Her bir nefeste akciğerlerinize çektiğiniz havanın miktarı, aldığınız oksijenin vücudunuzdaki yaşam macerasını doğrudan etkiler. Belli hastalıkların varlığı dışında hepimizin kanı oksijene yüzde 95 ila 99 oranında doymuş halde bulunur.
Havanın yaklaşık %21' i O2'dir. Eğer dışarı ile bağlantılı bir yerde iseniz (penceresi açık oda gibi) aldığınız ve verdiğiniz gazların odadaki havanın oranlarında bir etkisi olmayacaktır. Ama kapalı bir yerde iseniz (minibüs, araba vs.) muhtemelen bir süre sonra baş ağrısı ve halsizlik yaşayacaksınız.
Hemoglobin kan akımı yoluyla ulaştığı dokulara oksijeni taşıyarak bırakır ve dokularda oksijenin kullanılması sonucunda ortaya çıkan karbondioksiti dokulardan alarak akciğerlere getirir ve bu karbondioksit akciğerler yoluyla nefesin verilmesiyle dışarı atılır.
oluşur. ✓ Soluduğumuz hava normalde % 21 oksijen, % 78 azot, % 1 oranında diğer gazları içermektedir. ✓ Biz soluduğumuz havada bulunan % 21 oranındaki oksijenin sadece % 5-6 sını kullanırız.
Her nefes alışımızda ciğerlerimize yarım litre temiz hava dolmaktadır. Yani, günde yaklaşık 12,000 litre hava tüketiyoruz.
İlgili 41 soru bulundu
En faydalı ve doğru nefes, her iki burun kanalından birden eşit oranda, farkındalıkla ve kontrollü olarak yavaş yavaş alınan nefestir. Ağızdan nefes alındığında oksijenden yeteri kadar istifade edilemez. Bunun nedeni nefesin vücuda girişini sağlayan kanallarının burun deliklerinden başlıyor olmasıdır.
Aldığımız havada oksijen oranı yüksek iken dışarıya verdiğimiz havadaki oksijen miktarı düşük, karbondioksit oranı yüksektir. İstirahat halindeyken aşırı nefes alıp verme, kandaki oksijen seviyesinin yükselmesine sebep olur ki bu duruma solunumsal al- kaloz adı verilir.
Nefes verdikten sonra, nabzınızı 30 saniye sonra tekrar kontrol edin. Nefesinizi 40 saniyeden az bir süre tutabildiyseniz, solunum sisteminiz pek iyi değil demektir. Ortalama sonuç 40-49 saniye olmalıdır. Nefesinizi 50 saniyeden fazla tutabiliyorsanız gerçekten iyi durumdasınız.
Hava; %21 oranında oksijen, %78 oranında azot, %0.93 oranında argon, %0.03 oranında karbon dioksit ve içlerinde değişken miktarlardaki su buharının (nem) da yer aldığı diğer az miktardaki gazlardan oluşur(1). Burada bizi ilgilendirenler; oksijen, azot, karbon dioksit ve sudur.
Solunum sistemi, oksijenin (O2) vücuda alınıp karbon dioksitin (CO2) dışarı atılmasını sağlar.
Sürekli ağızdan nefes almak diş etlerinin sürekli olarak havaya maruz kalmasına ve diş etlerinin kurumasına yol açabilir. Diş etleri kuruduğunda bakteri ve virüslere karşı direnci azalarak çeşitli diş eti problemleri ortaya çıkabilir.
Bu yüzden nefes ile aldığımız oksijeni kan yoluyla hücrelerimize gönderebilmemiz için derin nefes alıp biraz bekleyip uzunca nefesimizi bırakmalıyız. Doğru nefes almanın ilkeleri: Nefes burundan alınır burundan verilir. Alınan nefeste ciğerlerin tamamen dolduğu hissedilir.
NEFES TUTMAYI BİLMEK GEREK
Dikkat edin, bilinçsiz nefes tutma çalışmaları fayda yerine zarar verebilir. Gereğinden fazla nefes tutmak bedenin doğal biyokimyasına zarar verebilir. Indian Journal of Psychiatry'de yapılan bir çalışmada sürekli nefesini tutan çocuklarda davranış bozukluğu olduğunu ortaya koydular.
Atmosferde bulunan gazları iki grupta incelemek mümkündür. Atmosferde bulunan ve oranı değişmeyenler; %78 ile azot ilk sırada, %21 ile oksijen ikinci sırada bulunmaktadır. Geriye kalan %1'lik kısımda ise asal yani serbest halde dolaşan gazlar (helyum, hidrojen, kripton, argon, neon, ksenon) dır.
Uzmanlara göre ağız yoluyla değil, burunla nefes alınması gerekiyor.
Nefes almak ya da soluk almak havanın akciğerlere alınıp verilme işlemidir. Aerobik organizmalar enerji açığa çıkarabilmek için solunum yoluyla oksijene ihtiyaç duyar. Nefes almak vücudun ihtiyacı olan oksijenin alınıp karbondioksidin atıldığı tek işlemdir.
Atmosferde bulunan oksijeninin yüzde 75'ini ağaçların değil, denizlerdeki yosun türü bitkilerin ürettiği, bu nedenle tatilini deniz kıyısında geçiren ya da buralarda yaşayan kişilerin, oksijen açısından diğer yerlere göre daha şanslı olduğu bildirildi.
Suyun kütlesinin %88'i oksijendir, bu yüzden canlı organizmaların kütlesinin büyük bir kısmını oksijen oluşturur. Organizmalardaki hem organik (proteinler, yağlar ve karbonhidratlar) hem de inorganik (dış iskelet, dişler ve kemikler) neredeyse tüm ana moleküllerin yapısında oksijen bulunur.
Kabaca oksijenin deniz düzeyinde 160 mmHg olan basıncı, 2000 metrede 125 mmHg'ye, 3000 metrede 110 mmHg'ye ve 4000 metrede ise 100 mmHg'nin altına kadar düşmektedir. Yükseklerde ortalama her 150 metrede ısı 1o C derece düşmektedir. Kabaca 5500 metredeki oksijen basıncı, deniz düzeyinin yarısı kadardır.
Nefesi Tutma: Egzersiz nefes alındıktan sonra birkaç saniye boyunca nefesin tutulması ve sonra yavaşça verilmesi şeklinde uygulanır. Akciğerlerin kapasitesini artırmak ve vücuda daha fazla oksijen almasına yardımcı olmak için kullanılır.
Beyindeki kan damarları beynimize ihtiyaç duyduğu oksijeni taşırlar. Beynimiz herhangi bir nedenden dolayı 4 dakika veya daha uzun süre oksijensiz kalırsa beyin hücreleri ölmeye başlar ve kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir.
Nefesinizi 42 saniye ile 49 saniye arasında tutabiliyorsanız değerleriniz normal kabul edilebilir. 49 saniye üzerinde tutuyorsanız akciğer kapasiteniz üst seviyede olabilir.
Sâlikin yaşadığı yoğun tasavvufî halin hafiflemesi neticesinde duyduğu ferahlık, ayrıca velîlerin himmeti gibi anlamlarda kullanılan tasavvuf terimi. Velîlerde var olduğu kabul edilen olağan üstü irade gücü.
Solunum aleti olmadan dalan dalgıçların durumu biraz daha iyi. Onlar her defasında su altında en az üç dakika harcıyor. Bu alandaki rekor ise 214 metre derinliğe dalıp 4,5 dakika nefes almadan duran Herbert Nitch adlı dalgıca ait.
Ağızdan nefes almak; şiddeti yüksek egzersizlerde oksijen azlığının söz konusu olduğu durumlarda alınan oksijeni artırmak için kullanılır. Burun, yabancı maddeleri filtre eden karmaşık ve son derece işlevsel bir organdır. Nefes burun deliklerinden girerken nemlenir ve beden ısısına uygun hale gelir" şeklinde konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri