Soyadı Kanunu'nun çıkmasından beş ay sonra 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen 2587 sayılı kanunla Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verildi. 17 Aralık 1934'te çıkarılan yasa ile bu soyadının diğer kişiler tarafından kullanılması yasaklandı.
1979 yılında TRT'de yayımlanan Atatürk'ten Anılar adlı programın 31. bölümüne konuk olan Dilâçar, Mustafa Kemal Paşa'ya "Atatürk" soyadının verilmesi teklifinin Konya milletvekili Naim Onat'tan geldiğini ve Ruşen Eşref tarafından paşaya iletildiğini söylemesine rağmen ölümünün ardından Mustafa Kemal'e "Atatürk" ...
Bilindiği üzere Gazi Mustafa Kemal'e “Atatürk” soyadı 17 Aralık 1934 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verildi. Bu kanun teklifinin altında bizzat İsmet Paşa'nın imzası vardı. Sonraları Mustafa Kemal de İsmet Paşa'ya “İnönü” soyadını vererek kendisini onurlandırmıştı.
Atatürk "Güneş Dil Teorisi" nedeniyle Türk dilleri içerisinde eski Doğu ve Batı Türk dil lehçelerinden kendi Arapça ismine benzeyen isimler aramış ve bunun sonucunda da "kale, sur, ordu" anlamlarına gelen "kamal" ismiyle Arapça kökenli olup "mükemmel" anlamına gelen "kemal" ismini değiştirmiştir.
2525 numaralı “Soy Adı Kanunu”, 21 Haziran 1934 tarihinde kabul edildi ve 8 gün sonra 2 Temmuz 1934'te yürürlüğe girdi. Yasaya göre her Türk, öz adından başka soy adını da taşımağa mecburdu. Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soyadı sonda kullanılacaktı.
İlgili 34 soru bulundu
Cevap. Atatürk soyadını duyduğunda Mustafa Kemal'in söylediği ilk cümle ne olmuştur? Cevap: Bir çok kereler bu kelimeyi tekrar etmiş ve bu ismin çok iddialı olduğunu söylemiştir.
Yasanın amacı, o güne kadar kişilerin öz adlarının yanında bir soyadı yerine dini , sosyal ve ailevi unvanlar taşımalarının yol açtığı ayrımı ortadan kaldırmak ve nüfus işlemleri, askere alma, okul kaydı, tapu işlemleri gibi alanlarda yaşanan karışıklıkları gidermekti.
Atatürk bütün Kemal'leri eşeklikle suçlamıştır. Düşünsenize Yahya Kemal eşek, Behçet Kemal eşek, Namık Kemal eşek, kim eşek değil, Atatürk." ifadelerini kullandı.
Arapça kökenli bir isim olarak Türkçeye yerleşmiş Kemal adı, Türkiye'de erkekler için kullanılan en yaygın isimlerden biridir.
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleştirilmiş Kocacık Yörüklerindendir.
Madde: 1-Kemal öz adlı cumhur reisimize ATATÜRK soyadı verilmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk'ün babasının ismi Ali Rıza Efendi'dir. Babası Kızıl Hafız Ahmed Efendi ile annesi Ayşe Hanım'ın oğlu olarak 1839 yılında Selanik'te dünyaya gelmiştir.
SOYADI KANUNU
Osmanlı Devleti zamanında kişilerin soyadları yoktu. Kişinin adının yanına baba adı, doğum yeri veya bağlı bulunduğu boy yazılırdı. Bu durum çeşitli karışıklıklara sebep oluyordu.
525 sayılı Soyadı Kanunu'muz 21 Haziran 1934 tarihinde kabul edilmiştir. O tarihe kadar ülkemizde soyadı yerine geçmek üzere ailelerin lakapları kullanılıyor ve insanlar bu lakaplarıyla tanınıyordu. Nitekim bu satırların yazarının baba tarafı 'Sakaveliler', ana tarafı ise 'Nalbantlar' olarak tanınıyordu.
Atatürk'ün imzası
Hagop Çerçiyan'ın oğlu Dikran Çerçiyan, Türkiye'de uzun yıllar bu konunun üzerine sünger çekildiğini, bundan dolayı Çerçiyan'ın büyük bir üzüntü yaşadığını söyledi. Dikran Çerçiyan "Bazıları babamı unutmak için çabalıyorlardı.
Independent Türkçe'den Keremcan Karabatak'ın haberine göre, soyadları ilk kez nüfus sayımına yardımcı olması amacıyla M.Ö. 2582'de Çin'de kullanılmaya başlandı ve bu fikir kısa sürede dünya geneline yayıldı. Orta Çağ boyunca Batı Avrupa'da nüfus arttıkça soyadları insaları birbirinden ayırmak için kullanıldı.
Asaf ismi Arapça kökenlidir. Vezir anlamında kullanılmaktadır. Sözcüğün bu anlamı Hazreti Süleyman zamanına dayanır. Hazreti Süleyman'ın güçlü ve zeki vezirinin adı Asaf'tır.
Arapça kökenli bir sözcük olan Kemal, toplumda bilinen en yaygın erkek çocuğu isimleri arasındadır. Bu ismin içeriği anlam "olgunluk" demektir. Kemal ismi ile ifade edilen olgunluk, insanın ulaşabileceği en üst mertebedir.
Mustafa (Arapça: مصطفى), İslam peygamberi Muhammed'in seçilmiş/seçkin anlamına gelen lakabıdır. Arapça kökenli bir erkek adı olarak kullanılmaktadır.
Bunun üzerine Atatürk dilini tamamen içeri çekip sağına döndü. Orada birisiyle konuşur gibi 'Aleykümselam' dedi ve derin bir komaya girdi. Bundan 38 saat 5 dakika sonra da tıbben ölümü gerçekleşti."
Güreşe oldukça meraklı olan Atatürk'ün, cirit ve at yarışlarını da izlediği hatıralarda yer alıyor. Manastır Askeri İdadisi'ndeki eğitimi sırasında jimnastik dersleri alan Mustafa Kemal'in, İstanbul'daki Harp Okulu ve Harp Akademisi'nde de Ta'lim ve Tatbikat derslerinde başarılı olduğu kayıtlarda göze çarpıyor.
Atatürk'ün en sevdiği ders, "matematik" dersidir. Bunu birçok defa bizzat kendisi dile getirmiştir.
2525 sayılı Soyadı Kanunu'na göre bireylerin soyadı kullanmaları zorunludur. Ancak bireyler yabancı ırk ve millet isimlerini soyadı olarak kullanamazlar(Soyadı Kanunu 3. madde) Söz konusu yasak, anayasa- daki eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi'nin önüne taşınmıştır.
Madde 1 – Her Türk öz adından başka soy adını da taşımağa mecburdur. Madde 2 – Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır. Madde 3 – Rütbe ve memuriyet, aşiret ve yabancı ırk ve millet isimleriyle umumi edeplere uygun olmıyan veya iğrenç ve gülünç olan soyadları kullanılamaz.
Türk Medeni Kanunu'nun 321'inci maddesine göre “Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin soyadını taşır.” Bu hüküm gereği çocuk aile birliği içinde aile soyadı olarak babanın soyadını taşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri