümü de alevidir.
Selanik, Yunanistan sınırları içerisinde yer alan bir ildir. Uzunca bir süre Osmanlı Devleti yönetiminde kalan Selanik, 20. YY'da Yunanistan hakimiyetine geçmiştir.
Öz: Atatürk döneminde Bulgaristan, Romanya ve Yugoslavya gibi Balkan ülkelerinden Türkiye'ye 410 bin dolayında Türk göçmen gelmiştir.
Gaziantepliler de buna karşılık kent meclisince, Büyük Önder'e hemşehrilik teklif ederek Atatürk'ün de tensipleriyle merkeze bağlı Bey Mahallesi nüfusuna kaydedilmiş ve resmi olarak Gaziantepli olmuş ve bu durum bizim için ayrı bir gurur kaynağı olarak tarihe not düşülmüştür.
Yunanistan Vatandaşlık Yasasının hiçbir maddesi, bir kimsenin ecdadının bugünkü Yunanistan topraklarında doğduğu gerekçesiyle başka bir ülke vatandaşı olan torunlarına vatandaşlık hakkı öngörmüyor. Yunanistan'da vatandaşlık alınabilmesini öngören böyle bir yasa yok.
Madde 1 – Her Türk öz adından başka soy adını da taşımağa mecburdur. Madde 2 – Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır. Madde 3 – Rütbe ve memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle umumi edeplere uygun olmıyan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları kullanılamaz.
Kanun layihası üzerinde TBMM'de görüşmelere 16 Haziran'da başlanmış, 2525 sayılı, 15 maddelik Soyadı Kanunu 21 Haziran 1934'te kabul edilmiştir. Kabul edilen “Soyadı Kanunu” ile her Türk'ün öz adından başka soyadı taşıması zorunlu tutuldu.
Soyadları ilk kez nüfus sayımına yardımcı olması amacıyla M.Ö. 2582'de Çin'de kullanılmaya başladı ve bu fikir kısa sürede dünya geneline yayıldı. Ortaçağ boyunca Batı Avrupa'da nüfus arttıkça soyadları insaları birbirinden ayırmak için kullanıldı.
2 Mart 1942'de sona eren yarışma sonrasında yapılan değerlendirmeler sonucunda, Emin Onat ve Orhan Arda'nın projesinin, birtakım değişikliklerle uygulanmasına karar verildi ve 9 Ekim 1944'te gerçekleştirilen temel atma töreniyle inşaata başlandı.
Mustafa Kemal Atatürk'ün babasının ismi Ali Rıza Efendi'dir. Babası Kızıl Hafız Ahmed Efendi ile annesi Ayşe Hanım'ın oğlu olarak 1839 yılında Selanik'te dünyaya gelmiştir.
Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım, 1857'de Selanik yakınlarındaki Langaza'da doğdu. Ailesi “Sofuzadeler” olarak bilinen Feyzullah Ağa ile onun 3.evliliğini yaptığı Ayşe Hanım'ın tek kızı olan Zübeyde Hanım'ın annesine, bilge kişiliğinden dolayı “Molla Hanım” denilmekteydi.
525 sayılı Soyadı Kanunu'muz 21 Haziran 1934 tarihinde kabul edilmiştir. O tarihe kadar ülkemizde soyadı yerine geçmek üzere ailelerin lakapları kullanılıyor ve insanlar bu lakaplarıyla tanınıyordu. Nitekim bu satırların yazarının baba tarafı 'Sakaveliler', ana tarafı ise 'Nalbantlar' olarak tanınıyordu.
Bir gün Matematik öğretmeni Mustafa Efendi öğrencisi Mustafa'yı (Atatürk), çağırarak "Senin de adın Mustafa, benim de. Bundan sonra senin adın Kemal olsun" der ve o günden sonra Mustafa'nın adı Mustafa Kemal olur .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri