17. yüzyıl klasik Türk edebiyatı; Nefi, Nabi ve Şeyhülislam Yahyâ gibi tanınmış divan şairlerinin yanında, Evliya Çelebi, Naima ve Kâtip Çelebi gibi önemli nesir yazarları da çıkarmıştır.
17. yüzyılın Nef'î'den sonra en önemli divan şairi kabul edilen Nâbî'nin asıl adı Yusuf'tur. 1642'de Urfa'da doğan Nâbî, IV. Mehmed'in tahta geçtiği sıralarda İstanbul'a gelmiştir.
Nâbi, Osmanlı'nın duraklama devrinde yaşamış bir şairdi, idare ve toplumdaki bozukluklara şahit oldu. Çevresindeki bu negatif olgular onu didaktik şiir yazmaya itmiş, eserlerinde devleti, toplumu ve sosyal hayatı eleştirmesine neden olmuştur.
Bu toplulukta yer alan şairler şunlardır: Hersekli Arif Hikmet, Leskofçalı Gâlib, Yenişehirli Avnî, Hoca Nâ'ilî, Osman Şems, Kâzım Paşa, Halet, Recâî-zâde Celâl, Üsküdarlı Hakkı, Eşref Paşa, Ziya Bey (Paşa) ve Namık Kemâl.
Nâbî Efendi'nin 1113 (1701) yılında, yedi yaşındaki oğlu Ebü'l-hayr Mehmed'e hitaben yazdığı Hayrî-nâme ise, onun divanıyla birlikte tanı- nan ve sevilerek okunan eserlerinden, mesnevi nazım şeklinin ve nasi- hat-name türünün güzel örneklerinden biridir (Nâbî 1292/1875: 2-61; Pala 1989; Kaplan 1995).
İlgili 34 soru bulundu
Yaşar Nabi Nayır'ın şiirleri incelendiğinde belli bir şiir türü ön plana çıkmamaktadır. Şair “düşünce şiiri ile izlenimci şiir arasında” şiirler yazmıştır.
Hikemi şiir akımının edebiyatımızdaki öncüsü ve en güçlü temsilcisi Nabi'dir. Bu nedenle “Hakimane Şiir" akımı "Nabi Ekolü" olarak da bilinir. Nabi'nin şiirle düşünceyi birleştirerek açtığı yolda kendisini izleyen ve 17. yüzyılın ikinci yarısı ile 18. yüzyılda yaşadıkları bilinen birçok şair yetişmiştir.
17. yüzyıl klasik Türk edebiyatı; Nefi, Nabi ve Şeyhülislam Yahyâ gibi tanınmış divan şairlerinin yanında, Evliya Çelebi, Naima ve Kâtip Çelebi gibi önemli nesir yazarları da çıkarmıştır.
20. Yüzyıl Türk Şiirinde 5 Şair: Mehmet Akif, Yahya Kemal, Tevfik Fikret, Nâzım Hikmet, Necip Fazıl - NHKSAM.
Ahmedî (1334 - 1413) divan şairi ve hekim. 14. yüzyıl'da Anadolu'da yetişmiş en büyük divan şairi kabul edilir. Kaleme aldığı Türkçe eserlerle Osmanlı dönemi Türkçesi'nin yazı, edebiyat ve bilim dilinin ilk örneklerini vermiş ve dolayısıyla Türk dili'nin gelişmesinde ve kullanılmasında büyük katkı sağlamıştır.
17. yüzyıl şairlerinden Nâbî tarafından kaleme alınan ve Sultan IV. Mehmed'in şehzâdeleri Mustafa ve Ahmed'in 1086/1675'te Edirne'de tertip edilen sünnet düğünlerini anlatan manzum sûr-nâme.
Nâbî'nin didaktik nitelikli şiirlerinde mevcut dünya ve hayat görüşü, ondan sonra bu tarzda şiir yazanların çoğalmasına ve Nâbî okulu diye adlandırılabilecek hikemî bir şiir okulunun doğmasına yardımcı olmuştur. Hikemi şiirin önemli temsilcisidir. Hem manzum hem mensur eserler vermiştir.
Ününü, edebiyatımızda ” Nâbî Ekolü” olarak da bilinen hikemi şiir akımının kurucusu ve en güçlü temsilcisi olmasından alır. Nâbî'nin edebi kişiliğini ortaya koyan ve ona ün kazandıran en önemli eserleri manzum eserleridir.
Hoca Dehhani, Horasanlı şair ve bilim insanı. Divan Edebiyatı'nın ilk şairidir.
17'nci yüzyılın usta şairi Neşati, büyük ölçüde Nef'î ve Urfî'nin etkisinde kaldı.
Şiirlerinde hikâye kahramanlarının adı geçen âşıklar şunlardır: Aşık, Aşık Ömer, Benli Ali, Berberoğlu, Bursalı Halil, Ercişli Emrah, Gevherî, Kâmilî, Karaca Oğlan, Kâtibî, Kâtip Osman, Kayıkçı Kul Mustafa, Koroğlu, Kul Mehmed, Kuloğlu, Kul Süleyman, Öksüz Aşık, Şahinoğlu, Üsküdârî.
HAYRİYYE: Nabî'nin ününü yaptığı en önemli eserlerindendir. Halep'te 1701 tarihinde yazılmıştır. Nasihatname türünde yazılmış olan bu didaktik mesneviyi Nabî, oğlu Ebulhayr Mehmet için, onun hayatta izlemesi gereken yolu göstermek, ona öğüt vermek amacıyla yazmıştır.
Nâbî, XVII. Yüzyılın önde gelen şairlerinden biri ve hikemî tarzın temsilcisidir. Nâbî Divam'nda "ma'nâ" kavramı önemli bir yer tutmaktadır. Bu incelemede Divanın kaside bölümünde yer alan 29 kaside taranmış, 13 kasidenin 37 beyitinde mana sözcüğünün 38 kez geçtiği tespit edilmiştir.
Yazıda taranmış ve alıntı yapılmış olan on bir Türkçe divanın ait olduğu şairler şunlardır: Fuzûlî, Bâkî, Nev'î, Hayâlî, Taşlıcalı Yahyâ, Muhibbî, Vasfî, Usûlî, Helâkî, Hayretî, Amrî.
Hikemî üslup, bir edebî anlayış olarak “düşünceye dayalı, hikmetli söz söyleme” olarak tanımlanabilir. 17. yüzyılın ikinci yarısında eserler veren Nabi ile en önemli temsilcisini yetiştiren bu üslup, asıl etkisini sonraki yüzyılda göstermiştir.
Bâkî ya da asıl adıyla Mahmud Abdülbâkî (1526 - 7 Nisan 1600), Türk divan şairi. Baki, Divan edebiyatı şairi olup "Sultânü'ş-şuarâ" (Şairler sultanı) olarak anılmış, Türk edebiyatının en önemli isimleri arasında yer almıştır.
İlk defa 1921'de Mehmed Fuad Köprülü tarafından Tevhîd-i Efkâr gazetesindeki makalesinde, daha sonra 1928'de kitabında (bk. bibl.) bahsedilerek tanımlanan Türkî-i basît tabiri, divan edebiyatında Arapça ve Farsça kelime ve terkiplere fazla yer vermeyerek sade bir Türkçe ile şiir yazma akımı için kullanılmıştır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri