Evlilikte erkek tarafı pek çok eşyayı kendisi alır. Mesela salon takımı, yemek odası takımı, yatak odası takımı, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi erkek tarafının alacağı eşyalar olurken, kız tarafı; oturma grubu, mutfak masası, bulaşık makinesi ve fırın alır.
Geleneklerimize göre evlenme hazırlığında olan ve yeni bir hayata ilk adımı atan çiftler yeni taşınacakları evlerin eşyalarını da kız tarafı ve erkek tarafı olarak bölüşürler. Kız tarafı yatak odası takımını ve mutfak eşyalarını alırken, erkek tarafı ise salon takımını ve oturma odası takımını alır.
Yatak odası takımı ve misafir odası erkek tarafından, mutfak eşyaları ve salon takımı masrafları ise kız tarafı tarafından karşılanıyor. Bazı bölgelerde ise yatak odası ve mutfak eşyaları kız tarafı, salon ve misafir odası erkek tarafına aittir.
Erkek iç çamaşırı, erkek pijama takımı, erkek pijama altı, tıraş takımları, erkek sabahlık, kişisel bakım ürünleri, terlik, çorap, havlu, cüzdan, kemer ve kol saati gibi eşyalar erkek çeyiz bohçasının olmazsa olmazlarıdır diyebiliriz.
Bornoz, nevresim takımı, halı, perde, havlu, yatak örtüsü gibi ev tekstili ürünleri de kız tarafı eve ne alır sorusunun cevabıdır. Bunun bir de çeyiz alma adeti var: Çeyiz Alma Adetleri Nelerdir?
İlgili 20 soru bulundu
NİŞAN TÖRENİ
Kız ve erkek birbirlerinin nişan yüzüklerini alırlar. Kız tarafı erkeğe pijama takımı, robdeşambr, el yüz havlusui bornoz takımı, seccade, kemer ve cüzdan alır. Bu hediyeleri özel dekoratif kutularla, sepetlerle veya bohçalarla erkek tarafına götürür.
Nişanda kızın ailesi kıza ne takar? Gelinin ailesi isterse kızlarına bilezik veya saat gibi bir takı takabilir. Böylece bu güzel günü hatırlatan bir anı da oluşmuş olur.
Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor.
Düğünde Kız Tarafı Ne Takar? Düğünde kız tarafı geline ve damada takı takar. Damada genellikle saat ve altın zincir takarken geline ise tam altın ve birkaç bilezik takabilirler. Bazı yörelerimizde geline burma bilezik takmak adettir.
Kız evinden ve oğlan evinden birkaç kişi çeyizi döşer. Sandık çeyizini kızlar açar ve kızlar yerleştirir. Çeyiz almaya, toy beyi ve damadın yakınlarından genç erkekler gider.
Yatak odası ve çeyiz seti gibi temel şeyleri kız tarafı alırken evlilikte beyaz eşyaları genellikle erkek tarafı alır.
Kız tarafı damada, Damatlık, saat, kol düğmesi gibi aksesuarlar hediye etmektedir. Erkek tarafı da, geline, gelinliğin yanı sıra, düğün günü ya da özel günlerde çeşitli hediyeler alırlar.
Düğünde damada takılan takıların başında saat ve kolye gelir. Bu da genellikle gelin ya da gelinin ailesi tarafından alınır. Damadın yakın çevresinin de bu kapsamda hediyeler aldığı da görülür. Düğünde damada takılan hediyelerden biri de paradır.
KIZ TARAFI: Yatak odası, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, mutfak eşyaları, küçük ev aletleri, nevresim-yorgan-bornoz takımları…. ERKEK TARAFI: Salon takımı, yemek odası, buzdolabı, televizyon.
Evlilikte erkek tarafı pek çok eşyayı kendisi alır. Mesela salon takımı, yemek odası takımı, yatak odası takımı, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi erkek tarafının alacağı eşyalar olurken, kız tarafı; oturma grubu, mutfak masası, bulaşık makinesi ve fırın alır.
Mesela L tipi salona sahipseniz yemek masanızı kapıya en yakın olan alana yerleştirmelisiniz. Böylece yemek odanızın ayrı bir odada olduğu izlenimini verebilirsiniz. Salonunuzun tipi dar ve küçük ise yemek masanızı pencere kenarına yerleştirerek; ferah ve aydınlık bir görüntü elde edebilirsiniz.
Düğün organizasyonu erkek tarafına aittir. Düğün mekanından organizasyona, gelinlikten fotoğrafçıya tüm harcamalar erkek tarafının sorumluluğundadır. Erkek tarafının düğünde geline bir takı seti ve iki bilezik takması adettendir. Bu adet nişanda takı takıldıysa es geçilebilir.
Nişan, genel olarak gelin ve ailesi tarafından organize edilir. Düğün masrafları nasıl ki geleneklerimize göre damada aitse, nişan masrafları da yine bu geleneklerimize ve adetlerimize göre geline aittir.
Aile ve çiftlerin evlilik için söz kestiği bu özel günde söz yüzüklerini erkek tarafı alabilir. Söz yüzüğü, sağ elin parmağına takılır ve nişan törenine kadar parmağınızda kalır. Bazı çiftler nişan töreniyle söz kesmeyi birlikte yapabilir.
Bir tek Kına gecesi mekanını kim tutar kız tarafına aittir. Diğer kalanlar yani Kına gecesi masraflarını kim karşılar hem erkek hem de kız ailesine aittir. Bu tür organizasyonlar maddi açıdan aileleri zorlayabilir. Bu nedenle Kına gecesi malzemelerini kim alır sorumluluğu sadece kız tarafına yüklenmez.
Düğün geleneklerimizden biri de takı merasimidir. Bu kapsamda düğüne katılan misafirler ve aile üyeleri, geline ve damada para, altın veya bilezik, kolye, küpe, saat gibi takılar takmaktadır.
Düğünlerde gelinlere genellikle aileleri tarafından 22 ayar altın bilezik 25 gr ağırlığında takılmakta olup, evlenen çocuklarının kötü günlerinde desteği olması için yatırım aracı olarak görülmektedir.
Damadın nişan günü giyeceği takım elbiseyi de kız tarafının alması uygundur. Ancak gelin adayının nişan elbisesinin, ayakkabılarının ve kuaför masrafının erkek tarafının karşılaması daha uygundur. Bu gelenek birçok aile tarafından kabul görülse de bazı çiftler masrafları ortak olarak karşılamayı daha uygun bulabilir.
Söz merasimi masraflarının yani; gelinin söz elbisesini, söz yüzüklerini, isteme çiçeğini ve çikolatayı erkek tarafının karşılaması daha doğrudur.
damada alınmasının elzem olduğunu düşündüğüm bir takıdır. adet ve gelenek o dur ki nişanda takılır. sevgi ve samimiyet göstergesidir saat. saatin nişan töreninde takılma sebebi damadı düğüne/nikaha hazırlamaktır. damat da düğününde eşinin babasının aldığı saati takar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri