17. yüzyıl klasik Türk edebiyatı; Nefi, Nabi ve Şeyhülislam Yahyâ gibi tanınmış divan şairlerinin yanında, Evliya Çelebi, Naima ve Kâtip Çelebi gibi önemli nesir yazarları da çıkarmıştır.
Nabi, 1642 yılında Şanlıurfa'da doğmuş, divan edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Eğitim hayatını Şanlıurfa'da geçiren yazar, hayatının büyük bir kısmını İstanbul'da geçirmiştir. Geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 1712 yılında İstanbul'da vefat etmiştir. Aşağıdaki dizeler yazarın en çok bilinen şiiridir.
Nâbi, Osmanlı'nın duraklama devrinde yaşamış bir şairdi, idare ve toplumdaki bozukluklara şahit oldu. Çevresindeki bu negatif olgular onu didaktik şiir yazmaya itmiş, eserlerinde devleti, toplumu ve sosyal hayatı eleştirmesine neden olmuştur.
Ününü, edebiyatımızda ” Nâbî Ekolü” olarak da bilinen hikemi şiir akımının kurucusu ve en güçlü temsilcisi olmasından alır. Nâbî'nin edebi kişiliğini ortaya koyan ve ona ün kazandıran en önemli eserleri manzum eserleridir.
17. yüzyılın Nef'î'den sonra en önemli divan şairi kabul edilen Nâbî'nin asıl adı Yusuf'tur. 1642'de Urfa'da doğan Nâbî, IV. Mehmed'in tahta geçtiği sıralarda İstanbul'a gelmiştir.
İlgili 35 soru bulundu
Şeyhî (ö. 1431), Kütahya doğumlu 15. asır Türk divan şairi ve tabip. Kendinden sonra gelen birçok şairi etkilemiş bir şairdir.
Hikemî üslup, bir edebî anlayış olarak “düşünceye dayalı, hikmetli söz söyleme” olarak tanımlanabilir. 17. yüzyılın ikinci yarısında eserler veren Nabi ile en önemli temsilcisini yetiştiren bu üslup, asıl etkisini sonraki yüzyılda göstermiştir.
Hikemi şiir akımının edebiyatımızdaki öncüsü ve en güçlü temsilcisi Nabi'dir. Bu nedenle “Hakimane Şiir" akımı "Nabi Ekolü" olarak da bilinir. Nabi'nin şiirle düşünceyi birleştirerek açtığı yolda kendisini izleyen ve 17. yüzyılın ikinci yarısı ile 18. yüzyılda yaşadıkları bilinen birçok şair yetişmiştir.
1642'de Şanlıurfa'da doğdu. Asıl adı Yûsuf olmakla beraber Nâbî mahlasıyla tanındı. Gaffarzâde veya Karakapıcılar ailesine mensup olduğu hakkında söylentiler vardır. Nâbî, Hayriyye eserinin başında oğluna, atalarının ilim sayesinde yüksek mertebelere ulaştıklarını ve nesebinin ünlü olduğunu hatırlatmaktadır.
Asıl adı Yusuf olan Nâbî, 1642 yılında eski adı Ruhâ olan Urfa'da doğdu. Gaffarzâde veya Karakapıcılar ailesine mensup olduğu hakkında söylentiler vardır.
Nâbî Efendi'nin 1113 (1701) yılında, yedi yaşındaki oğlu Ebü'l-hayr Mehmed'e hitaben yazdığı Hayrî-nâme ise, onun divanıyla birlikte tanı- nan ve sevilerek okunan eserlerinden, mesnevi nazım şeklinin ve nasi- hat-name türünün güzel örneklerinden biridir (Nâbî 1292/1875: 2-61; Pala 1989; Kaplan 1995).
Nâbî, XVII. Yüzyılın önde gelen şairlerinden biri ve hikemî tarzın temsilcisidir. Nâbî Divam'nda "ma'nâ" kavramı önemli bir yer tutmaktadır. Bu incelemede Divanın kaside bölümünde yer alan 29 kaside taranmış, 13 kasidenin 37 beyitinde mana sözcüğünün 38 kez geçtiği tespit edilmiştir.
17. yüzyıl şairlerinden Nâbî tarafından kaleme alınan ve Sultan IV. Mehmed'in şehzâdeleri Mustafa ve Ahmed'in 1086/1675'te Edirne'de tertip edilen sünnet düğünlerini anlatan manzum sûr-nâme.
Osmanlı dönemi meşhur şair ve velilerindendir. Adı Yusuf'tur. Nabi, peygamberler ve veliler şehri olarak bilinen Urfa'da doğdu. 1124 (m.1712) yılında İstanbul'da vefat etti. Üsküdar'da Karacaahmet Kabristanı'na defnedildi.
Nef'î, (Osmanlı Türkçesi: نفعي), (d. 1572, Hasankale, Erzurum – ö. 27 Ocak 1635, İstanbul), 17. yüzyıl Türk şâirlerindendir. Kasidede gerçek bir varlık göstermiş ve gerek kendi zamanında, gerekse sonraki yüzyıllarda kaside yazan bütün şairlere etki eden şâir, edebiyatçı ve hiciv üstadı.
17. yüzyıl klasik Türk edebiyatı; Nefi, Nabi ve Şeyhülislam Yahyâ gibi tanınmış divan şairlerinin yanında, Evliya Çelebi, Naima ve Kâtip Çelebi gibi önemli nesir yazarları da çıkarmıştır.
Hayriyye adlı ünlü mesnevisinden öğrendiğimize göre Nabî'nin asıl adı Yusuf olup 1642 yılında eski adı Ruha olan Urfa'da doğmuş; çocukluğunu ve ilk gençliğini memleketinde geçirmiştir.
Necati, Türk divan şiirinin gelişme döneminin (15. yüzyıl sonları - 16. yüzyıl başı) en önemli isimlerindendir.
Urfalı Yûsuf Nâbî, hikemî tarzın öncüsü olan 17. yüzyıl Osmanlı sahası divan şairidir.
*Şiirlerinde, hikmetli sözlere ve atasözlerine yer vermiştir. *Hikmet ve atasözlerine dayalı “hikemi şiir”in kurucusudur. *Didaktik, yani öğretici şiirin en başarılı şairlerindendir. *Günün olaylarını, çağının haksızlıklarını, huzursuzluklarını edebiyat ve sanattan taviz vermeden işlemiştir.
Türk edebiyatındaki münşeâtların sınıflandırmasında, edebî münşeâtlar kategorisine dâhil edebileceğimiz Münşeât-ı Nâbî, sahip olduğu dil ve üslup özellikleriyle döneminin sanatkârâne nesir üslûbunun en önemli temsilcilerindendir.
Türk edebiyatında "Üstad" diye anılan ve Baki'den sonra ikinci "Sultanu'ş Şuara" unvanına sahip olan, şair, yazar ve mütefekkir Necip Fazıl Kısakürek, Türk düşünce hayatında, fikirleri ve eserleriyle derin izler bıraktı.
Osmanlı'daki unvanlı şairler, aşağıda detaylı olarak sunulacaktır. döneminde de 1980 senesinde Türk Edebiyatı Vakfı tarafından Necip Fazıl Kısakürek'e geleneğe uygun bir şekilde “Sultanü'ş-Şuara” yani “Şairler Sultanı” unvanı verilmiştir29.
Harîriyye. Ahmed er-Rifâî'nin kızından torunu Ebü'l-Hasan Ali el-Harîrî (ö. 620/1223) tarafından kurulmuştur (Harîrîzâde, I, vr. 288b-293a; Hüseyin Vassâf, I, 245). Harîrî Suriye'de Rifâîliği başlatan ilk şeyh olarak bilinir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri