Şehir içi ulaşımda yaygın olarak kullanılan raylı sistemler altı farklı kategoride değerlendirilmektedir. Bunlar metro, hafif raylı sistemler, tramvay, banliyö, monorail (havaray) ve finiküler sistemleridir.
Günümüzde kent içi toplu taşımacılıkta kullanılan raylı ulaşım sistemleri; hafif raylı sistemler, tramvay- lar, metrolar, banliyö trenleri, manyetik yataklı sistem- ler, ve üst yollu elektrikli, toplu taşıma sistemi olan monorail'dan oluşmaktadır.
Üçüncü ray, bir demiryolu hattının rayları arasında veya yanına yerleştirilen yarı-sürekli bir katı iletken vasıtasıyla raylı taşıtlara elektrik enerjisi sağlayan bir raydır.
Raylı Sistemler Mühendisliği bölümü, demiryolu, tramvay, metro gibi raylı taşımacılık sistemlerinin tasarımı, inşası, işletimi ve bakımı gibi konuları inceleyen bir mühendislik dalıdır.
Bu ön lisans bölümü; Amasya Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi kurumlarında bulunur.
İlgili 23 soru bulundu
Başta TCDD ve iştiraki olan kuruluşlar, raylı sistemler ağına sahip belediyeler ve özel sektörde faaliyet gösteren birçok raylı sistemler firmasında bakım-onarım elemanı, operatör, makinist, vatman, makasçı, kondüktör, tekniker, asansör teknik elemanı olarak görev yapabilirler.
Bu alanı tercih etmek isteyen adaylar, Raylı Sistemler Yol Teknolojisi taban puanları ve sıralamalarını inceleyebilirler. İki yıllık ön lisans eğitimini tamamladıktan sonra dikey geçiş yapmak isteyen öğrenciler DGS sınavına girerek İnşaat Mühendisliği ve Raylı Sistemler Mühendisliği gibi bölümlere geçiş yapabilirler.
Hatta güvenlik görevlilerini eğitip makinist yapıyorlar” dedi. Raylı sistemler bölümünden yaklaşık 600 kişinin mezun olduğunu ve iki senedir mezun olan hiç kimsenin işe alınmadığını ifade eden Ömer Esen, “Bizler, seneye üniversiteden mezun olacağız.
Elektrikli demiryolu hatlarında besleme sistemleri akımın tipine göre AC ve DC olarak göre ikiye ayrılmaktadır. Şehir içi ulaşımda genellikle DC gerilim, şehirlerarası ulaşımda ise AC gerilim kullanılmaktadır.
Halen Türkiye'nin toplam 12.466 kilometre demiryolu ağı bulunuyor. Son yıllarda artan yüksek hızlı demiryolu hatları- mızla dünyada 8'inci konuma geldik.
Şekil 2.4'te görüldüğü gibi çift sekonderli cer transformatörleri 34,5 kV gerilimi 580 V AC gerilim dönüştürürek doğrultucu merkezine iletilir. Buradan 750 V DC gerilime dönüştürülerek katener hattına verilir.
Türkiye'de şehiriçi ulaşımda kullanılan raylı sistem uzunluğu 778 km'ye ulaştı. Raylı sistemlerle taşınan yolcu sayısı 2018'de 1.3 milyar oldu. Bu sayı geçen senenin %13 üstünde. Türkiye'de 2805 metro, tramvay ve banliyö aracı kullanılıyor.
Raylı sistemler, İngiliz inşaat mühendisi ve mimar Henry Robinson Palmer tarafından 1821 yılında İngiltere'de geliştirilmiştir. Japonlar ise raylı sistemleri İngiltere ve diğer Avrupa ülkelerinden etkilenerek kullanmaya başlamışlardır.
Raylı Sistemler İşletmeciliği Bölümünde eğitim alabilmek için Raylı Sistemler İşletmeciliği Bölümü taban puanını geçmek, Raylı Sistemler İşletmeciliği bölümü için yeterli başarı sıralamasını edinmek gerekmektedir.
Raylı Sistemler İşletmeciliği bölümü, 2 yıllık bir bölümdür.
Raylı sistemler işletmeciliği mezunu ne iş yapar sorusuna genel olarak, raylı sistemlerin güvenli ve sistemli bir şekilde işlemesini sağlar cevabı verilebilir. Yaptığı işlerin başında iş organizasyonu gelir. Trenlerin sevk ve yönlendirme işlerini gerçekleştirir.
Üniversitelerin Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümünden mezun olanlar raylı sistemler mühendisi olur. Ayrıca Makine Mühendisliği lisans bölümünü bitirip yüksek lisansını Raylı Sistemler Mühendisliği üzerine yapanlar da bu mesleği icra edebilir.
Raylı Sistemler Makinistlik taban puanları 4 yıllık bulunmaz çünkü bölüm bir ön lisans bölümüdür. Bunun yanı sıra adaylar, Raylı Sistemler Makinistliği bölümünden mezun olduktan sonra DGS'ye girip dört yıllık bir lisans programına geçiş yapabilirler.
Makinist olmak için üniversitelerin, Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi, Otomotiv Teknolojisi önlisans bölümlerinden birinden mezun olma şartı bulunmaktadır.
Raylı sistemler makinistlik alanında, başta Türkiye'de Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi olmak üzere farklı ülkelerde açıköğretim programları bulunmaktadır.
Raylı Sistemler Makinistliği bölümü, 2 yıllık bir bölümdür. Özellikle tercih dönemlerinde araştırılan bu bölüm ile en çok merak edilenlerin başında, "Raylı Sistemler Makinistliği bölümü hangi üniversitelerde var?" sorusu gelmektedir.
Raylı Sistemler Mühendisliği bölümünün başarı sıralamaları ile taban puanlarına bakabilirsiniz. Raylı Sistemler Mühendisliği bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Raylı Sistemler Mühendisliği bölümü toplam 1 adet üniversitede bulunmaktadır. SAY Puan türündededir.
Raylı sistemler mühendisi, esas olarak raylı sistemler üzerinde uzmanlaşmış olan makine mühendisidir. Aldıkları eğitimin içeriği doğrultusunda, asansör ve teleferik sistemlerinin kurulması ve işletilmesi ile temelinde raylı sistem teknolojisi kullanılan binaların inşası gibi alanlarda da istihdam edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri