N97.9: Kadın infertilitesi, tanımlanmamış
N97.1 Kadın İnf. Tubal Kaynaklı (Tüplerin kapalı olduğuna dair HSG, Ameliyat Notu, Epikriz Raporu, 3 yıllık evlilik şartı aranmaz.) N97.9 Kadın İnf. Kadın İnfertilite Tanımlanmamış (Devlet hastanesinde yapılmış 2 adet Aşılama, 3 yıllık evlilik şartı Aranır…)
Korunmasız cinsel ilişkiye rağmen uzun süre hamile kalınamamsı halinde kısırlık söz konusudur.
Kısırlık olarak adlandırılan infertilite hastalığı, kadın ve erkeğin düzenli olarak bir cinsel hayatı olmalarına rağmen, 1 yıl süre içinde doğal yollardan gebe kalınmama durumu olmaktadır.
Açıklanamayan infertilite (kısırlık), 1 yıl düzenli korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edemeyen çiftlerde temel kısırlık (infertilite) değerlendirilmesinde kullanılan testlerde herhangi bir anormallik bulunmaması olarak tanımlanmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
İnfertilite sorunu yaşayan hastaların büyük bir bölümü Tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmaktadır.
Bebeği oluşturan ve anne ve babadan ayrı ayrı gelen bu özel hücrelere gamet hücreleri adı verilir. Kadında doğuştan yumurta hücresinin olmaması veya yaşının ilerlemesi veya “erken menopoz” gibi nedenlere bağlı olarak yumurta hücrelerinin tükenmesi gebelik oluşmasını kesin olarak engelleyen bir durumdur.
Erkek infertilitesinde ilaç tedavisi veya operasyon, olguların ancak %10-15'inde başarılı olabilmektedir. İlaç tedavisi sonuçsuz kaldığında, erkeğin spermlerinin özel yöntemlerle hazırlanarak rahim içine bir kanül yardımıyla verilerek düşük oranda gebelik sağlanabilmektedir.
İnfertilite (kısırlık) tedavisine alınacak çiftlerde nelere bakılır? Kısırlık tedavisinde amaç çiftin çocuk sahibi olabilmesi için gereken tahlillerinin yapılarak çocuk olmasını engelleyecek herhangi bir durumun mevcut olup olmadığının tespit edilmesi ve buna göre tedavi uygulanmasıdır.
Kısırlık (İnfertilite) Teşhisi
Yumurta sayısı, kalitesi ve yumurtlamanın hormonal değerlendirilmesi. Jinekolojik ultrasonografi ve horman testleri (AMH, FSH, E2) ile yapılmaktadır. Sperm kalitesi ve tüm parametrelerin detaylı incelenmesi.
Muayenenin ardından kişiden 3 ila 5 gün kadar cinsel perhiz yapması istenir. Bu sürenin ardından kişiye spermiogram ya da halk arasında bilinen adıyla sperm testi yapılır. Böylece meni içeriğindeki sperm hücrelerinin üreme kabiliyeti incelenir. Tahlil sonucuna göre kişiye kısırlık tanısı koyulur.
Özellikle genetik alanda kestirilemeyen birtakım problemler var. Çiftlerde döllenme oluyor ama daha ileri aşamaya gidemiyor. Buna 'sebepsiz infertilite' deniyor.
Halk arasında kısırlık olarak bilinen infertilite bir yıl veya daha uzun süre korunmasız düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edilememesi olarak tanımlanıyor.
Tüpleri tıkalı olan veya enfeksiyon, dış gebelik vb nedenlerle tüpleri alınmış olan hastalar en uygun tüp bebek adaylarıdır. Tüp bebek uygulamasına ilk olarak tüpleri tıkalı hastalarda başlanmıştır. 1978'de doğan ilk tüp bebek olan Louise Brown'ın annesi tüpleri tıkalı olduğu için tüp bebek tedavisi görmüştür.
Normalden daha az adet görüyorsunuz. Adet dönemi çeşitli haberci maddeler tarafından kontrol edilir. Vücuttaki bu haberci maddelerin içeriği değişirse, bu durum adet dönemini etkileyebilir. Örneğin adet görme daha az sıklıkta olabilir.
Kadında öncelikle pelvik muayene, ultrasonografi daha sonra yumurtalık fonksiyonlarını gösteren hormon tahlilleri, gerekirse over rezerv testleri (yumurtalık kapasitesi), rahim filmi (hsg)istenir. Pelvik muayene ve ultrasonografi: İnfertilite (kısırlık) değerlendirilmesinde ilk basamaktır.
FSH (Folikül Uyarıcı Hormon) kadınlarda yumurta hücresinin olgunlaşmasında önemli rol oynar. FSH düşüklüğü kadının yumurtalık rezervi ve yumurtalık fonksiyonu hakkında bilgi verebilir. Bunun yanı sıra kısırlık tanısında LH ve östradiol hormon değerleri de oldukça önemlidir.
Kısırlığa neden olabilecek üreme fonksiyonu bozukluklarını tespit etmek için kadınlarda ultrasonografi ile görüntüleme, kanda hormon düzeyi ölçümü gibi testler; erkeklerde ise sperm sayımı ve yine kanda hormon düzeyi ölçümü gibi testler uygulanabilir. Bu testlerin sonucunu bekar veya evli olmak değiştirmez.
TESE, infertilite tedavisi için uygulanan cerrahi bir işlemdir. Menide sperm hücresi bulunmayan erkeklere uygulanır. Ameliyathane ortamında mikroskop altında her iki testisten en az 4 farklı doku örneği alınır. Alınan doku örnekleri laboratuvarda çeşitli işlemlerden geçirilir ve canlı sperm hücreleri ayrılır.
Erkek Kısırlığında İğne Tedavisi
İlaç uygulanabilecek erkek infertilite hastaları için yapılan yöntemlerden biri de iğde tedavisidir. İğne tedavisi ortalama 1-2 yıl sürebileceğinden dolayı sabırlı olmak oldukça önemlidir.
Lohusalık dönemi dışında kanda yüksek prolaktin varsa yine FSH, GnRH hormonlarının üretimi baskılanır. Böylece yumurta gelişimi durur, gebe kalamama ve adet düzensizliği oluşur. Gebe kalma sorunu yaşayan kadınlarda, prolaktin hormon seviyesi kontrol edilmelidir.
Kısır ( İnfertilite ) çiftlerin kırılgan, insanlarla iletişimde sorunlar yaşayan, yalnız kişiler olabileceği düşünülmektedir. Kendisini yetersiz, değersiz hissedebilir ve hiç kimsenin kendisini anlayamadığını düşünebilirler. Bu noktada, çiftlerin duygularını paylaşması ve sosyal destek oldukça önemlidir.
Her ay yumurtalıklarınızda, doğumdan beri orada sessiz bekleyen, 5-6 tane yumurta olgunlaşmaya başlar ve bunlardan bir tanesi seçilerek, tam olgunluğa kadar gider ve yumurtalıktan salınır. Buna yumurtlama diyoruz. Genelde her ay sırasıyla bir yumurtalığınızdan yumurtlama olur. Çok nadiren de 2 adet yumurtlama olur.
Kadınlarda infertilite teşhisi için ise öncelikle vajina ve rahim sağlığını teşhis etmek için jinekolojik muayene yapılır. Bunun yanında kan tetkikleri, ultrasonografi, radyolojik görüntüleme vs ile ayrıntılı takipler yapılır. Tüm bu değerlendirmeler sonucunda infertilite teşhis edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri