fiile benzemesinden dolayı “isimlikte yerleşik olmayan mütemekkin” olarak isimlendirilmişlerdir. etmelerinin sebebi isimlere fiil isnad edilmesi, fiilin kendisi üzerinde ger- çekleşmesi, başka bir kelimenin kendisine izafe edilmesi suretiyle farklı manalara delalet ettiği içindir.
Müfred munsarif isimlerde, munsarif cemi teksirlerde ve cem-i müennes salimlerde sonda bulunan kesre cerin göstergesidir. Sarf tenvin demektir. Buna göre munsarif demek, tenvin kabül eden isimlerdir.
Bundan dolayı isimlerde iştikâk ve cumud vardır. Tasarruf ise bir kelimenin bir halden diğeri- ne geçmesidir ki, bu özellikteki fiillere mutasarrıf, olmayanlara ğayri mutasarrıf denmektedir.
Mutasarrıf (Osmanlıca: متصرّف), Osmanlı idari sisteminde sancak veya liva mülki amiri. 15. ve 16. yüzyıllarda tımar temelli klasik Osmanlı toprak teşkilatı bozulmaya başlamış ve 17. yüzyıldan itibaren mutasarrıflık adı verilen idari makam oluşturulmuştur.
Yapılmış, kurulmuş ya da bina olmuş şeklinde anlamı üzerinden mebni kelimesi öne çıkar. Aynı zamanda yardımcı şekilde zarf olarak -den ödülü ve -den dolayı gibi anlamlar kapsamında kullanılır.
İlgili 27 soru bulundu
'kesra ve tenvin alamayan ya da kesra ve tenvini kabul edemeyen kelime' demektir.
- Mufred: Tek varlığı gösteren isimler - Musennâ: ki varlığı gösteren isimler - Cemî: Üç veya daha fazla varlığı gösteren isimler. Bir tek varlığı gösteren sözcük yapısına müfred (tekil) adı verilir.
1- Fail, 2-Mübteda, 3- Haber, 4- Fiile benzeyen harflerin haberi, 5- Nakıs fiillerin ismi ve 6- Cinsini nefyeden yani genel olumsuzluk bildiren lâ'nın (لا) haberi ref alameti alırlar.
1. Çekilmiş, sürüklenmiş. 2. dilb. Arapça gramere göre son harfinin harekesi esre olup “ı, i” şeklinde okunan (kelime); “Harf-i cerle mecrur.” “İzâfetle mecrur.”
İrabı yapılırken, cümle içinde hangi ögenin yerindeyse, o ögenin alması gereken hareke kastedilerek mahallen (yani, bulunduğu yer bakımından) merfû, mahallen mansûb veya mahallen mecrûr denir.
Metnin Toplu Manası; Merfular; Faillik üzerine şamil olan isimlerdir.
Kelimeleri dişi yâhut erkek olarak ayıran Arapça, Fransızca gibi dillerde, dişi cinsten sayılan (kelime), dişil. Karşıtı: MÜZEKKER. Fr. Féminin.
1. dilb. Geniş zaman. 2. edeb. On iki kalıbı olan ve bizde daha çok “Mef'ûlü fâilâtü mefâîlü fâilün” şekli kullanılan bir aruz bahri.
Kafiyeli olmayan beyitlere ferd veya müfred denildiği gibi divanların sonlarında toplanan kafiyeli fakat müstakil beyitlere de müfred denmiştir.
üç harfli özel isimler bu kaideden hariçtir. Tenvin ya da esre alabilirler. Sonunda müenneslik alâmeti bulunan erkek isimleri de gayr-i munsariftir. Şehir ve ülkelere verilen isimler de müennes kabul edilir.
Harfler, mazi ile emir fiilleri ve cümleler aslî mebnîler iken zamirler, ism-i mevsûller, ism-i işaretler, fiil isimleri gibi bazı kelime türleri ise arızî mebnî olan kelimelerdendir.
Misal-i vavi fiiller, ilk kök harfi و olan fiillerdir. Dört babdan gelirler. Misal-i vavi fiillerin muzarilerinde, 2. , 3. ve 6. bâbdan gelen fiillerin vav'ları düşer. 4. bâbdan gelen fiillerde ise, vav'lar düşmez.
- (nefy-i hâl) - (nefy-i istikbâl)
şimdiki zamanda olumsuzluk ve gelecek (şimdiki ve geniş) zamanda olumsuzluk ifade eder.
Aynel-fiilin harekesi aynı fiil için değişmez ( - - ). Farklı fiillere göre değişebilir ki şu üç örnekten biri gibi olur ( - - ). Bu ekleri tanımak, fiilin telaffuzunda ve anlamında gerçekleştirdikleri değişimi kavrama, diğer mazi fiilleri tanıma, okuma ve anlamada son derece önemlidir.
Sesli Sözlük - (mücennet) sıralanmış asker, saf bağlamış neferler.
Bir iş veya bir durum hakkında makam fark etmeksizin bir üst makama yazılan yazıdır. Başka bir anlamı ise yargılama makamının, bir durumdaki kararın yerine getirilmesi için herhangi bir makama yazılan yazıdır.
Kelime Anlamı: Müzekkere kelimesi, talep, dilekçe veya başvuru anlamına gelir. Genellikle resmi bir kuruma veya yetkililere bir konuda yazılan yazı veya dilekçeyi ifade eder.
Arapça kökenli bir kelime olan merfu kelimesi yükselmek anlamına gelen bir kelimedir. Merfu kelimesi yükselmek anlamına gelmesinin yanında Arapça cümlelerin öğelerinde de kullanılan bir kelime ayrıştırıcı olarak kullanılmaktadır.
Peygamber'e nisbet edilen söz ve haber anlamında hadis terimi. Merfû' kelimesi sözlükte “yukarı kaldırmak, yükseltmek” anlamına gelen ref' masdarından ism-i mef'ûldür.
Bu çoğulların irâbı tıpkı tekil kelimelerin irâbı gibidir; yani hareke ile olup merfû durumda damme ile, mansûb durumda fetha ile, mecrûr durumda kesra ile harekelenirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri