Harcama Yetkilisi; düzenlenen Ödeme Emri Belgesini butonunu tıklayarak iptal edebilir, butonunu tıklayarak gerçekleştirme görevlisine geri yollayabilir, butonunu tıklayarak onaylayabilir. Onaylanan Ödeme Emri Belgesi Harcama Yetkilisi tarafından butonu tıklanarak elektronik ortamda muhasebe sistemine gönderilir.
MUHASEBE TARAFINDAN RED YADA İPTAL OLAN ÖDEME BELGESİNİ HARCAMA YETKİLİSİ SİSTEMİNDEN TÜM ONAYLARI KALDIRIP VERİ GİRİŞ GÖREVLİSİNE İADE ET DEMENİZ GEREKİYOR İADE NEDEDİNİ YAZIN VERİ GİRİŞ GÖREVLİSİ KISMINDAN GÜNCELEMEMERİ YAPARAK YENİDEN GERÇEKLEŞTİRME VE HARCAMA YETKİLİSİ ONAYINA SUNA BİLİRSİNİZ.
Ödeme emri, borçluya borcunu ödemesini aksi halde nasıl ve hangi sürede itiraz edebileceğini, bunların sonuçları hakkında ikaz ve ihtarları içeren borçluya karşı yapılan ilk icra takip işlemidir. Alacaklının icra dairesine yaptığı takip talebi sonrası borçluya ödeme emri gönderilir.
Giderlerin gerçekleştirilmesi; harcama yetkililerince belirlenen görevli tarafından düzenlenen ödeme emri belgesinin harcama yetkilisince imzalanması ve tutarın hak sahibine ödenmesiyle tamamlanır.
MYSV2'de Reddedilmiş ödeme emirlerine ait uyarı niteliğinde bir bildirim şu anda bulunmadığı için, harcama süreçlerinde yer alan kişiler tarafından bir ÖEB' nin Muhasebeye Gönderildi (Reddedildi) ya da Muhasebeye Gönderildi (Ödeme Tamamlandı) durumuna dönüp dönmediğinin takip edilmesi gerekmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Varlık İşlem Fişi İşlemlerinden oluşturulan kayıtların muhasebeleştirme işlemi tamamlandıysa artık kayıt üzerinde düzeltme/silme/iptal işlemleri kesinlikle yapılamaz. Muhasebe süreci tamamlanan hatalı kayıtların düzeltmesi ancak yeni bir muhasebe kaydı ile mümkündür.
İncelemede ve Onaylandı (İmza Aşamasında) durumundaki VİF'ler muhasebe birimince, belgenin oluşturulduğu varlık yönetim sistemine (halihazırda TKYS) iade edilebilmektedir. 'Onaylandı (İmza Aşamasında)' durumundaki VİF'in iade edilmesi halinde Ön Muhasebe Kaydı İşlemlerinde bekleyen kayıt otomatik olarak silinecektir.
Ödeme emrinde; senet veya senet yoksa borcun sebebinin yazılması gerekir. Borçluya tebliğ edilen ödeme emri ekinde, takip dayanağı belge örneği gönderilmemiş ise, borçlunun şikayeti üzerine, icra mahkemesi, 'ödeme emrinin iptaline' karar verir…”
Tüm vergi dairelerinden, yapılabilmektedir. Mal Bildiriminde Bulunulması, Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu, ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde borcunu ödeyemeyecekse, bu 15 günlük süre içerisinde mal bildiriminde bulunmak zorundadır.
Ödeme emri tebliği, icra takip işlemlerinin ilk aşamasıdır ve bundan sonraki adımların ön şartıdır. Borçlu, icra takibi başlatıldığında ödeme emri ile haberdar olur. Borçlu, 7 gün içinde itiraz etmezse veya itirazı iptal edilirse, ödeme emri ve buna bağlı olarak takip kesinleşir.
Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu, 7 günlük süre içinde borcunu ödemez ve mal bildiriminde de bulunmazsa, mal bildiriminde bulununcaya kadar bir defaya mahsus olmak ve üç ayı geçmemek üzere hapis cezasıyla cezalandırılır.
Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu, ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde aşağıdaki 3 yola başvurabilir: Borç tutarını ödeyebilir, Borcunu ödeyemeyecekse mal bildiriminde bulunabilir, Haklı olduğunu düşünüyorsa, ödeme emrine karşı dava açabilir.
Ödeme emri, hüküm ve sonuçlarını tebliğ edilmesi ile doğurur. İcra dairesi en az 3 gün içerisinde ödeme emrini borçluya tebliğ eder. Ancak 3 günlük süre geçtikten sonra yapılan tebliğ de geçerlidir. Ödeme emri PTT aracılığıyla ya da elektronik yolla tebliğ edilir.
Mükellefler, ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren belirli bir süre içinde (15 veya 30 gün gibi) vergi dairesine başvurarak alınan cevap üzerine vergi ödeme emrinin iptali davası açabilirler.
maliye bakanlığının, hys yerine kamu kurumlarının muhasebe işlemlerinde kullanılması için kullanıma açtığı yeni muhasebe yazılımı. tübitak tarafından geliştirmiş yerli bir yazılımdır açılımı da muhasebe yönetim sistemi.
39 – SOL ALT KISIMDA BULUNAN SEÇENEKLER ARASINDAN “ÖEB YAZDIR” YAPARAKİŞLEMİ BİTİRECEK. MYS – HARCAMALAR – YENİ HARCAMA (BURADA İSTERSENİZ “TANIMLAMALAR – ABONELİKLER – TELEFON ABONELİĞİNİ” İŞARETLEYEREK – SAĞ ÜST KISIMDAN “ÖDE” BUTONU İLE DE ÖDEMEYE BAŞLAYABİLİRSİNİZ.
Borçlu, her türlü gelirlerini veya haczedilebilecek malının olmadığını ve yaşayış tarzına göre geçim kaynaklarını da ayrıca mal bildiriminde belirtmelidir. Borçlu, mal bildiriminde borcunu ne şekilde ödeyebileceğini belirtmelidir. Mal bildirimi yazılı veya sözlü olarak vergi dairesine yapılmalıdır.
Ödeme Emrine İtiraz Edilmemesi
İcra takibi kesinleştikten sonra ise alacaklının talebi ile icra müdürlüğü tarafından, borçlunun malvarlığını sorgulayarak malvarlıklarına ( araba, ev, arsa, alacaklı olduğu icra dosyası, banka hesapları gibi) haciz işlemi uygulayabilecektir.
Kamu borçlusunun vergi borcunu ödeme süresi içinde ödenmemesi halinde tahsil dairesi ödeme emri düzenler ve kamu borçlusuna gönderir (AATUHK md. 55/1).
•Ödeme emrine itiraz süresi, ödeme emrinin borçluya tebliğinden itibaren yedi gündür (M. 60/II, b,3; 62/I,c,1). Borçlu birden fazla ise, her borçluya ayrı ödeme emri tebliği gerektiğinden, her borçlu için ödeme emrine itiraz süresi de ayrı ayrı başlar.
Takibin iptali, takibin yapıldığı yerdeki icra mahkemesinden istenir. İcra mahkemesinin vereceği karara karşı istinafa başvurulabilir. İcra mahkemesinin takibin iptali talebi üzerine vereceği karar, maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmez. Dolayısıyla bu kararın ardından genel mahkemelerde dava açma yoluna gidilebilir.
“İİK 71: Borçlu, takibin kesinleşmesinden sonraki devrede borcun ve ferilerinin itfa edildiğini yahut alacaklının kendisine bir mühlet verdiğini noterden tasdikli veya imzası ikrar edilmiş bir belge ile ispat ederse, takibin iptal veya talikini her zaman icra mahkemesinden isteyebilir.
Buradaki onaylama işlemi say2000 sistemindeki kabul işlemiyle eş değerdir ve muhasebe personeli tarafından da yapılabilmektedir. Onaylama gerçekleştikten sonra ödeme “onaylandı(imza aşamasında)” durum koduna geçecektir. Buradan sonraki işlemi yapmaya yetkili olan sadece muhasebe yetkilisidir.
TYKS aracılığıyla otomatik olarak gelen VİF, Varlık İşlem Fişi ekranınına durumu İncelemede olarak düşmektedir. VİF'in onaylanabilmesi için: VİF İncelemede durumunda olmalıdır. •VİF çıkış işlemiyse fişteki limit üstü varlıklar sistemde kayıtlı olmalıdır.
VİF Oluştur ve Gönder (YENİ) butonu tıklanarak, Taşınır İşlem Fişimiz Varlık İşlem Fişine (VİF) dönüşerek, Mali Yönetim Sistemine (MYS) gönderilir. Seçtiğiniz “VİF” MYS/Muhasebe Sistemine Gönderilecektir. İşlemi Onaylıyor musunuz? Onay penceresine “Evet” butonunu tıklayıp onaylanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri