Yumurtlama bir sonraki adet başlangıcından 14 gün önce gerçekleşmektedir. Aynı şekilde adetten önceki 12-18 gün arasında da meydana gelebilir. Regl döngüsü 35 günse 19 ile 25. günde doğurganlık dönemi olabilir. Eğer 23 günlük bir döngü varsa 7 ile 13. günler arasında yumurtlama gerçekleşebilir.
Yumurtlamadan 72 saat öncesi ve 24 saat sonrası dışındaki dönemde hamile kalınmaz. Aslında bir kadının 1 ay içinde hamile kalabileceği sadece 4 günlük bir dönem vardır.
28 günlük adet döngüsünde yumurtlama dönemi 14. güne denk gelmektedir ve bu dönem sadece 5-6 gün sürmektedir. Dolayısıyla bu günler dışında hatta bu günlerin 3. gününden sonra bile hamile kalma ihtimali azdır. Cinsel ilişkiye girildiğinde sperm 3-5 gün boyunca canlılığını koruyabilmektedir.
Adet döneminden hemen önce hamile kalma şansı çok düşüktür. Döngüleri düzenli olan kadınlarda, yumurtlama dönemi kanamanın başlangıcından bir süre önce meydana gelir. Yumurtalar ise yalnızca 12 ila 24 saat boyunca aktiftir. Adet döneminden önceki günlerde cinsel ilişkinin güvenli olduğu söylenebilir.
Hamileliğin oluşabilmesi için kadının yumurtlama zamanını bilmesi son derece önemlidir. Her 28 günde bir adet gören kadının yumurtladığı gün çoğunlukla 14. gündür. Ancak yumurtlama 12 ila 18. günler arasında da gerçekleşebilir. 35 günde bir adet gören kadınlarda ise yumurtlama 19 ila 25. günler arasında gerçekleşir.
İlgili 19 soru bulundu
Eğer 23 günlük bir döngü varsa 7 ile 13. günler arasında yumurtlama gerçekleşebilir. Yumurta, yumurtlama sonrasında 24 saat canlı kalabilir. Bu sürede sperm yumurtayla birleşerek döllerse hamilelik olabilir. Ancak illa ki hamile kalmak için tam yumurtlama gününde cinsel birlikteliğe gerek yoktur.
Kadın genital sisteminde, sperm hücresi ortalama 72 saat canlı kalabileceği için, hesapladığınız yumurtlama gününün 3 gün öncesi; yumurtanın ömrü de 24 saat olduğu için bu günün 1 gün sonrası arasındaki dönem, gebe kalabilme ihtimalinizin en yüksek olduğu dönemdir.
Adetten temizlendikten sonraki 2. gün adet süresine bağlı olarak adetin 7. ve 9. günlerine denk düşmektedir. Yumurtlama günü hesaplanırken adetin ilk günü baz alınır. Yumurtlama gününe yaklaştıkça gebe kalma olasılığı başlar.Gebe kalma ihtimali % 15-20 aralığındadır. Adetten 2 gün sonra gebe kalma ihtimali vardır.
Spermlerin belli bir süre canlı kaldığı da düşünüldüğünde adet bittikten sonra girilen cinsel ilişkinin de gebelikle sonuçlanması mümkün olduğu gibi genel olarak adetten sonra 6. günde ilişkiye girmeye başlamak ve gün aşırı birliktelik yaşamak hamilelik şansını arttırır.
Yani genel olarak ilişkiden 1 ila 3 gün içerisinde kişi hamile kalır. Bu durum genel olarak 3. gün gerçekleşir. Daha sonra hamilelik belirtileri ise ikinci haftadan itibaren fiziksel ve testler üzerinden kendisini göstermeye başlar.
Adet Dönemine Yakın Hamile Kalınır Mı? Genellikle adetten 4 gün öncesine kadar hamile kalma ihtimali çok düşük olsa da, olasılık vardır. İlişkiden yaklaşık 3 ile 4 gün içerisinde bebeğin rahme düşmesi söz konusudur.
Adet döneminde hamile kalınır mı sorusunun cevabı evet olarak belirtilebilir. Adet döneminin ilk günlerde gebelik oluşma olasılığı çok düşüktür. Ancak adet döneminin son günlerine doğru cinsel ilişki yaşayan kadınlarda bir gebelik oluşma olasılığı daha yüksek olur.
Ancak uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre adetin 4. Gününde cinsel ilişkiye girildiğinde hamile kalma olasılığı düşük olacaktır. Bunun nedeni ise spermlerin rahimde uygun koşulu bulduğunda sadece 72 saat boyunca canlı kalmasıdır.
Adetin ilk günüyle beraber ilk 8 gün güvenli günlerdir. 9 ila 18. günler en az güvenli olan günlerdir çünkü yumurtlama gerçekleşir. Bu sürede cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir. Takvim yöntemi ile doğum kontrolünün cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korumayacağını akılda tutun.
En son korunmasız ilişkiden sonra zamanında, normal miktarda adet görmüş bir kadın gebe değildir. Ama adet miktarı, süresi, kanama şekli normal adetten farklı ise, kişi bir farklılık hissetmişse gebelik yönünden analiz gerekir.
🌼Eğer kadın adet döneminde cinsel ilişkiye girmeyi istiyorsa, herhangi bir ağrısı ve sancısı yoksa, kendini rahat hissediyorsa cinsel ilişki olabilir. Fakat bu durumda mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Çünkü adet döneminde Rahim içindeki kanın dışarıya atılması için rahim ağzı açıktır.
Böyle durumlarda adetin hemen arkasından 1 gün sonra dahi hamile kalma durumu söz konusudur. Kanamanın bitişi ile beraber hemen arkasından bir cinsel beraberlik söz konusuysa, kişinin hamile kalması mümkün hale gelir.
Doğurganlık çağındaki bir kadında yumurtlama beklenen adetten ortalama olarak 14 gün öncedir. Bu nedenle hiç bir kadında adete 2 gün kala gebelik oluşmaz.
Kız çocuğu için muhtemel yumurtlama gününden 2-4 gün önce ilişkiye girilmeli, servikal mukusun en bol olduğu dönemde ilişkiye girilmemelidir. Erkek bebek için en uygun ilişki zamanı yumurtlamadan 12 saat önce cinsel ilişkiye girilmelidir.
Adetin son günü ilişkiye girilir mi diyenler için evet demeliyiz. Adet sırasında yasaklanan cinsel ilişkinin helal sayılabilmesi için ise iki şart aranmaktadır. Adetin bitmesi ve yıkanıp temizlenmek şartlardır. Adet halinde ilişki yaşamak haram kılınmışsa da son aşamaya varmadan yakınlık helal sayılmıştır.
Herkesin her çiftin hak ettiği ödülü kazanması eş zamanlı değildir. Bu nedenle bedensel hiçbir sorunu olmasa da düzenli cinsel birliktelik olsa da çiftler ilk denemede hemen hamile kalamayabilir.
Kadınların çoğunda, yumurtlamanın gerçekleştiği süreçte alt batında ağrı ve kramplar olabilir. Döllenen yumurta rahime doğru yol alırken çok hissedebilen kadınlarda kramplar yaşanmasına neden olabilir. Her kadında hissedilir diyemeyiz ama ağrı eşiği düşük kadınlarda his daha fazla olabilir.
Çiftlerin yaklaşık %80'i altı aylık denemeden sonra hamile kalır. Yaklaşık %90'ı da hamile kalmaya çalıştıktan ancak 12 ay sonra hamile kalacaktır. Bu oranlar, her ay iyi planlanmış adet dönemlerine göre ilişki yaşadığınızı varsayar.
Yumurta (oosit) 24 saat, sperm 48-72 saat süresince döllenme yeteneğine sahiptir. Bununla beraber ovulasyondan 5 gün önce, 3 gün sonra toplam 8 gün içinde de döllenme gerçekleşebilir. Yumurta içinde sperm girince zona reaksiyonu denilen bir durum gerçekleşir. Bu da yumurta içine farklı sperm girişini engeller.
Genellikle kadınların önemli bir bölümü gebelik döneminde adet kanaması yaşamazlar. Ancak önemli bir bölümü dış gebelik, düşük, doğum kontrol yöntemi sonrası gebelik gibi nedenlere bağlı olarak çeşitli kanamalar yaşayabilirler. Bunun yanında yerleşme kanaması şeklinde ilk 3 ay içinde yaşanan çeşitli kanamalar vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri