Mesleki yeterlilik belgesi, belgelendirme yetkisi bulunan kuruluşlar tarafından verilir. Belgelendirme kuruluşları Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından onaylıdır. Mesleki yeterlilik belgesini almak isteyen kişiler MYK yani Mesleki Yeterlilik Kurumu'na başvuru yapması gerekir.
Ustalık ya da iş yeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olan kişiler, okullar ve kurumlar tarafından açılan iş pedagojisine, diğer adıyla usta öğreticilik kursuna katılabilirler. Çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimlerini tamamlayanlar daha sonrasında sınava girer.
Mesleki yeterlilik sınavı nasıl yapılır sorusunun iki cevabı vardır. Birincisi yazılı sınav halinde ve çoktan seçmeli sorular, adaylara sorulur. İkinci olarak da uygulama ya da sözlü sınavla, adayların mesleki bilgileri ölçülür.
İlgili 29 soru bulundu
Genel Ücret tarifesi için tıklayınız. MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR.
Onaylanan Mesleki Yeterlilik Belgeleri devletin belirlendiği matbaalarda basıldıktan sonra sınava girilen kuruluşa aksi bir durum olmadığı sürece 10 (on) gün içinde gönderilir. Gönderilen belgeler kuruluşların imza yetkilisi tarafından imzalandıktan sonra belge sahibine ulaştırılır.
Başvurular Her Yıl Ağustos (1-31 Ağustos) Ayında Merkezi Sistem Üzerinden E-Yaygın Sisteminden E-Devlet Şifresi İle Giriş Yapılarak Alınır. Yıl Boyunca Ücretli Usta Öğretici Olarak Kurs Açmak İçin Başvuru Yapılabilir. Ağustos Ayı Sonrası Yapılan Başvurular Dönem Dışı Başvuru Olarak Değerlendirilir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi alacak işçinin cebinden para çıkmayacaktır. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine ilişkin sınav ve belgelendirme masrafları devlet tarafından karşılanacaktır.
Normal şartlarda 2 sınav hakkı vardır. Her sınavın değil her birimin ücreti vardır. Ücretler yeterliliğe ve yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşuna göre değişkenlik gösterebilir. Eğer yeterlilik işsizlik sigortası fonu kapsamında ise 3 sınav hakkı verilebilir.
Test sınavları tüm katılımcılar için ortak oturumda 90 dakika, Performans sınavları ise her aday için ayrı ayrı 1 saat olarak düzenlenmektedir. Sınavlardan başarılı olan adaylar bu belgeleri almaya hak kazanmış olacaklardır.
NOT: Teorik sınavlar, grup halinde yapılır. Mülakat sınavları ise teker teker yapılır. Bu oturumda adaylara 3 farklı konudan 20' şer olmak üzere toplam 60 tane Test sorusu yöneltilir.
Çıralık, kalfalık, meslek eğitim kursları, İŞKUR ve UMEM kurslarından alınan belgeler Mesleki Yeterlilik Belgesi yerine geçmemektedir.
MEB onaylı kurslar, MEB onaylı sertifika verebiliyor ancak mesleki yeterlilik belgesi veremiyor maalesef.
Sınavlara girme hakkı elde eden adayların 3 sınav hakkı bulunmaktadır.
4 seviye mesleki yeterlilik belgesi, mesleki yeterlilik seviyeleri uygun olan mesleki yeterlilikte kendini geliştirmiş kazanımlarını güçlendirmiş deneyimlerini artırmış kişilerin bulunduğu seviyedir.
Evet, gerekiyor. MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğunda kamu veya özel sektör ayrımı yoktur, zorunluluk tüm çalışanları bağlamaktadır.
Yedinci tebliğ ile 21 meslekte tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra (30/12/2022 tarihinden itibaren) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.
a) Örgün eğitim ve hayat boyu öğrenme kurumlarındaki öğretmenler ve kadrolu usta öğreticiler. b) Emekli öğretmenler. c) Yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyesi ile öğretim görevlileri. ç) Resmi kurumlarda çalışanlardan ihtiyaç duyulan alanda lisans mezunu kişiler.
2023 - 2024 Eğitim Öğretim yılında görevlendirilecek Ücretli Usta Öğretici başvuruları 01 - 31 Ağustos 2023 tarihleri arasında e-yaygin.meb.gov.tr sistemi üzerinden alınacaktır.
Usta öğretici kursuna kayıt yaptırabilmek için öncelikle ustalık belgesi sahibi olmak gerekir.
Belge almak isteyen kişiler; öncelikle Etik Belgelendirme gibi MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından belge alacakları meslek gruplarının ulusal yeterlilik sınavlarına girmek için kayıt yaptırmalıdır. Daha sonrasında MYK sınavında başarılı olmaları halinde MYK belgesini alabilirler.
Yeniden Belgelendirme için adayın süresinin tamamlanmasına en geç üç ay kala TÜRKİYE MYM ye başvuruda bulunması gerekir. Yeniden belgelendirme için başvuru formu dolduran adayların başvuruları MYK portalda Belge Yenileme Ön Kayıt bölümüne yüklenir. Belgelerin geçerlilik süresi 5 yıldır.
Mesleki yeterlilik belgesinin, geçerlilik süresi ulusal yeterliliklerde belirlenmektedir. Yeterliliklerin büyük çoğunluğunda bu süre beş (5) sene olarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri