Bazı Müzelerde Flaşlı Fotoğraf Çekilmesine Neden İzin Verilmez? Müzelerde genellikle fotoğraf çekmekle ilgili çeşitli kurallar ve sınırlamalar bulunur. Bu durumun iki nedeni var. Birincisi flaş ışığının sanat eserlerine zarar vermesi, ikincisi ise telif hakkı problemleri.
Müzeler, kiralanan ürünlerin telif haklarına sahip değildir. Bu yüzden ürünlerin fotoğrafının çekilmesi, telif hakkının ihlal edilmesi anlamına gelebilir.
Fotoğraf makinesinin fılaş ışığının tarihi eserlere zarar vermesinden dolayı yasak.
Flaşsiz olmak kaydıyla fotograf ve video çekilebiliyor. Yardımcı oldu mu? İçeride fotoğraf ve video çekmek yasak degil.
Kamusal alanda fotoğraf çekmek yasaldır. Ancak bu yasallık Yargıtay'ın da kararlarında belirttiği üzere insanların kamusal alanda dolaşarak fotoğraflarının çekilmesine rıza gösterdiği anlamına gelmemektedir. Burada dikkat edilmesi gereken “kişisel verilere” saygı gösterilmesidir.
İlgili 23 soru bulundu
Madde 15- 15 Mart 1974 gün ve 14828 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Müzeler ve Müzelere Bağlı Kuruluşlarda Kopya Alınması, Fotoğraf ve Film Çekilmesi ile ilgili Yönetmelik” yürürlükten kaldırılmıştır.
Müzelerin bazıları sergiledikleri tüm sanat eserlerinin telif haklarına sahip olmayabiliyor. Bu tür müzelerde ziyaretçilerin çektikleri fotoğrafları çeşitli sosyal medya platformlarında paylaşması telif hakkı ihlali sayılabiliyor.
İstanbul Oyuncak Müzesi ve bahçesindeki dev zürafalar karşımdaydı. Yeni yıl yaklaştığı için ne güzel de süslenmişti, bahçesinde kurşun askerler nöbet tutuyordu. Çocuklar cıvıl cıvıldı ve müzenin kapısından çıkıyordu. İçeride fotoğraf çekmek yasak olduğu için sizlerle sadece dış görünümünün fotoğrafını paylaşacağım.
Değerli yolcularımız; uçaklarımızda görüntü, fotoğraf ve ses kaydı yapılması yasak olmamakla birlikte, bu tür cihazların makul ölçüler ve yasal sınırlar dahilinde kullanılması gerekmektedir.
Maddede, adliye binası içerisinde ve duruşma başladıktan sonra duruşma salonunda, her türlü sesli veya görüntülü kayıt ve nakil olanağını sağlayan aletlerin kullanılması yasaklanmıştır. Söz konusu aletler ise, ses alıcı cihaz (teyp), görüntü alıcı cihaz (kamera)lardır.
Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamit Han, 27 Nisan 1909'da tahttan indirilmesinin ardından Selanik'e sürgüne gönderildi. Yaklaşık 3 yıl Selanik'te kalan 99. İslam Halifesi Sultan 2. Abdülhamid Han, İstanbul'a getirildikten sonra 10 Şubat 1918'de Beylerbeyi Sarayı'nın 8 numaralı odasında vefat etti.
NİKAH SAHİPLERİ TÖREN SIRASINDA VE NİKAHTAN EVVEL VEYA SONRA NİKAH DAİRESİNDE KENDİLERİNİN GETİRECEKLERİ HERHANGİ BİR FOTOĞRAFÇIYA RESİM VE VİDEO ÇEKTİREBİLİRLER.
Denize nazir Çırağan Sarayı, 750 metre uzunluğundadır ve beyaz mermerden yapılmıştır. 1876 yılında tahttan indirilen Sultan V. Murad Han'a da ev sahipliği yapan Çırağan Sarayı, 1946 yılında çıkarılan bir kanunla birlikte İstanbul Belediyesi'ne devredilmiştir.
Müzelerde kullanılan ışık kaynağının atmosfere uygun olması, mekanı ziyaretçiler için daha etkili bir alan haline getirir. Kullanılan ışık kaynaklarının seviyesi sergilenen ürünün önüne geçmeyecek yoğunlukta ve renk sıcaklığında olmalıdır.
Rehber köpekler hariç müzeye evcil hayvan kabul edilmez. Müzenin sergi salonlarına yiyecek ve içecek sokmak yasaktır. Müzenin açık ve kapalı alanlarında elektronik sigaralar da dahil sigara içmek yasaktır. Kişisel kullanım amacıyla, anı niteliğinde, profesyonel olmayan fotoğraf ve video çekimleri yapılabilir.
Bahçesi çok güzel ve huzur veriyor. Sarayın içi buram buram eskilik kokuyor bazı bölümlerde koku ağırlaşıyor ama yapacak bişey yok.
Topkapı Sarayı Müzesi Ziyaret Saatleri
Ayrıca Topkapı Sarayı'nın kapalı olduğu gün salı günüdür. Salı günü ziyaretçilere kapalıdır. Bu müzenin bölümlerine çocuk arabası ile giriş ve müze içerisindeki bazı yerlerde fotoğraf çekmek yasaktır.
Uçak modunda cihazlar dışarıya sinyal vermesini engellediği için kullanılabiliyor. Ancak kalkış ve iniş sırasında pliotlar kuleyle iletişime geçtiğinden dolayı sinyallerin karışmaması adına tüm cihazlar kapatılıyor.
Çalışan mürettebatın fotoğraflarını çekmeye, çoğu havayolu şirketinde yolcuların ve mürettebatın güvenliği için olduğu kadar kabinin güvenliği için de izin verilmiyor.
MüzeKart sahibi olmak için kimlik kartı, pasaport veya sürücü belgesi ile bir adet vesikalık fotoğrafınızı yanınıza alarak kart basım istasyonlarına ve satış noktalarına başvurmanız yeterli.
"Kişinin, rızası dışında fotoğraf yahut videosunun çekilmesi, TCK 134'te düzenlenmiş olan 'özel hayatın gizliliğini ihlal' suçunu oluşturur. Kamusal alanda, yani sokakta yapılan bir çekim, eğer haber amaçlı değilse ve üstün kamu yararı içermiyorsa, bu durumda gene kişinin izni gerekmektedir.
Louvre Müzesi'nin politikaları gereği kamusal alana ait eski eserleri fotoğraflama yasağı tartışmalara yol açmıştır. 2005 yılında alınan ve uygulanmaya başlanan bu karar, ziyaretçiler ve sanat yorumcuları tarafından, ulusal müzelerin kültürel ve kamusal misyonuna aykırı ve yasa dışı olduğu gerekçesiyle kınanmıştır.
Günümüzde müzeler mirasın korunması, sergilenmesi, canlandırılması ve çeşitli nesillere aktarılması (Çiçek, 2022) gibi birtakım işlevleri dijital araçlarla iletme görevine sahiptir. Dolayısıyla sanal müzeler turizmin önemli girdilerinden bir tanesidir.
Temsil ettikleri ve donattıkları bilgi ve iktidar rejimlerini irdeliyor. Mümkün Olmayan Müze derlemesi, müzeciliğin hem farklı tarihsel dönemlerini, hem de farklı türlerini kıyaslıyor. Müzelerin ne gösterdikleriyle ilgileniyor. Temsil ettikleri ve donattıkları bilgi ve iktidar rejimlerini irdeliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı müzelerin neredeyse tamamında Müzekart geçerli. Ancak müzelerin belli bölümleri için ödenen ekstra ücretler kartın kapsamı dışında kalabiliyor ya da indirimli de olsa bir ücret ödemek gerekebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri