Huzursuz bağırsak sendromu, kalın bağırsağı etkileyen bir tür gastrointestinal bozukluktur. Aynı zamanda, spastik kolon ve mukoza kolit olarak da adlandırılır. Huzursuz bağırsak sendromu; karın ağrısı, şişkinlik, tekrar eden kabızlık veya ishal ile kendisini gösterir.
İrritabl bağırsak sendromu (IBS), hassas bağırsak sendromu ya da spastik kolon isimleriyle de anılır. Toplumun yaklaşık %15'ini etkileyen yaygın bir rahatsızlıktır. Belirtileri karında kramp, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık ya da her ikisini içerir.
Yapılan araştırmalarda bazı probiyotiklerin şişkinlik, karın ağrısı ve gaz gibi hassas barsak sendromuna oldukça iyi geldiği tespit edilmiştir. Bitkisel Çaylar ve Nane Yağı: bazı bitkisel çaylar IBS şikayetlerini azaltmaktadır, bu nedenle hastalar için rezene, nane ve papatya çayı da tavsiye edilebilmektedir.
Bu kriterlerde İBS tanısı için en az 3 aydır devam eden ve haftada en az bir gün görülen karın ağrısı olması gerekir. Ayrıca tanı için hastada; dışkılama ile ilgili ağrı veya rahatsızlık hissi, dışkılama sıklığında değişim veya gaita (dışkı) kıvamında değişim olarak belirlenen üç maddeden ikisinin var olması gerekir.
Stresle beraber ataklarda devam edebiliyor
Huzursuz bağırsak sendromunun belirli bir tedavisi olmamakla birlikte genelde spazm giderici ilaçlar kullanılmaktadır. Belirtilerin durumuna göre bazı sindirim ishal varsa bağırsak hareketlerini yavaşlatıcı, kabızlık varsa kabızlık giderici ilaçlar verilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Huzursuz Bağırsak Sendromu Tedavisi
Tedavi seçenekleri arasında beslenme düzeni ve yaşam tarzında yapılacak değişiklikler ve ilaç tedavisi yer alır. Karın kramplarını azaltmak için antispazmodik ilaçlar, iç organlardaki düz kasların kasılmasını önleyerek belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olur.
İrritabl barsak sendromu psikosomatik bir hastalık olarak ele alınır. İBS semptomları meydana gelirken psikososyal birçok faktöründe önemli ölçüde rol oynadığı düşünülmektedir (18). Literatürde İBS tanısı olan bireylerde ruhsal bo- zuklukların varlığı ve hastalıkla ilişkisi tartışma konusu olarak yer almaktadır (19).
İrritabl bağırsak sendromu ağrısı nereye vurur? Huzursuz bağırsak sendromu ağrısı, sol tarafta, karında ya da göbek altında ağrıya neden olabilir. Bazı besinler de bu ağrıların artmasında etkilidir.
Lifli yiyecekler (tam tahıllı yiyecekler, sebze, meyve) tüketmeye çalışın. Yararlı bakteri sayısını artırarak şikayetlerin hafiflemesine sebep olabileceğinden her gün bir kase kadar probiyotik yoğurt tüketin. Yağlı ve kızartma yiyeceklerden, baharatlı, bol karbonhidratlı besinlerden uzak durun.
Huzursuz bağırsak sendromu genellikle çok ciddi problemlere neden olmamakla birlikte, çoğu hastada yaşam boyu devam edebilen kronik bir hastalık şeklinde seyreder. Huzursuz bağırsak sendromu ömür boyu sürebilir'' ifadelerini kullandı.
Huzursuz bağırsak sendromu (IBS), kişiden kişiye değişmekle beraber bazı kişilerin günlük hayatında büyük sorunlar oluşturmaktadır. Ancak bu sorunlar ciddi hayat tehlikesi oluşturmaz ve kansere neden olmaz. Tekrar eden ataklar bazı kişilerde bir ömür boyu sürerken bazı kişilerde kendiliğinden geçebilir.
İnflamatuar bağırsak hastalığından ayrı bir durumdur ve diğer bağırsak rahatsızlıklarından bağımsızdır. Belirtilerin şiddet ve süresi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Ancak ayda en az üç gün olmak üzere en az üç ay kadar etkileri devam eder.
Geçirgen Bağırsak Sendromu İçin Hangi Bölüme Gidilir? Bağırsak problemi ve rahatsızlığı olan kişiler, gastroenteroloji ve genel cerrahi bölümlerine giderek hastalık hakkında destek ve tedavi görebilir.
Dr. Özlem Mutluay Soyer, “İrritabl barsak sendromu (İBS), karın ağrısı ve barsak alışkanlığında değişiklik ile karakterize fonksiyonel barsak hastalığıdır. Oldukça sık bir durum olup toplumun yüzde 5-10'unu etkiliyor. Sinir sistemi değişiklikleri ve stres irritabl bağırsak sendromuna neden olabiliyor” dedi.
Dışkının tam boşalmamasına neden olan faktörler; 🔹 Makat çatlağı 🔹 Makat darlığı 🔹 İleri düzey hemoroid 🔹 Makatta aşırı kasılma 🔹 Makatta sarkma 🔹 Bağırsak fıtıklaşması 🔹 Makat kanseri 🔹 Bağırsak kanseri Detayı bir makat kontrolünden sonra, konunun kaynağı belirlenmelidir.
Karnımızın Bize Küsmesi
Yoğun gaz, şişme, ishal, mide yanması ve kabızlık bağırsak floramızın dengesinin bozulduğunu gösteren önemli işaretlerdir. Dengesiz bir bağırsak sindirimde zorlanır ve sindirim sorunları baş gösterir.
Bol kepekli bir diyet (tahıl ekmeği, tahıl gevrekleri, ezmeleri, bakliyat, meyve ve sebzeler) kalın bağırsağınızı dolu tutarak spazmları engelleyecek, ağrılarınızı azaltacaktır. Bağırsaklarınızı boşaltmayı kolay ve ağrısız hale getirip, ishal veya kabızlık olasılığını bir hayli azaltacaktır.
Günde en az 8-10 bardak su içerek sindirime yardımcı olabilirsiniz. Gaz şikâyeti olan hastaların, baklagilleri, fasulye, bezelye, nohut, vb yiyecekleri daha az tüketmesi bu şikayetin azalmasına yardımcı olacaktır.
1- Düzenli beslenme alışkanlıkları oluşturun. Yemeklerinizi her gün aynı saatte yemek, bağırsaklarınızı düzenlemeye yardımcı olabilir. 2- Büyük öğünler yerine küçük, sık öğünler yiyin. Bu, bağırsak yolunuzdan geçen yiyecek miktarın az olmasını sağlayarak semptomları azaltabilir.
Bağırsak ağrısı dışında midede yanma, erken doyma, bulantı, kusma, sık idrara çıkma, idrar torbasını tam boşaltamama hissi, sancılı adet görme, iktidarsızlık, yaygın kas ağrısı, bel ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, uykusuzluk ve konsantrasyon bozukluğu da İBS ile birlikte görülen birkaç semptomdur.
Tembel bağırsak sendromunda bağırsağın kolon kısmı, sindirim süreci sonrasında açığa çıkan sindirim atıklarını vücuttan uzaklaştırmada zorlanır. Dönemsel olarak açığa çıkabilen bu durum kronik olarak kişinin yaşamını etkileyebilir.
Anksiyetenin fiziksel semptomları kişiden kişiye değişiklik gösterse de en yaygın etkileri mide ağırısı, bulantı, kusma, ishal, kabızlık gibi mide-bağırsak hareketleriyle kendini belli edebiliyor. Araştırmalar, bağırsak sağlığının kaygı semptomları ile arasındaki yakın ilişkiyi ortaya çıkarıyor.
Dr. Vedat Göral, “Stresin yarattığı olaylar, ikinci beyin olarak kabul edilen bağırsakları hemen olumsuz etkiler. Bazen erken yaşlarda yaşanan cinsel taciz, fiziksel veya duygusal olaylar, yaşanan büyük korkular, ileride huzursuz bağırsak hastalığına neden olabilir.
Huzursuz bağırsak sendromu nedir? Huzursuz bağırsak sendromu veya diğer adıyla irritabl bağırsak sendromu, bağırsak sisteminde bir hastalık olmaksızın meydana gelen, karın bölgesinde rahatsızlık hissi, düzensiz bağırsak hareketleri, şişkinlik ve acil tuvalet ihtiyacı gibi belirtilerle kendini gösteren bir sendromdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri