1642'de Şanlıurfa'da doğdu. Asıl adı Yûsuf olmakla beraber Nâbî mahlasıyla tanındı. Gaffarzâde veya Karakapıcılar ailesine mensup olduğu hakkında söylentiler vardır. Nâbî,
Nabî'nin yaşadığı yerler arasında en uzun süre kaldığı şehir Halep'tir. Halep'te sakin ve huzurlu bir hayat geçirdiği bilinen Nabî, orada bulunduğu yıllarda başta İstanbul ve Urfa'dakiler olmak üzere değişik yerlerdeki dostlarıyla ilişkisini sürdürmüştür.
Hikemî üslup, bir edebî anlayış olarak “düşünceye dayalı, hikmetli söz söyleme” olarak tanımlanabilir. 17. yüzyılın ikinci yarısında eserler veren Nabi ile en önemli temsilcisini yetiştiren bu üslup, asıl etkisini sonraki yüzyılda göstermiştir.
17. yüzyıl klasik Türk edebiyatı; Nefi, Nabi ve Şeyhülislam Yahyâ gibi tanınmış divan şairlerinin yanında, Evliya Çelebi, Naima ve Kâtip Çelebi gibi önemli nesir yazarları da çıkarmıştır.
Osmanlı dönemi meşhur şair ve velilerindendir. Adı Yusuf'tur. Nabi, peygamberler ve veliler şehri olarak bilinen Urfa'da doğdu. 1124 (m.1712) yılında İstanbul'da vefat etti. Üsküdar'da Karacaahmet Kabristanı'na defnedildi.
İlgili 40 soru bulundu
1642'de Şanlıurfa'da doğdu. Asıl adı Yûsuf olmakla beraber Nâbî mahlasıyla tanındı. Gaffarzâde veya Karakapıcılar ailesine mensup olduğu hakkında söylentiler vardır. Nâbî, Hayriyye eserinin başında oğluna, atalarının ilim sayesinde yüksek mertebelere ulaştıklarını ve nesebinin ünlü olduğunu hatırlatmaktadır.
"Bende yok sabr u sükûn, sende vefadan zerre; İki yoktan ne çıkar fikredelim bir kere." Nâ ve bî kelimeleri Farsça 'yok' manasına gelmektedir. Bu beyitte Nabî mahlasının oluşumunu belirtmektedir.
Nabi, 1642 yılında Şanlıurfa'da doğmuş, divan edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Eğitim hayatını Şanlıurfa'da geçiren yazar, hayatının büyük bir kısmını İstanbul'da geçirmiştir. Geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 1712 yılında İstanbul'da vefat etmiştir. Aşağıdaki dizeler yazarın en çok bilinen şiiridir.
Bu makalede, Osmanlı Devleti'nin duraklama dönemi sayılan 17. yüzyılda yaşayan divan şairlerinin “biz” kimliğini nasıl kullandıkları incelenecektir. Bu sebeple, 17. yüzyılın önde gelen şairlerinden Nef'î, Nâbî, Sâbit, Nâilî-i Kadîm, Fehîm-i Kadîm ve Şeyhülislâm Yahyâ'nın divanları örneklem olarak seçilmiştir.
Urfalı Yûsuf Nâbî, hikemî tarzın öncüsü olan 17. yüzyıl Osmanlı sahası divan şairidir.
Asıl adı Yusuf olan Nâbî, 1642 yılında eski adı Ruhâ olan Urfa'da doğdu. Gaffarzâde veya Karakapıcılar ailesine mensup olduğu hakkında söylentiler vardır.
Ününü, edebiyatımızda ” Nâbî Ekolü” olarak da bilinen hikemi şiir akımının kurucusu ve en güçlü temsilcisi olmasından alır. Nâbî'nin edebi kişiliğini ortaya koyan ve ona ün kazandıran en önemli eserleri manzum eserleridir.
Nâbî Kimdir? 17. YÜZYIL - YouTube.
Hayr-âbâd, Baltacı Mehmed Paşa adına, 1705-1706 civarında Nâbî tarafından kaleme alınmış ünlü bir mesnevidir.
Osmanlı Türkçesiyle kaleme alınmış hac seyahatnamelerinin en edebîsi Eski Türk Edebiyatının en önemli şairlerinden Nâbî (1642-1712) tarafından kaleme alınan Tuhfetü"l-harameyn'dir.
Yaşadığı dönemde “Ekme-i Şu'ârâ-yı Rum” ve “Melik-üş Şu'ârâ” diye anılmıştır. Osmanlı dönemi şiirinin temel taşlarından biri olan Nâbi, Divan Edebiyatına yenilik getirmiş ve onun “Hikemiyat” tarzı şiirleri ekol olmuştur.
Hikemî şiirin divan edebiyatındaki en önemli temsilcisi, şair. Nâbî'nin (ö. 1124/1712) nasihatnâme türündeki mesnevisi.
Genel olarak hac seyahatnameleri denilen bu tür eserlerin en bilineni Nâbî'nin Tuhfetü'l-Harameyn'i olmuştur. Bu makalede, Nâbî'nin söz konusu eseriyle aynı adı taşıyan ve kaynaklarda ondan etkilenerek kaleme alındığı belirtilen 18. yüzyıl şairi Edirneli Nâtık'ın hac seyahatnamesi üzerinde durulacaktır.
Önce davranan, önde giden, başa geçen, haberci, haber veren.
Hayriyye XVII. yüzyıl divan şairlerinden Nâbî (ö. 1124/1712) tarafından kaleme alınmış bir mesnevidir. Asıl ismi Hayrî-nâme olan mesnevi 1113/1701 tarihinde Halep'te yazılmıştır. Nâbî bu eseri oğlu Ebülhayr Mehmed Çelebi'ye hitaben yazmıştır.
Seyahatname dediğimiz vakit hiç şüphesiz aklımıza ilk gelen Evliya Çelebi ve eseridir. Fakat Seyahatname türü içerisinde öyle bir eser vardır ki hem edebiyatımız hem de Osmanlı tarihi için büyük önem arz eder. Eser, şair Nabi'nin 1678-1679 yılları arasında yaptığı Hac yolculuğunu anlattığı Tuhfetü'l-Harameyn'dir.
Yusuf Nabi, Urfa'nın divan edebiyatında kendini gösterdiği sembol bir isimdir. Böylesine büyük bir İmparatorluğun büyük bu şairi ne yazık ki, doğduğu yaşadığı şehirde hakkıyla anılmamıştır.
Şiirde 'Hikmet ekolü'nün öncüsü sayılan Nabi'nin, Hac yolculuğunu anlattığı eseri Alışılmış seyahatname kalıpları dışında duygu yoğunluğu ve ifade zenginliğine sahip. En güzel şiirleriyle süslediği eserini Nabi, Mekke ve Medine'ye armağan etmiştir.
“Hikemî Şiir” veya “Hakimâne Şiir” ise düşünceye ağırlık veren, amacın okuyucuyu uyarmak, düşündürmek ve aydınlatmak olduğu, daha doğru bir ifadeyle insana doğruyu, güzeli göstermeye yönelik görüş bildi- ren didaktik içerikli şiire denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri