Araçta müşür arızası göstergeye hatalı bir sinyalini gitmesi sonucu oluşan bir arızadır. Müşür arızasının sorunu ise bağlı olduğu bir parçadan kaynaklanmaktadır. Müşür arızasında yol ve sürüş güvenliği tehlikeye girebilmektedir.
Hararet müşüründe bir arıza oluşması durumunda panele iletilen verilerde hata oluşacak ve motor yeterli ateşlemeyi sağlayamayacaktır. Bu oldukça önemli bir durumdur; çünkü ateşlemenin istenilen şekilde sağlanamaması halinde aracınızda teklemeler ve gaz yeme problemleri oluşabilmektedir.
Frene basıldığında; müşürün araca sinyal yollayarak, fren lambalarının yanmasını, hız sabitleyicinin devre dışı kalmasını ve aracın yavaşlamasını sağlar. Bir diğer sensör olan hararet müşürü de, motor suyunun sıcaklık derecesini sürücü mahallindeki hararet göstergesine gönderir.
Aracınızın hararet müşürü arızalandığında hararet göstergesinde motor sıcaklığını size yanlış gösterir yani motor sıcaklığınız 80 derece iken bu müşür arızalıysa gösterge de 60 olarak yada 110 olarak gösterir bu da sizin araçta bir sorun olduğunu düşünmenize sebep olmaktadır.
Müşür, arabalarda yer alan ve kelime anlamı algılayıcı ve gösterge olan bir çeşit sensördür. Arabalarda farklı görevleri olan bazı müşür çeşitleri bulunur. Müşürlerin amacı ise, açma ya da kapama sağlamak ve bunun için de algılayıcı olarak kullanılır.
İlgili 40 soru bulundu
Yağ müşürü bozulduğunda yenisi ile değişimi gereklidir. Yağ müşüründe arıza olması halinde genel olarak yağ kaçırma durumu söz konusu olacaktır. Yağ müşürü yağ kaçırmaya başladığında uyarı lambaları yanar. Ancak bu uyarı lambaları sürücünün aracı durdurması ve kontrol etmesi durumları içindir.
Fren müşürünün arızalandığı durumda, arabanın fren ya da stop lambaları devamlı yanmaktadır veya hiç yanmamaktadır. En basit olarak bu biçimde anlaşılabilmektedir. Fren müşürü ya da sensörü arızalandığı zaman, motor kontrol ünitesi mevcut yakıt enjeksiyonunu azaltmaktadır ve motorun çekişi düşmektedir.
Hararet müşürü hem gösterge paneline hem de motor kontrol ünitesine bilgi sağlar. Motor kontrol ünitesi hararet müşüründen veri alamadığı durumlarda ateşleme sistemi gibi motor ısısına göre ayarlanan durumlarda arızalanmalar ve değişmeler meydana gelecektir.
Araba araba fan açıyor ama hararet düşmüyor aksine yükseliyor ise fan çalıştığı halde hararet neden yükselir detaylı olarak açıklanmıştır.
Aracınızdaki hararet seviyesi en fazla 90 olmalıdır. Isının 100'e yaklaşması ve 100'ü geçmesi, tehlike olarak değerlendirilir. Genellikle araçlar 90'dan sonraki hararet seviyesi kırmızı renkte gösterilmektedir.
Müşür çeşitleri şunlardır; yağ müşürü, fan müşürü, termostat müşürü, fan müşürü, radyatör müşürü, debriyaj müşürü, fren müşürü, geri vites müşürü, hararet müşürü olmaktadır. Bunların işlevleri ise geri vites müşürü kontağı açınca fren lambasının yanmasını ve motor çalışınca kendiliğinden kapanmasını sağlamaktadır.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
Hararet gerçekleştiğinde, aracın ön kısmından belirgin şekilde buharlar çıkar. Veya aracınızın ön panelinde bulunan göstergede de görebilirsiniz. Araç hararet yaptığında ön panelde bulunan uyarıcı bir ışık yanar. Güvenli bir sürüş için ön panelde bulunan hararet göstergesinin 90'ı geçmemesi gerekir.
Eğer aracınızın debriyaj müşürü bozulur ise vites geçişleri zorlaşır ve araç sarsılmaya başlar. Hız sabitlemeniz çalışmaz. Yokuş kalkış desteği devre dışı kalır. Bunun gibi sorunlar ile karşı karşıya kalıyorsanız aracınızın debriyah müşürü bozulmuş demektir.
Hararet müşürü denilen parça bozuksa yanlış ölçüm yapabilmektedir. Bu yanlış ölçüm de radyatör fanının devreye girmesini engellemektedir. Böylece yokuşta arabada hararet artmaktadır. Soğutma suyu yetersiz ve soğutma fanı da çalışmıyorsa araba yokuşta hararet yapar.
Motor içerisindeki suyun sıcaklığı 120-130 dereceleri bulabilir. Hararet sonucunda motorda gerçekleşen ilk sorun silindir kapak contasının yanmasıdır. Contanın yanması ile birlikte silindir kapağında yamulma meydana gelebilir. Hararet fark edilmeyip yola devam edilirse silindir kapağı çatlar.
Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır.
Başlıca sebep, temel bileşen olan soğutma sisteminin yeterli seviyede çalışmamasıdır. Soğutma sisteminde meydana gelen herhangi bir hasar, motorun yeterince soğutulamamasına sebep olur. Soğutulamayan motor zamanla daha fazla ısınır ve hararet yükselir. Başlıca sebeplerden bir diğeri ise araçtaki suyun bitmesidir.
Fan müşürü arızası belirtileri motor sıcaklığı üzerinden kolay bir şekilde anlaşılabilir. Bu durumda genel olarak fana elektrik gidip gitmediği kontrol edilmelidir. Sağlıklı bir şekilde elektrik ulaşması halinde, elektrik vererek fanın çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
Radyatörden Sıcaklık Yayılmaması: Motor normal sıcaklığında çalışırken, radyatörden hava akışı ve hatta hafif bir sıcaklık yayılımı hissedebilirsiniz. Ancak fan motoru çalışmazsa, bu hava akışı ve sıcaklık yayılımı azalır veya hiç olmaz.
Fren müşürü arızası halinde ilk olarak stop lambalarında sürekli bir yanma söz konusu olacaktır. Aynı zamanda ECU yakıt enjeksiyon durumunu azaltır ve bu duruma göre motor çekiş sistemi düşer. Hız sabitleme sistemi araç içerisinde bulunuyorsa, çalışmaz.
Geri vites müşürü aracın ön tarafında şanzımanın üstünde yerde yer almaktadır. Değişimi için lifte ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle parça değişimi konusunda profesyonel ekiplerden destek almanız tavsiye edilir.
2) Arızalı Hız Sensörü
Ancak hız sensöründe bir sorun varsa, kilitlenmeyi önleyici fren sistemi bunu algılar ve gösterge panelinde uyarı ışığının yanmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri