Gecenin yarısı miktarınca kalk, yahut yarısından biraz azalt veya bunu artır (ibadet et) ve Kur'an'ı yavaş yavaş oku. (Çünkü bu okuyuş, Kur'an'ı düşünüp anlamana yardımcı olur.) Veya bu süreyi artır ve ağır ağır Kur'ân oku. Veya onun üzerine artır ve Kur'an'ı güzelce tertip ile açıkça oku.
Maddi işlerde bereket, rızık bulmak için okunur. Okumaya devam eden kimsenin rızkı ummadığı yerden gelir. Bu sureyi sürekli okumak, Allah'u Teala gerek dünyaya ait olan, gerekse ahirete mahsus bulunan bütün güçlüklerini kolaylaştırır.
Konusu. Resûlullah'a şahsı ve peygamberliği ile ilgili bazı görevlerin verildiğini ifade eden âyetlerle başlayan sûrede daha sonra kıyamet günündeki olaylar, âhiretteki hesap ve ceza konuları anlatılmakta; son olarak da müminlerin ibadet yüklerinin hafifletildiği bildirilmektedir.
Sure, 20 ayetten oluşur. Surenin Mekke'de indirildiğine ve iniş sırasına göre üçüncü sırada olduğuna inanılmaktadır. Sure, ismini ilk ayette geçen ve "örtünüp bürünen" anlamına gelen "el-Müzzemmil" kelimesinden almıştır. Surede başlıca, Muhammed'in ibadet ve taat hayatı konu edilmiştir.
Burada Kur'an'ın açık ve düzgün bir şekilde, tane tane ve yavaş yavaş, mânası üzerinde düşünerek okunması kastedilmektedir. Bu şekilde okumak Kur'an'ı anlamaya ve mânalarını düşünmeye daha elverişli olduğu için yüce Allah böyle okunmasını emretmiştir. Hz.
İlgili 37 soru bulundu
Kur'ân'ı tertîl ile, düşünerek oku. Maksat şudur: “Kur'ân okurken hızlı değil, kelimelerin hakkını vererek, tane tane okuyun, ta ki Allah kelamının mânası iyice zihninize yerleşsin ve mu... Devamı.. Veya bunu artır ve ağır ağır Kur'an oku.
Surenin Ikra' (Oku) sözcüğüyle başlaması, Müslümanlara göre bu sözcüğün Allah'ın ilk emri olmasının yanında, İslam'ın okumaya verdiği önemi göstermektedir. Tefsir uzmanları, surenin 9. ayetinden sonraki kısmının Mekkeli pagan Ebû Cehil hakkında indiğini konusunda hemfikirdirler.
Peygamber'in, Kureyş'in ileri gelenlerinden incitici sözler duyup evinde elbisesine bürünmesi, genel kabul gören bir diğer rivayete göre ise Hira mağarasında kendisine gelen ilk vahiyden dolayı duyduğu korku ve heyecan sebebiyle evine gidip örtüye bürünmesi üzerine nâzil olmuştur.
Müzzemmil Suresi adını birinci âyette geçen “elMüzzemmil”kelimesinden almıştır. Müzzemmil, örtünüp bürünen demektir. Sûrede başlıca, Hz. Peygamberin ibadet ve taat hayatı konu edilmiştir.
Sûre, adını birinci âyette geçen “elMüddessir”kelimesinden almıştır. Müddessir, tıpkı bir önceki sûrenin adıolan müzzemmil gibi, örtünüp bürünen demektir. Sûrede başlıca, Hz. Peygamberintebliğ ve davetle görevlendirilmesi, müşriklerin ona karşı çıkmasıve onların cehennemle uyarılması konu edilmektedir.
Ey bürünen (Müddessir)! Ey örtünüp bürünen (Peygamber)! 1- Bu bir deyimdir. Sorumluluk yüklenen, seslenilen, vahye muhatap olan, içine kapanıp toplumdan soyutlanan, yılgınlık gösteren” gibi anlamlara gelmektedir.
KUR'AN-I KERİM | 573. Sayfa | Müzzemmil Sûresi.
Namazda "Kur'ân'dan kolayınıza geleni okuyun", o kadarı yeterlidir, demek olur ve hafifletme, sözün mânâsından anlaşılmış olur. Gece ibadet ve okuma yine farz, ancak önceki gibi sayılamayacak şekilde çok olmak şart değil, kolayına geldiği kadar demektir.
Sure, ismini ilk ayette geçen ve "örtüsüne bürünen" anlamına gelen "el-Müddessir" kelimesinden almıştır. Surede Allah'ın insanlara emrettiklerinden, Allah'ın emirlerine uymayanların durumundan bahsedilir.
Bu sure her türlü kötülüklerden korunmak için kullanılır. Müddessir Suresinde Hz. Peygamber'e ilk vahyi getirildiği anda yaşadığı heyecana rağmen dini tebliğ görevini yerine getirmesi anlatılmıştır. Ayrıca inkarcıları uyarması ve karşılaşacağı sıkıntılara katlanması da emredilmiştir.
Bu âyetlerin nüzûl sebebiyle ilgili olarak Resûl-i Ekrem'in Mekke yollarının birinde yürürken bir ses duyduğu, fakat kimseyi görmediği, korkarak evine geldiği, bir köşeye çekilip, “Beni örtün” dediği, bunun üzerine ilk âyetlerin nâzil olduğu şeklindeki rivayetin yanı sıra (Mâtürîdî, vr. 842a; Kurtubî, XIX, 59-60) ...
“Kulakları patlatan o ses” diye çevirdiğimiz kåria kelimesi sözlükte “şiddetle vurmak, çarpmak” anlamına gelen kar' kökünden türemiş bir isim olup kıyameti ifade eder. Arapça'da büyük felâket ve belâya da kåria denir (bk. Ra'd 13/31).
Nâzi'åt Sûresi (Arapça: سورة النازعات), Kur'an'ın 79. suresidir. Sure 46 ayetten oluşur. Mekke'de Nebe' Suresi'nden sonra indirildiğine inanılmaktadır. Sure, ismini ilk ayette geçen ve çekip ya da söküp çıkaranlar anlamına gelen naziat kelimesinden alır.
“İslam'ın ilk emri iman et değil, namaz kıl değil, İslam'ın ilk emri oku. Seni yaratan Rabbini tanıyarak oku.”
Bu. ayet öbeğinin ilk cümlesi, Türkçe Kur'an çevirilerinin. çoğunda şu şekilde ifade edilmiştir: Rabbinin adıyla oku!
Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku! - O, insanı bir alaktan yarattı. - Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. - Ki O, kalemle yazmayı öğretendir. - İnsana bilmediğini O öğretti.”
tecvid kelimesini ilk defa Hz. Ali'nin kullandığı söylenebilir. Daha sonra İbn Mücâhid ve Ebü'l-Hasan Ali b. Ca'fer es-Saîdî gibi âlimlerde rastlanan tecvid, harflerin fonetik farklılıklarını ve tilâvet kurallarını içine alan ilmin adı olarak Mekkî b.
Kuran-ı Kerim'in son sayfalarında yer alan hatim duasında Allah'a sığınarak Kuran'ı hatmeden kişinin günahlarının affedilmesi ve arzularının Allah rızası için kabul edilmesi için dualar bulunmaktadır. El-hamdü lillâhi Rabbil-'âlemîn. Vel-'âkibetü lil-müttekîn. Velâ 'udvâne illâ 'alezzalimîn.
Kur'ân-ı Kerîm'i başından sonuna kadar yüzünden veya ezbere okuyarak bitirmeye, ayrıca Ṣaḥîḥ-i Buḫârî başta olmak üzere tanınmış hadis kitaplarını okuyup sona erdirmeye hatim (hatim indirmek, hatmetmek) denilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri