Nihayet, İngilizlerle Ankara'da bu konu üzerinde yapılan görüşmeler bir anlaşma ile sona erdi. Sonuç olarak 5 Haziran 1926 tarihinde Ankara'da antlaşma imzalandı. 7 Haziran 1926 tarihinde TBMM'de onaylanarak kabul edildi. 1926 Ankara Antlaşması Maddeleri: Musul ve Kerkük vilayetleri Irak'a verilecektir.
Bölge, 1916 tarihli Sykes-Picot Antlaşması ile Fransa'ya bırakılmıştı. Nisan 1920 San Remo Konferansında Fransa, kendisini Orta Doğu'daki menfaatlerini desteklemesi sebebiyle, Musul bölgesini İngiltere'ye bıraktı.
5 Haziran 1926 tarihinde, Milletler Cemiyeti Konseyi'nin Musul vilayetinin Irak'a bağlanmasına ilişkin kararı doğrultusunda Türkiye ile Irak arasındaki sınırın belirlenmesi amacıyla Türkiye, İngiltere ve Irak arasında imzalanan antlaşmadır.
Madde - 9.
Akit Taraflar, Anlaşma'nın uygulanma alanında, 8. maddenin uygulanması ile ilgili olarak ortaya konabilecek özel hükümler saklı kalmak üzere, uyrukluk dolayısıyla uygulanan her türlü ayrımın, Topluluğu kuran Anlaşmanın 7. maddesinde anılan ilke uyarınca yasak olduğunu kabul ederler.
(Değerli, 2007: 131)12 Lozan Antlaşması'nın imzalanması Türkiye'nin Misak-ı Milli'de belirttiği ilkelere aykırı bir durum oluşturmuştur. Misak-ı Milli sınırları içinde tespit edilmesine rağmen Lozan'da çözüle- meyen Musul sorunu Türkiye'yi oldukça fazla surette uğraştırmıştır.
İlgili 26 soru bulundu
Nihayet, İngilizlerle Ankara'da bu konu üzerinde yapılan görüşmeler bir anlaşma ile sona erdi. Sonuç olarak 5 Haziran 1926 tarihinde Ankara'da antlaşma imzalandı. 7 Haziran 1926 tarihinde TBMM'de onaylanarak kabul edildi. 1926 Ankara Antlaşması Maddeleri: Musul ve Kerkük vilayetleri Irak'a verilecektir.
Brexit'ten sonra Ankara Anlaşması, İngiltere açısından sona erecek. Türk vatandaşları artık iş kurup İngiltere'ye yerleşmek için uygulamadan yararlanamayacak. İngiltere'nin AB'ye yükümlülükleri 31 Aralık 2020 sonuna kadar devam ediyor. Bundan dolayı Ankara Anlaşması da bu tarihe kadar yürürlükte kalacak.
İlk antlaşma 12 Eylül 1963'te imzalanan Ankara Antlaşması ve 23 Kasım 1970'te imzalanan ek antlaşma olan katma protokolüdür.
Ankara Anlaşması ile başvuru yapılabilen en popüler ülkeler; Başta Hollanda, İspanya, Almanya ve İrlanda olmak üzere bunun dışında Danimarka, Belçika, Slovakya, Litvanya, Luxemburg, İtalya ve Fransa da geçerli ama iş kurmak isteyenler için bu ülkeler pek avantajlı değil diyebiliriz.
ANKARA ANLAŞMASI (1926)
İngiltere ile Türkiye arasındaki barışı tehlikeye sokan ve krizler yaratan Musul sorunu, zorlukla çözüldü.
Osmanlı Devleti'nin Birinci Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmasını fırsat bilen ve bölgenin işgali için zaten önceden plan yapan İngiltere, 3 Kasım 1918'de başlattığı askerî harekâtla 15 Kasım 1918'de Musul'u işgal etmiştir.
XVI. yüzyılın başında, Şah İsmail (1500-1524), Akkoyunlular'dan Musul'u almışsa da, 1514'de Çaldıran zaferinden son- ra, Yavuz Sultan Selim 1517'de, Musul ve havalisini de Osmanlı hâkimi- yetine katmıştı. Musul'da 1534 yılında Kanuni Sultan Süleyman'ın Bağ- dat Seferi ile Osmanlı hâkimiyeti kesinleşmiştir.
Birinci Dünya Savaşı'nda Irak Cephesi'nde savaştığımız İngiliz Ordusu, Ku-tul Amara'da teslim olduktan sonra, yeniden başlattığı taarruzla stratejik hedef olarak seçtiği Musul'u Mondros Mütarekesi şartlarına aykırı olarak, 15 Kasım 1918'de fiilen işgal etmiştir.
Musul konusunda İngiltere'nin şiddetli direnmesinin nedeni, bölgenin petrol kaynakları açısından zengin oluşu, stratejik önemi ve İngiltere'nin imparatorluk yolları üzerinde bulunmasıdır.
Şeyh Sait ayaklanması, İngiltere'nin Musul tezini güçlendirmiş, İngiltere'ye yaramıştır. Ayaklanma bastırıldıktan sonra Milletler Cemiyeti Meclisi, 16 Aralık 1925 tarihinde Musul konusunda İngiltere'nin isteği doğrultusunda bir karar aldı. Yani Musul vilayetinin Irak'a bırakılmasına karar verdi.
Avukat Ali Güden detayları açıkladı. İngiltere Ankara Anlaşmasına benzer yeni iş vizesi “Yenilikçi Kurucu Vizesi”ni duyurdu. Yenilikçi Kurucu vizesi ile İngiltere'de 3 yıla kadar kalabilirsiniz. İşinizde ilerleme kaydettiğinizi göstermek için 12 ay ve 24 ay sonra onaylayan kurumla görüşmeniz gerekecek.
Miktar şu şekilde hesaplanır; bir aylık gideriniz 1.000 GBP, şirketinizin kâra geçmeye başlama süresi ise 12 ay olarak düşünülmektedir. Yani Ankara Antlaşması ile İngiltere'ye giderken kuracağınız iş için gerekli olan sermayenin dışında, yaşam giderleriniz için yanınızda, 12.000 GBP götürmeniz gerekmektedir.
Türkiye'den iş insanlarının İngiltere'de şirket kurarak veya kendi işini yaparak oturma izni almasına olanak sağlayan Ankara Anlaşması, 1 Ocak 2021'de İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden ayrılmasının (Brexit) ardından geçiş döneminin tamamlanması nedeniyle sonlanacak.
Ankara Anlaşması'na her iş dalında başvuru yapılabilir: Restoran, mağaza, market, kafe, eğitim danışmanlığı, pazarlama ofisi açabileceği gibi şoför, temizlikçi, berber, serbest gazeteci, tercüman, boyacı, fotoğrafçı gibi çok değişik sektörlerde tek kişilik işler de kurabilir.
İngilterede Ankara Anlaşması Uzatma ve Süresiz Oturum Vizeleri devam ediyor. Almanya ve Hollanda da Ankara Anlaşması ile iş kurma vizesi ile İrlandada Türk İşçi vizesi de eskiden olduğu gibi devam ediyor. İngilterede uzatma ve süresiz oturum vizelerinde kararı bekleme süresi de kısaldı.
Anlaşma'nın amacı, Türkiye ekonomisinin hızlandırılmış kalkınmasını ve Türk halkının çalıştırılma seviyesinin ve yaşama şartlarının yükseltilmesini sağlama gereğini tümü ile gözönünde bulundurarak, Taraflar arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri aralıksız ve dengeli olarak güçlendirmeyi teşvik etmektir.
Türkler 66.000, Hıristiyanlar 62.000, Yahudiler 17.000 olmak üzere Musul Vilayeti'nin nüfusu 750.000 ile 800.000 arasında olmuştur (Yerlikaya, 2019:63). Başka bir istatistiğe göre, Musul'da 104.000 Kürt, 35.000 Türk, 28.000 Arap ve 31.000 diğer etniklere bağlı insanlar yaşamıştır.
Sıkça dillendirilen Irak'ın üçe bölünme senaryoları da bu tarihi zemine dayanıyor. Musul vilayeti nüfusu, tarihsel olarak yüzde 95 Müslüman Kürt, Arap ve Türkmenlerden, geri kalan yüzde 5 nüfusu ise Ezidi Kürt, Hıristiyan Asuri, Ermeni ve Yahudilerden oluşuyor.
Erbil (Arapça: أربيل Erbîl; Kürtçe: ھەولێر Hewlêr), Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti ve en büyük şehridir. Şehrin nüfusu 1,1 milyon civarındadır. Nüfus Kürtler, Türkmenler, Araplar, Keldani ve Süryani Hristiyanlardan oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri