Bir yere doğru gitmek üzere niyetlenerek veya yola çıkarak: “Samsun'a müteveccihen yola koyuldu.”
Müteveccih TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bir yere gitmeye, bir şeyi yapmaya karar veren. Yönelik.
Münezzeh günah işlemekten uzak olan, yüce ve ulu demektir. Bu kelime İslami kaynaklarda ve risalelerde, Allah'ın adını yüceltmek ve hamd etmek için kullanılır.
MÜTEHEYYİÇ – MÜTEHEYYİC
(ﻣﺘﻬﻴّﺞ) sıf. (Ar. teheyyuc “heyecanlanmak”tan muteheyyic) Heyecana gelmiş, heyecanlanmış, heyecanlı: O kadar müteheyyicim ki çayı görmeden paçayı sıvıyorum (Ömer Seyfeddin).
Türk Dil Kurumuna göre müstantik kelimesinin sözlük anlamı, bir kimseden bilgi almak için o kişiye sorular soran kişi demektir. Halk arasında müstantik kelimesinin yerine sorgucu sözcüğü kullanılır.
İlgili 26 soru bulundu
Eski bir ağırlık ölçüsü ve para birimi. İslâm altın para birimi. Eski bir ağırlık ölçüsü birimi.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mücazat kelimesi, ceza sözcüğünden türetilmiştir. Ceza, işlenen bir suçun ya da yapılan bir hatanın karşılığını vermek anlamına gelir. Genellikle hukukta kullanılan mücazat sözcüğü ise cezalandırma demektir.
Lejyon kelimesi Fransızca kökenli bir sözcüktür. Bu sözcük eski Roma döneminde piyadeleri ve süvarileri bir araya getiren birlik olarak değerlendirilir. Kısaca askeri birlik şeklinde değerlendirilir ve ortaçağ Avrupa'sında yaygın olarak kullanılırdı.
Bidayet, TDK sözlük anlamı başlama ya da başlangıç demektir.
- Arı duru, temiz, - Uzak tutulan, uzak, Genel açıklaması olarak ise herhangi bir durumdan ayrı tutulmuş veya uzak tutulmuş duruluk şeklinde tabir edilmektedir. Arapça kökenli bir kelime olarak münezzeh dini anlamı itibariyle Türkçede önemli bir sözcüktür.
Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu sözcük, 'Birini kendine vekil olan olarak seçen erkek' şeklinde ifade edilmektedir.
(ﻣﺴﺘﻬﻠﻚ) i. (Ar. istihlāk “yok etmek, tüketmek”ten mustehlik) Tüketici: Kısacası büyük müstehliklerin şehri küçük müstahsilin şehri oldu (Ahmet H.
Müsned kelimesi İslam literatüründe terim anlamında kullanılır. Ravi zincirinde kopukluk olmayan, ilk ve son aktaranı belli olan hadislere müsned denir. Müsnedler genellikle kronolojik ya da alfabetik sıraya göre yazılır.
Bir yeri istila eden, yönetimi altına alan (kimse, devlet, ordu vb.)
Haller, olaylar, durumlar gibi çeşitli manalarda kullanılır. Başka anlamları olarak vaziyetler ve davranışları ifade etmek için kullanılmasıdır. Ahval Nedir TDK: Olaylar, durumlar, haller, vaziyetler ve davranışlar olarak ifade edilir.
Müstantik kelimesi istintak sözcüğünden türetilmiştir. İstintak, bir meseleyi derinlemesine soruşturmak ve bilgi almak için karşı tarafa soru sormak demektir. Müstantik ise suçluları bulmak için şüphelileri sorgulayan kimse demektir. Bu kelime mecazen meraklı ve çok soru soran kişiler için de kullanılır.
İlelebet kelimesi taşıdığı anlam üzerinden, sonu gelmeyecek bir zamana değin, sonsuza kadar şeklinde ifade edilmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Muttasıl kelimesi, ''ittisal'' kökünden türetilmiştir. İttisal, arasında hiç mesafe bulunmayan ve bitişik anlamına gelirken muttasıl da ara vermeden, sürekli demektir. Bu kelime cümle içerisinde zarf görevinde kullanılır.
Müsned hadis (veya Muttasıl hadis), İslam peygamberi Muhammed'e ulaşıncaya kadar yer alan tüm râvilerin belirtildiği hadis türüne verilen isimdir. Kısacası rivâyet zincirinde herhangi bir atlama yoktur. Bu hadisler râvilerinin durumuna göre mütevâtir veya âhâd olabilir.
MÜMBİT – MÜNBİT
(ﻣﻨﺒﺖ) sıf. (Ar. inbāt “bitirmek, yetiştirmek”ten munbit) Bol ürün veren, verimli, bereketli: Yerinde söylenen her güzel mısrâ / Münbit bir iklimde temiz bir menba' (Ali M. Arolat).
Eski bir ağırlık ölçüsü ve para birimi. İslâm altın para birimi. Eski bir ağırlık ölçüsü birimi.
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
Bu kelime, başka bir şeye veya kişiye bağlı olmayan, kendi kendine yeten veya bağımsız olan bir durumu tanımlar. "Müstakil" aynı zamanda bir binanın ayrı bir ev veya daire olarak kullanılabilen bölümlerini ifade etmek için de kullanılır. Örnek Cümle: Bu ev, bahçesiyle birlikte müstakil bir konut olarak tasarlanmıştır.
Senedinde kopukluk bulunmayan rivayet anlamında hadis terimi. Sözlükte “ulaştırmak, birleştirmek” anlamındaki vasl kökünün “iftiâl” kalıbından türeyen muttasıl, terim olarak “senedinin başından sonuna kadar her râvinin hocasından semâ veya başka bir muteber öğrenme yoluyla alıp rivayet ettiği hadis” demektir.
Radıyyüddin es-Sâgānî'nin (ö. 650/1252), derlediği bazı sahih hadisleri nahiv konularına göre düzenlediği eseri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri