B-Mutlak Butlan (Kesin Hükümsüzlük): Yokluk yaptırımına tabi bir hukuki işlem hiç doğmamış kabul edilirken mutlak butlanda işlem doğmuş ama geçersiz sayılmıştır. Yok işlem hiç doğmamış, mutlak butlanla batıl işlem ise ölü doğmuş bir işlemdir.
Danıştay İDDK, E 2018/2469, K 2019/2420, 15.05.2019 (Sinerji). kadar izah edildiği üzere, yokluk ile butlan her şeyden önce sebepleri bakımından farklıdır. Öyle ki, yokluk hâlinde işlemin kurucu unsurlarında bir eksiklik mevcutken, butlanda kurucu unsurları var olan bir işlem içerik bakımından sakattır.
Butlan, işlemin kurucu unsurlarında herhangi bir eksiklik olmamasına rağmen ” geçerli sayılmaması ” şeklinde de ifade edilebilir. Kısaca örnek vermek gerekirse; resmi nikahlı bir kimsenin yeniden resmi nikah kıyması butlan (mutlak butlan) sayılır.
yokluk bir işlemin ya da sözleşmenin hiç doğmaması anlamına gelir. mesela evliliğin resmi memur önünde yapılmamış olması, 2 hemcins arasında yapılmış olması gibi.. burada geçersiz bir işlem değil, bir işlem dahi yoktur.
Bir sözleşmede yasanın aradığı temel şart yoksa hiç meydana gelmemiş sayılır. Yani bir işlem yapılıyor ama yapılan işlemde kurucu unsur yok. Kurucu unsur yoksa yapılan işlem resmiyete dökülemez. Resmi nikâh memuru önünde yapılmayan evlilik yok hükmündedir.
İlgili 36 soru bulundu
Mutlak butlan; borçlar hukuku, ticaret hukuku, idare hukuku, medeni hukuk gibi alanlarda sıkça kullanılan bir terim olmakla birlikte bir işlem veya olayın gerçek dünyada (sosyal yaşamda) gerçekleşmiş olsa bile taşıdığı şartlar gereği hukuken hiç gerçekleşmediğini ifade eder.
Yokluk mukayyet ve mutlak olmak üzere iki türlüdür. "Mutlak yokluk", mutlak varlık olan Allah'tan dolayı mümkün değildir. Çünkü ikisi zıttır ve cemi muhaldir. Yani Allah mutlak bir şekilde varken yokluk mutlak olarak olamaz; Allah'ın mutlak varlığı buna asla müsaade etmez.
Yokluk, bir hukuksal işlemin hiç doğmamış, hukuk alemine çık- mamış sayılması sonucunu doğurur. Bu nedenle “yok” sayılan işlem, yapıldığı andan itibaren hükümsüzdür, “YOK” sayılan yasaya göre yapılan işlemler de geçersizdir.
Nasıl ışık ile karanlığın aynı anda aynı mekanda bulunması imkânsız bir şey ise, mutlak yokluk ile mutlak varlığın da beraber bulunmaları mümkün değildir. Yani Allah varsa mutlak yokluk yoktur. Allah da ezeli ve ebedi olarak var olduğuna göre; mutlak anlamda yokluk diye bir şey de söz konusu olamaz.
Mutlak butlan nedir? Yapılan hukuki işlemin tamamen geçersiz sayılmasıdır.
Butlan, bir hukuki işlemin kurucu unsurlarından herhangi birinde eksiklik bulunmamasına rağmen geçerlilik şartlarını taşımaması şeklinde de ifade edilir. Örneğin, zaten resmi nikahla evli olan birinin yeniden bir evliliğe imza atması mutlak butlandır.
Yokluk yaptırımı, idari işlemin kurucu unsurlarındaki ağır hukuka aykırılıklarda sözkonusu olmaktadır. Bununla kastedilen, o işlemin yok hükmünde sayılmasıdır.Yokluk, maddi ve hukuki yokluk olmak üzere iki farklı yokluk halini ifade eden dahageniş ve üst bir kavramdır.
Evlenmenin mutlak butlanı, kurulmuş olan bir evliliğin MK 145'de sayılan sebeplerden birinin bulunması dolayısıyla hâkim kararıyla sona erdirilmesidir. Evlenmenin mutlak butlanı kendiliğinden hüküm doğurmaz. Bunun için dava açılması gerekir.
Yokluk: İşlem hiç oluşmamış kabul edilir yani yok sayılır. Hukuki işlemin kurucu unsurları eksiktir. Yokluk en ağır geçersizlik türüdür.
B-Mutlak Butlan (Kesin Hükümsüzlük):
Kurucu unsurları var olduğu için bir hukuki işlem yapılmış ise de, muteberlik şartlarının gerçekleşmemiş olması halinde hukuki işlem mutlak butlan ile batıldır yani kesin olarak hükümsüzdür.
Ayırt etme gücünün sonradan kazanılması veya akıl hastalığının iyileşmiş olması durumlarında mutlak butlan davasını yalnız ayırt etme gücünü sonradan kazanan veya akıl hastalığı iyileşen eş açabilir.
Mutlak butlan durumlarında iptal davasını; cumhuriyet savcıları, eşlerin anne babaları gibi vb. tüm ilgililer veya eşlerin kendisi; Nispi butlan durumlarında ise iptal davasını; sadece eşlerin kendisi veya bazı durumda yasal temsilcileri açabilir.
Yok kelimesinden türetilmiş olan yokluk, bir şeyin ya da kimsenin var olmaması ve bulunmaması anlamına gelir.
Kamu yararı nedeniyle öngörülmüş olan mutlak butlan yaptırımını hakim, taraflar ileri sürmese de resen nazara almak zorundadır.
m. 26) Kanunun emredici hükümlerine, ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı veya konusu imkansız olan sözleşmeler kesin olarak hükümsüzdür. Sözleşmenin içerdiği hükümlerden bir kısmının hükümsüz olması, diğerlerinin geçerliliğini etkilemez.
Yokluk yoktur önermesi, yokluğun bilgisine ulaşan kişinin yokluğun bilgisine sahip olması ve ona yorum getirmesidir. Ancak yokluk yoksa bilgi de yok demektir.
“Adem” mefhumu, kelam ve felsefe ilimlerinde “varlık” kavramının karşıtı olarak, “varlığın zıddı, yokluk, hiçlik” ve “varlığın yaratılmasından önceki hal” gibi anlamlarda kullanılır.
Kindî'ye göre hareket ve zaman gibi cisim (cirm) de sonlu, dolayısıyla yokluk ve hiçlikten (عن ليس) yaratılmıştır. Her yaratılmış (muhdes) olanın bir yaratıcıya (muhdis) nisbet edilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri