Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Müşteki şikayetinden nasıl vazgeçilir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Müşteki şikayetinden nasıl vazgeçilir?

Şikayetten Vazgeçme Nasıl Yapılır? Şikayetten vazgeçme soruşturma evresinde yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına, kovuşturma evresinde de yargılamayı yapan asliye ceza mahkemesi veya ağır ceza mahkemesine bir dilekçe ile veya sözlü beyanın tutanağa geçirilmesi suretiyle yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilgichukuk.com

Kamu davasında şikayetten vazgeçme ne olur?

Şikayetten vazgeçilen suç, takibi şikayete bağlı suçlardansa kamu davası düşer. Ancak, şikayetten vazgeçilmesiyle birlikte kamu davasının düşmesi sonucunun doğması için sanığın da vazgeçmeyi kabul etmesi şarttır. Aksi takdirde kamu davası düşmez; davaya devam edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Müşteki şikâyetinden vazgeçerse ne olur?

Bu durumda, müşteki şikayetten vazgeçse bile, ceza davası hakkında düşme kararı verilemez. Yargılamaya devam edilir, dava sonunda sanık hakkında şartları oluşmuşsa öncelikle beraat kararı verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Davacı şikayetini geri alınırsa dosya kapanır mı?

Savcılık şikâyete tabi suçlarda şikâyetin ardından soruşturma başlatır. Şikâyete tabi suçlarda şikâyetin geri alınması durumunda dava dosyası kapanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Davacı şikayetini geri alırsa ne olur?

Şikâyetten vazgeçmenin sonucu olarak soruşturmanın sona ermesi veya davanın düşmesi şikâyetten vazgeçmeyi kabul etmeyen sanığı etkilemez. Şikâyetten vazgeçilmesi halinde; soruşturma aşamasında soruşturma son bulacak, kovuşturma aşamasında dava düşecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Suç Duyurusu Nasıl Yapılır? Nasıl Şikayetçi Olunur? Şikayet Dilekçesi Nasıl Hazırlanır?

İlgili 21 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Şikayet geri çekilirse sicile işler mi?

Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık dolayısıyla verilen karar sicile kaydedilir. Ceza zamanaşımının dolduğunun tespitine ilişkin karar ile genel veya özel affa ilişkin kanun; özel affa ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı adli sicile yazılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: utkuarslan.av.tr

Hangi suçlarda şikayetten vazgeçme?

Şikayetten Vazgeçmenin Sirayeti: Suçtan zarar görene karşı işlenmiş suç, iştirak halinde işlenen bir suç ise, TCK'nin 73/5. maddesi uyarınca, suçtan zarar görenin suça katılan şüpheli veya sanıklardan bir tanesinden şikayetinden vazgeçmesi, diğer ortakları da kapsar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Mahkemeye çıkmadan şikayeti geri almak nasıl olur?

Şikayetten vazgeçmeden, vazgeçme mümkün değildir. Savcılığa verilen dilekçe ile şikayetten vazgeçildiği taktirde vazgeçme hüküm doğurur. Tekrardan şikayetçi olmak mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Şikayetten vazgeçme tek taraflı mı?

“Şikâyetten vazgeçme, tek taraflı bir işlem olmayıp, iki taraflı bir işlemdir. Suçtan zarar gören kimse, şikâyetinden vazgeçtiğinde, bu vazgeçmenin hukuki sonuç doğurması için, şikâyet olunan kimse tarafından bu vazgeçmenin kabul edilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ayboga.av.tr

Şikayetçi olan kişi mahkemeye gitmezse ne olur?

Müşteki Mahkemeye Gelmezse Ne Olur? Kural olarak müştekinin mahkemeye gitmesi ve beyanda bulunması gerekir. Mahkeme, mağdur veya şikayetçinin şikayet dilekçesinde belirttiği adresine tebligat gönderir. Mağdur veya şikayetçinin tebligata rağmen gelmemesi durumunda yeniden tebligat yapılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Kamu davasından nasıl kurtulurum?

Kamu Davası Düşer Mi? Şikayete bağlı kamu davalarında kamu davasının düşmesi için şikayet sahibinin şikayetini geri alması yeterlidir. Şikayete tabi olmayan suçlarda ise kamu davasının düşmesi için suçun oluşmadığının ispatı ve davalının ilgili davadan beraat etmesi gereklidir. Aksi taktirde kamu davası düşmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: safsoz.av.tr

Şikayetten ne zaman vazgeçilebilir?

Şikayetten vazgeçme karşı tarafın kabulüyle, hüküm kesinleşinceye kadar mümkündür (TCK m.73/4). Bu bağlamda şikayetten vazgeçme kural olarak infaza engel olmaz. Şikayet nasıl yapılmışsa, vazgeçmenin de aynı şekilde yapılması gerekir. Şikayet yazılı olacağına göre, vazgeçme de yazılı olmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Şikayetten vazgeçme tüm sanıkları kapsar mı?

(4) Kovuşturma yapılabilmesi şikayete bağlı suçlarda kanunda aksi yazılı olmadıkça suçtan zarar gören kişinin vazgeçmesi davayı düşürür ve hükmün kesinleşmesinden sonraki vazgeçme cezanın infazına engel olmaz. (5) İştirak halinde suç işlemiş sanıklardan biri hakkındaki şikayetten vazgeçme, diğerlerini de kapsar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdemakcay.av.tr

Şikayetini geri alan tekrar şikayetçi olabilir mi?

Taraflar anlaşacaklarına dair olan inancı nedeniyle mevcut şikayetlerinden de sonradan vazgeçmiş olabilirler. Hukuk sistemimizde bir kez şikayetten vazgeçildiğinde, tekrardan aynı suçtan şikayetçi olunamaz. Yani şikayetten vazgeçmeden dönme mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sezgenhukuk.com

Şikayetten vazgeçme hangi aşamada olur?

Soruşturma aşamasında şikayetten vazgeçme durumunda soruşturma sonlanır. Savcılık tarafından yapılan inceleme durur, şüpheli hakkında iddianame düzenlenmesi ve ceza davası açılması söz konusu olmaz. Kovuşturma aşamasında şikayetten vazgeçme halinde, sanık bu vazgeçme beyanını kabul ederse ceza davası düşer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Şikayetten vazgeçme tazminat davasını etkiler mi?

Görümdüğü gibi, 5237 sayılı TCK'na göre, ceza davasında yargıç huzurunda şikâyetten vazgeçildiği sırada, ayrıca kişisel haklardan da vazgeçilmemiş ise, tazminat isteme hakkı ortadan kalkmaz. Buna karşılık kişisel haklardan da vazgeçildiği (ayrıca) açıklanmış ise, artık tazminat isteme hakkı kaybedilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ertekinhukuk.com.tr

Davayı geri çekme ücreti nedir?

Davadan vazgeçilmesi, sulh olunması yada feragat edilmesi halinde aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerine hükmolunur. Fakat vekalet ücretinde durum farklıdır. Ön incelemeye kadar vazgeçilirse kanuni vekalet ücretinin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra vazgeçilirse tamamına hükmolunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Davacı davasından vazgeçerse ne olur?

Davadan vazgeçme halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçmeyip saklı tutarak davasını takip etmez. Bu durumda davacı ileride bu dava konusu hakkında dava açabilme hakkına sahiptir. Ancak feragat halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçer ve bu dava konusu hakkında bir başka dava açamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

Şikayetten vazgeçilirse kamu davası açılır mı?

ŞİKAYETTEN VAZGEÇİLİRSE KAMU DAVASI

Şikayete tabi suçlarda, şikayetten vazgeçilmiş olması kamu davasını düşürür. (TCK m. 73/4) Zira şikayete tabi suçlarda şikayet olmaksızın savcının veya polisin kendiliğinden soruşturma başlatması mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Müşteki sanık duruşmaya gelmezse ne olur?

Mahkeme hakimi tarafından müştekinin kolluk aşamasında verdiği ifade yeterli görülürse müşteki duruşmaya çağırılmayabilir. Müşteki Sanık Duruşmaya çağırıldıysa duruşmaya gitmek zorundadır. Müşteki Sanık duruşmaya gitmezse hakkında zorla getirme kararı çıkarılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: osmanmeteyildiz.av.tr

Asliye ceza mahkemesi gitmezsek ne olur?

Eğer bir ceza davasıysa mutlaka katılmak zorundasınız. Katılmadığınız takdirde mahkeme önce polis veya jandarma marifetiyle zorla getirilmenize karar verir şayet bu da işe yaramazsa hakkınızda yakalama kararı çıkarır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avgokhaner.com

Mahkemede müştekiye ne sorulur?

Soruşturma gerçekleştirildikten sonra kovuşturma aşaması başlar. Kovuşturma aşamasında mahkeme müştekiye davaya müdahil olma yani davaya katılma talebinin olup olmadığını sorar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Şikayet ne zaman davaya dönüşür?

Takibi şikayete bağlı suçlar şikayet süresi kanuna göre 6 aydır. Şikayet süresinin işlemeye başlaması suçun ve suçu işleyen kişinin öğrenilmesi itibariyle başlar. Suçun işlendiği tarih öğrenilmiş ancak kim tarafından işlendiği bilinmiyorsa şikayet süresinin işlemesi mümkün olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Savcı her şikayete dava açar mı?

Şikayete bağlı suçlar, mağdur/müşteki/suçtan zarar gören tarafından şikayet konusu edilmedikçe savcılık tarafından kendiliğinden soruşturma yapılarak ceza davası açılamaz. Ancak, takibi şikayete bağlı olmayan tüm suçlar savcılık tarafından kendiliğinden soruşturularak ceza davası açılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Müşteki ceza alır mı?

Müşteki, suçtan zarar gören, haksız bir eyleme uğrayan kişidir. Davacı ise bir hakkın yerine getirilmesi, bir hak kaybına uğraması halinde hak arayan kişidir. Müşteki ceza yargılamasında söz konusudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetekin.av.tr

Benzer sorularSıkça sorulan sorular

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT