triger kayışı neden diş atlar, gevşer yada ses yapar merak edenler için Triger Kayışı Gevşek Olursa Ne Olur konulu videomuzu hazırladık. Özellikle triger kayışı değişimi sonrası gelişen sorunlardan olan çekiş düşüklüğü ses ve yakıt artışı gibi nedenler bu soruna bağlı olabilir.
Triger kayışı arıza belirtileri şunlardır: Motor düzensiz çalışır ve durur. Motor rölantide çalışır. Motordan vuruntu sesi gelir.
Triger kayışı doğru gerilim altında olmalıdır. Eğer gereğinden fazla gevşek ya da gergin olursa, valf zamanlaması etkilenir. Bu durum ise motor performansını olumsuz yönde etkiler. Tüm durumların önüne geçmek için triger kayışının düzenli olarak kontrol edilmesi, ayarlama ve değişimlerin yapılması gerekir.
kayışın kasnağa temas eden yüzeyine biraz tebeşir tozu sürün ses geçer.tabiki bu sesin normalde olmaması gereklidir onun için kontrol edilmelidir. Kayışın kasnak yuvasına temas ettiği yere kesme şeker sıkıştırın, ses kesiliyo.
Araçta meydana gelen arızalanmalar işlevini yitiren parçalardan ötürü oluşmaktadır. Bu oluşumları en aza indirmek ve genel performansı artırmak adına düzenli olarak triger kayışının değiştirilmesi gerekir. Triger kayışının değiştirilmesi performansının artmasına büyük oranda etki eden bir durum değildir.
İlgili 16 soru bulundu
Triger genelde dışarıdan görünmez kapalıdır. Elle kontrol ettiğiniz o tahrik kayışları ömrünü yitirmeye başladığında aracın devrine uyumlu nitelikte ilk çalıştırmada ötme sesi yapar.
Kam mili kasnağı ve triger ucuna dikkat edilmelidir. Yeni kayış kasnaklar üzerine yerleştirilerek herhangi bir zorlama olup olmadığı kontrol edilir. Yeni kayış için gerginlik değeri hesaplaması yapılır. Gergi ayarı cıvatası gevşetilip gerginin kayışa çarpmamasına da özen gösterilerek iyice oturtulması sağlanır.
Bahsedilen hizalama, subapların zamanlamasına yardımcı olur. Triger kayışı yanlış monte edilirse subapların zamanlaması bozulur ve motor ağır hasar alır. Bu kayış aşındığında ya da koptuğunda sizi uyaran bir işaret belirmez. Araç motoru direkt arıza verir.
Bu durum motorun durmasına neden olur. Otoban gibi hız limitinin yüksek olduğu alanlarda triger kayışının kopması, güvenlik açısından oldukça tehlikelidir. Triger kayışı koptuğunda motor gürültülü bir şekilde ses çıkarmaya başlar. Bunun yanı sıra araç kaputunun altından siyah bir duman gelebilir.
Triger kayışı aşınmaya başladığında, motorun içinde bir tıkırtı sesi çıkarabilir. Bu sesi duyduğunuzda, en kısa sürede bir oto servisine uğramanız sizin için iyi olur. Tecrübeli bir motor ustası, sesin kaynağını ve sebebini size söylecektir. Çünkü motordan gelen her tıkırtı sesi triger kayışına işaret etmez.
Triger Kayışı Değişimi 3.950 TL'den Başlayan Fiyatlarla Yerinde Değişim.
Triger kayışının değişimi sadece ömrünü doldurduğu zaman gerçekleştirilmez. 3 yıldan kısa süre içerisinde 90 bin kilometre katedildiyse triger kayışı kontrol edilir ve çoğunlukla değiştirilir. Kısacası 90 bin kilometre ya da 3 yıl içerisinde kayış değiştirilmelidir.
Triger değişimi sonrası çekiş düşüklüğü ve buna bağlı olarak yakıt tüketiminde artış varsa, sente yanlış ayarlanmıştır, yada sente atlatmışlardır kontrol edilmesi gerekir.
V kayışı aşınmış veya hasar görmüşse de ses yapabilmektedir. V kayışı hasar görmüş ise kayışın yüzeyi pürüzlü olabilir ve bu da kasnakların yüzeyleriyle teması sırasında ses çıkarmasına neden olabilmektedir. Kasnakların aşınması da V kayışının ses yapmasına neden olabilir.
Triger kayışının yağlanmaya ihtiyacı yoktur. Belirli bir bakım programı yapılmaz. Ancak triger zinciri, aracınızda kullandığınız motor yağı ile yağlanır. Bu nedenle zamanında yapılmayan periyodik bakımlar ve motordaki motor yağı seviyesinin azlığı triger zincirinin ömrünü azaltır.
Gergi rulmanının bozulması, mekanik sistemden anormal seslerin gelmesine neden olabilir. Bu sesler genellikle gıcırdama, çınlama veya tıkırtı şeklinde olabilir. Titreşimler: Kayışın gerginliğini düzenleyen gergi rulmanındaki arıza, sistemde istenmeyen titreşimlere neden olabilir.
dikkat!!! sökülen bir triger kayışı asla yeniden takılmaz.....
Triger kayışı sıyırma sebebi genellikle kullanım ömrü sebepli oluşan yıpranmadır. Bu durumun önüne geçmek için öncelikle bakım sonra da zamanında değişim gerekir. Kullanıldıkça eskiyen bir yapıya sahip olan Triger kayışı zaman geçtikçe aşınmaya başlar.
Özetle triger kayışının kopması durumunda, otomobilin krank mili, supaplar, pistonlar ve diğer bunlara bağlı parçalar hasar görür. Birbiriyle eş zamanlı çalışan bu parçalar aslında bir zincirin halkalarını oluşturur. Triger kayışı değişim süresi geçtiğinde ise kopmalar meydana gelir.
Triger kayışı kopmuşken aracın hareket ettirilmesi durumunda ise pistonlar ve subaplar başta olmak üzere birçok parça hasar görür. Ayrıca motor soğutulamayacağı için kısa süre içinde araba hararet yapar.
Performansında farkedilebilir derecede azalma görülür. Rölantide dalgalanma tekleme olur. Motor huysuz çalışır. Silkelemeler görülebilir.
Doğru araçlara ve becerilere sahipseniz, triger kayışını değiştirmek zor bir iş değildir. Daha zor kısımlar, ana motor kasnağının çıkarılması ve yeni kayış ayarıyla birlikte doğru zamanlamanın ayarlanması olabilir. Araç kılavuzu, değiştirme sürecinde size yardımcı olabilecek tüm ayrıntılara sahiptir.
Bu yüklü maliyetin altına girmemek için devirdaim pompasına bir periyot belirlememiz bizim için maddi anlamda bir artı olacaktır. Aracın triger seti değiştiğinde devirdaim pompasını da sete dahil edip değişimini sağlama çok mantıklı olacaktır.
Triger seti motorda bulunduğu yer ve fonksiyonu açısından araçların ayrılmaz bir parçasıdır. Setin içinde kayışı, gergi bilyası ve devirdaim pompası bulunur.
Triger kayışı kopan motor çalışmaz. Triger kayışı kopunca normalde motor zaten durur (subaplar çalışmıyor), marş bassanız da bir daha çalışmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri